Physiology of the production of strawberries inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3333

Keywords:

Fragaria x ananassa Duch, Mycorrhizae, Inoculants, Physiological characteristics, Rhizospheric microorganisms.

Abstract

The use of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) is a strategy to increase the absorption of nutrients by plants, stimulate the plant defense system, and promote the synthesis of bioactive compounds. In addition, AMF can reduce production costs and improve the agricultural and environmental sustainability of farming systems. The objective of this study is to evaluate the effect of AMF on production and physiological parameters of strawberry cultivars. The cultivars Camarosa, Aromas, Camino Real, Monterrey, Portola, San Andreas, and Albion were evaluated in the year 2016, and Camarosa, Camino Real, Monterrey, and Albion were analyzed in the year 2017. These cultivars were grown either with or without AMF. The analyzed production variables were the total number of fruits and fruit yield and weight. Gas exchange and leaf area were also determined in 2017. Fruit yield in treated and control plants was assessed in the two study years. AMF inoculation augmented the leaf area in all cultivars except for Monterrey, photosynthetic performance in the cultivars Camarosa and Camino Real, and the transpiration rate in the cultivar Camarosa. These results indicate that AMF improve agronomic and physiological characteristics of strawberry cultivars.

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Author Biographies

Ely Cristina Negrelli Cordeiro, Universidade Federal do Paraná

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Produção Vegetal, Universidade Federal do Paraná, UFPR, Curitiba, PR, Brasil.

Juliano Tadeu Vilela de Resende, Universidade Estadual de Londrina

Prof., Departamento de Agronomia e do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, PGAGRO, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Orivaldo José Saggin Júnior, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa e Agropecuária, EMBRAPA, Agrobiologia e Prof., Programa de Pós-Graduação em Agronomia-Ciência do solo, UFRRJ, Seropédica, RJ, Brasil.

Daniele Aparecida Nascimento, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Produção Vegetal, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

André Ricardo Zeist, Universidade do Oeste Paulista

Prof., Agronomia, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Renata Favaro, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Produção Vegetal, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Katielle Rosalva Voncik Córdova, Universidade Estadual do Centro Oeste

Profa., Departamento de Engenharia de Alimentos, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil

André Gabriel, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Produção Vegetal, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

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Published

2019-10-16

How to Cite

Cordeiro, E. C. N., Resende, J. T. V. de, Saggin Júnior, O. J., Nascimento, D. A., Zeist, A. R., Favaro, R., … Gabriel, A. (2019). Physiology of the production of strawberries inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi. Semina: Ciências Agrárias, 40(6Supl3), 3333–3344. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3333

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