Variation in the content of defatted dry extract in cooling tanks milk samples of dairy farms

Authors

  • Luis Carlos Arruda Junior Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Adriana Hauser Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Dileta Regina Moro Alessio Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Deise Aline Knob Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Marciel França Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Ivan Pedro de Oliveira Gomes Universidade do Estado de Santa Catarina
  • André Thaler Neto Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p203

Keywords:

Lactose, Legislation, Milk composition, Protein.

Abstract

The defatted dry extract (DDE) comprises of the solid constituents of the milk, except for the fat, and must have a minimum established content of 8.4% for raw milk in Brazil. The objective was to evaluate the effects of commercialized milk volume, somatic cell count (SCC) and total bacterial count (TBC) on the DDE content of dairy farm milk samples. The sampling included data from monthly milk analyzes of dairy farms, which supply four dairy industries located in the state of Santa Catarina, Paraná and Rio Grande do Sul, and comprised of 106.470 observations sampled in 2015.The data were submitted to variance and regression analysis. To evaluate the influence of the volume of milk commercialized by the farmers, the SCC and TBC levels, and the levels of DDE, the values of these explanatory variables were stratified in quintiles. The mean DDE was 8.55%, with 25.6% of the samples being below the established minimum. In regard to the volume of milk marketed by the farmers, seasonal variations were observed in all quintiles of dairy farms analyzed, but with lower levels of DDE in milk samples from small farms throughout the year. Samples of milk with high TBC and, especially high SCC, presented lower percentage of DDE during the year. It is concluded that the DDE content of milk is related to the season of the year, the production volume per dairy, SCC and TBC.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luis Carlos Arruda Junior, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

Adriana Hauser, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

Dileta Regina Moro Alessio, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

Deise Aline Knob, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

Marciel França, Universidade do Estado de Santa Catarina

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

Ivan Pedro de Oliveira Gomes, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Dr., Departamento de Produção Animal e Alimentos, DEPRALI, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

André Thaler Neto, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Dr., Departamento de Produção Animal e Alimentos, DEPRALI, UDESC/CAV, Lages, SC, Brasil.

References

AKERS, R. M. Functional development of the mammary gland. In: _____. Lactation and the mammary gland. Iowa: Blackwell Publishing Company, 2002. cap. 3, p. 66-87.

ALESSIO, D. R. M.; THALER NETO, A.; VELHO, J. P.; PEREIRA, I. B.; MIQUELUTI, D. J.; KNOB, D. A.; SILVA, C. G. Multivariate analysis of the lactose content in milk of Holstein and Jersey cows. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 4, p. 2641-2652, 2016.

ALLEN, M. S.; PIANTONI, P. Carbohydrate nutrition: managing energy intake and partitioning through lactation. Veterinary Clinics of North America - Food Animal Practice, Rockville Pike, v. 30, n. 3, p. 577-597, 2014.

ARGENTINA. MINISTÉRIO DE SALUD. Código alimentario argentino. Capítulo VIII: alimentos lácteos. Buenos Aires: ANMAT, 2014. Available at: http://www.anmat.gov.ar/alimentos/normativas_alimentos_ caa.asp. Acessed at: 30 jul. 2017.

BLUM, S.; HELLER, E. D.; KRIFUCK, O.; SELA, S.; HAMMER-MUNTZ, O.; LEITNER, G. Identification of a bovine mastitis Escherichia coli subset. Veterinary Microbiology, Barcelona, v. 132, n. 2, p. 135-148, 2008.

BORGES, K. A.; REICHERT, S.; ZANELA, M. B.; FISCHER, V. Avaliação da qualidade do leite de propriedades da região do Vale do Taquari no estado do Rio Grande do Sul. Acta Scientiae Veterinariae, Porto Alegre, v. 37, n. 1, p. 39-44, 2009.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto Nº 9.013, de 29 de março de 2017. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, 29 mar. 2017, Seção 3, p. 50.

______. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 51, de 18 de setembro de 2002. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, 18 set. 2002, Seção 1, p. 13.

______. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 62 de 29 de dezembro de 2011. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, 29 dez. 2011, Seção 1, p. 8.

GABBI, A. M.; McMANUS, C. M.; SILVA, A. V.; MARQUES, L. T.; ZANELA, M. B.; STUMPF, M. P.; FISCHER, V. Typology and physical-chemical characterization of bovine milk produced with different productions strategies. Agricultural Systems, Elsevier, v. 121, n. 1, p. 130-134, 2013.

GONZÁLEZ, F. H. D. Composição química do leite e hormônios do lactação. In: GONZÁLEZ, F. H. D.; DÜRR, J. W.; FONTANELI, R. S. Uso do leite para monitorar a nutrição e o metabolismo de vacas leiteiras. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2001. p. 5-22. Available at: https://www.ufrgs.br/lacvet/restrito/pdf/leite%20metabolismo.pdf. Accessed at: 27 dez. 2017.

GONZALEZ, H. de L.; FISCHER, V.; RIBEIRO, M. E. R.; GOMES, J. F.; STUMPF JUNIOR, W; SILVA, M. A. da. Avaliação da qualidade do leite na bacia leiteira de Pelotas, RS. Efeito dos meses do ano. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 6, p. 1131-1543, 2004.

HARRIS JÚNIOR, B.; BACHAMAN, K. C. Nutritional and management factors affecting solid-non-fat, acidity and freezing point of milk. Gainesville: Institute of Food and Agricultural Sciences (IFAS), University of Florida, Cooperative Extension Service, 2003. 5 p. Available at: http://ufdcimages.uflib.ufl. edu/ir/00/00/47/70/00001/ds15600.pdf. Accessed at: 27 dec. 2017.

HECK, J. M. L.; VAN VALENBERG, H. J. F.; DIJKSTRA, J. Seasonal variation in the Dutch bovine raw milk composition. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 92, n. 10, p. 4745-4755, 2009.

INTERNATIONAL DAIRY FEDERATION - IDF. Milk enumeration of somatic cells, Part 2: guidance on the operation of fluoro-opto-electronic counters. Brussels: IDF, 2006. (IDF Standard 148-2).

______. Milk quantitative determination of bacteriological quality: guidance for establishing and verifying a conversion relationship between routine method results and anchor method results. Brussels: IDF, 2004. (IDF Standard 196).

______. Whole milk - determination of milkfat, protein and lactose content - guidance on the operation of mid-infrared instruments. Brussels: IDF, 2000. 15 p. (IDF Standard 141C).

KADZERE, C. T.; MURPHY, M. R.; SILANIKOVE, N.; MALTZ, E. Heat stress in lactating dairy cows: a review. Livestock Production Science, Elsevier, v. 77, n. 1, p. 59-91, 2002.

LANGE, M. J.; ZAMBOM, M. A.; CRISPIM, C. E. de O. R.; CASTAGNARA, D.; BÁNKUTI, F. I.; NEUMANN, M. E.; BRITO, M. M. de; TININI, R. C. R. Typology of dairy production systems based on the characteristics of management in the Region of West Paraná. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 1, p. 473-482, 2016.

LEMOSQUET, S.; DELAMAIRE, E.; LAPIERRE, H.; BLUM, J. W.; PEYRAUD, J. L. Effects of glucose, propionic acid, and nonessential amino acids on glucose metabolism and milk yield in Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 92, n. 7, p. 3244-3257, 2009.

MARTINS, P. R. G.; SILVA, C. A. da; FISCHER, V.; RIBEIRO, M. E. R.; STUMPF JÚNIOR, W; ZANELA, M. B. Produção e qualidade do leite na bacia leiteira de Pelotas-RS em diferentes meses do ano. Ciência Rural, Santa Maria, v. 36, n. 1, p. 209-214, 2006.

MENEGHINI, R. C. M. Legislação internacional sobre leite cru fluído - Parte 2/3 [Argentina e UE]. Tiradentes: Milkpoint, 2011. Available at: https://www.milkpoint.com.br/seu-espaco/espaco-aberto/ legislacao-internacional-sobre-leite-cru-fluido-parte-23-argentina-e-ue-70052n.aspx. Accessed at: 30 jul. 2017.

MONTANHINI, M. T. M.; MORAES, H. M.; MONTANHINI NETO, R. M. Influência da contagem de células somáticas sobre os componentes do leite. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Minas Gerais, v. 68, n. 392, p. 18-22, 2013.

MÜHLBACH, P. R. F. Considerações sobre a otimização do consumo da vaca leiteira. In: VIEIRA, S. L.; FÉLIX, A. P.; SILVA, C. A.; FORBES, J. M.; DUNGELHOEF, M.; MUHLBACH, P. R. F.; OLIVEIRA, S. G. Consumo e preferência alimentar dos animais domésticos. Londrina: Phytobiotics, 2010. cap. 2, p. 100-152.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th ed. Washington: Academy Press, 2001. 408 p.

NORO, G.; GONZÁLEZ, F. H. D.; CAMPOS, R.; DÜRR, J. W. Fatores ambientais que afetam a produção e a composição do leite em rebanhos assistidos por cooperativas no Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 3, p. 1129-1135, 2006.

PATTON, R. A.; HRISTOV, A. N.; LAPIERRE, H. Protein feeding and balancing for amino acids in lactating dairy cattle. Veterinary Clinics of North America - Food Animal Practice, Rockville Pike, v. 30, n. 3, p. 599-621, 2014.

PESSOA, R. B.; BLAGITZ, M. G.; BATISTA, C. F.; SANTOS, B. P.; PARRA, A. C.; SOUZA, F. N.; DELLA LIBERA, A. M. M. P. Avaliação da apoptose de leucócitos polimorfo nucleares CH138+ em leite bovino de alta e baixa contagem de células somáticas: dados preliminares. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 64, n. 3, p. 533-539, 2012.

POLLOTT, G. E. Deconstructing milk yield and composition during lactation using biologically based lactation models. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 87, n. 8, p. 2375-2387, 2004.

QIAO, F.; TROUT, D. R.; XIAO, C.; CANT, J. P. Kinetics of glucose transport and sequestration in lactating bovine mammary glands measured in vivo with a paired indicator/nutrient dilution technique. Journal of Applied Physiology, San Diego, v. 99, n. 3, p. 799-806, 2005.

RHOADS, M. L.; RHOADS, R. P.; VanBAALE, M. J.; COLLIER, R. J.; SANDERS, S. R.; WEBER, W. J.; CROOKER, B. A.; BAUMGARD, L. H. Effects of heat stress and plane of nutrition on lactating Holstein cows: I. Production, metabolism, and aspects of circulating somatotropin. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 92, n. 5, p. 1986-1997, 2009.

RIGOUT, S.; LEMOSQUET, S.; VAN EYS, J. E.; BLUM, J. W.; RULQUIN, H. Duodenal glucose increases glucose fluxes and lactose synthesis in grass silage-fed dairy cows. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 85, n. 3, p. 595-606, 2002.

ROSA, D. C.; TRENTIN, J. M.; PESSOA, G. A.; SILVA, C. A. M.; RUBIN, M. I. B. Qualidade do leite em amostras individuais e de tanque de vacas leiteiras. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 79, n. 4, p. 485-493, 2012.

SANTOS, M. V. dos; FONSECA, L. F. L da. Estratégias para o controle de mastite e melhoria na qualidade do leite. São Paulo: Manole Ltda, 2007. 314 p.

SHWARTZ, G.; RHOADS, M. L.; VanBAALE, M. J.; RHOADS, R. P.; BAUMGARD, L. H. Effects of a supplemental yeast culture on heat-stressed lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 92, n. 3, p. 935-942, 2009.

STUMPF, M. T.; FISCHER, V.; McMANUS, C. M.; KOLLING, G. J.; ZANELA, M. B.; SANTOS, C. S.; ABREU, A. S.; MONTAGNER, P. Severe feed restriction increases permeability of mammary gland cell tight junctions and reduces ethanol stability of milk. Animal, Rockville Pike, v. 7, n. 7 p. 1137-1142, 2013.

TIAN, H.; WANG, W.; ZHENG, N.; CHENG, J.; LI, S.; ZHANG, Y.; WANG, J. Identification of diagnostic biomarkers and metabolic pathway shifts of heat-stressed lactating dairy cows. Journal of Proteomics, Rockville Pike, v. 125, n. 1, p. 17-28, 2015.

WHEELOCK, J. B.; RHOADS, R. P.; VanBAALE, M. J.; SANDERS, S. R.; BAUMGARD, L. H. Effects of heat stress on energetic metabolism in lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 93, n. 2, p. 644-655, 2010.

WINCK, C. A.; THALER NETO, A. Perfil de propriedades leiteiras de Santa Catarina e a Instrução Normativa 51. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 13, n. 2, p. 296-305, 2012.

Downloads

Published

2019-02-15

How to Cite

Arruda Junior, L. C., Hauser, A., Alessio, D. R. M., Knob, D. A., França, M., Gomes, I. P. de O., & Thaler Neto, A. (2019). Variation in the content of defatted dry extract in cooling tanks milk samples of dairy farms. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 203–216. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p203

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.