Total organic and residual carbon contents of oxissol under diferents crop systems

Authors

  • Cristine Elizabeth Alvarenga Carneiro Universidade Estadual de Londrina
  • Nagib Jorge Melém Júnior Universidade Estadual de Londrina
  • Mateus Carvalho Basilio de Azevedo Universidade Estadual de Londrina
  • Elizete Anelli Andrade Universidade Estadual de Londrina
  • Mirian Sei Koguishi Universidade Estadual de Londrina
  • Raquel Catia Diehl Universidade Estadual de Londrina
  • Wilian da Silva Ricce Universidade Estadual de Londrina
  • Amarildo Luiz Passarin Universidade Estadual de Londrina
  • Ruy Hamilton de Mattos Vaz Universidade Estadual de Londrina
  • Tito Lívio da Luz Stelmachuk Universidade Estadual de Londrina
  • Maria de Fátima Guimarães Universidade Estadual de Londrina
  • Ricardo Ralisch Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p5

Keywords:

Organic matter, No-tillage, Organic carbon.

Abstract

The soil degradation is related to inadequate use of tillage systems, which result in decrease of organic matter content, chemical fertility and physical attributes. The no-tillage system is effective in protection of the soil surface. This study aimed to evaluate the carbon content of the oxissol under conventional tillage, no-tillage and pasture systems, using a secondary forest in regeneration as reference. As smaller the mobilization and larger the maintenance in soil of the vegetable residue, larger were the content of organic carbon and of residual carbon.

Author Biographies

Cristine Elizabeth Alvarenga Carneiro, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Nagib Jorge Melém Júnior, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555. Pesquisador da Embrapa Amapá.

Mateus Carvalho Basilio de Azevedo, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555. Professor do Departamento de Agronomia da UEL.

Elizete Anelli Andrade, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Mirian Sei Koguishi, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Raquel Catia Diehl, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Wilian da Silva Ricce, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Amarildo Luiz Passarin, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Ruy Hamilton de Mattos Vaz, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Tito Lívio da Luz Stelmachuk, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina – UEL – C.P. 6001, CEP.86.051-990, Londrina, PR. Tel. 43 3371-4555.

Maria de Fátima Guimarães, Universidade Estadual de Londrina

Professores do Departamento de Agronomia da UEL.

Ricardo Ralisch, Universidade Estadual de Londrina

Professores do Departamento de Agronomia da UEL.

Published

2009-07-30

How to Cite

Carneiro, C. E. A., Melém Júnior, N. J., Azevedo, M. C. B. de, Andrade, E. A., Koguishi, M. S., Diehl, R. C., … Ralisch, R. (2009). Total organic and residual carbon contents of oxissol under diferents crop systems. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 5–10. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p5

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.