Intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing mulberry hay

Authors

  • Luis Gabriel Alves Cirne Universidade Federal de Roraima
  • Américo Garcia da Silva Sobrinho Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Fernanda Carvalho Basso Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Roque Takahashi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Thiago Henrique Borghi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Carlos Renato Viegas Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Gleidson Giordano Pinto de Carvalho Universidade Federal da Bahia
  • Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4413

Keywords:

Alternative feed, Feedlot, Metabolism, Sheep.

Abstract

The objective of this study was to evaluate intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing 0.00, 12.50, and 25.00% mulberry hay substituting the concentrate. Twentyfour Ile de France lambs at approximately 60 days of age, with a body weight of 15.48 ± 0.07 kg, were confined in individual stalls and slaughtered upon reaching 32 kg body weight. Only the intakes of ether extract and metabolizable energy decreased linearly (P<0.05) as the participation of mulberry hay in the concentrate was increased. Nitrogen in the feces, expressed in g day–1 and g kg0.75 day–1, increased linearly (P<0.05), whereas excretions (mmol day–1) of allantoin, total purines, and absorbed microbial purines, microbial production (g day–1) expressed in microbial nitrogen and microbial crude protein, and microbial efficiency expressed in g MN kg–1 RDOM–1 and g MP kg–1 of TDN decreased linearly as the level of hay in the diet was increased. Mulberry hay substituting the concentrate in diets for feedlot lambs reduces the microbial protein synthesis.

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Author Biographies

Luis Gabriel Alves Cirne, Universidade Federal de Roraima

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal de Roraima, UFRR, Boa Vista, RR, Brasil. 

Américo Garcia da Silva Sobrinho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Fernanda Carvalho Basso, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Doutorado, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Roque Takahashi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Thiago Henrique Borghi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Mestrado, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Carlos Renato Viegas, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente do curso de Mestrado, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

Gleidson Giordano Pinto de Carvalho, Universidade Federal da Bahia

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal da Bahia, UFBA, Salvador, BA, Brasil. 

Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pesquisadora, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil. 

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Published

2015-12-16

How to Cite

Cirne, L. G. A., Sobrinho, A. G. da S., Basso, F. C., Takahashi, R., Borghi, T. H., Viegas, C. R., … Zeola, N. M. B. L. (2015). Intake, microbial protein synthesis, and nitrogen balance in lambs fed diets containing mulberry hay. Semina: Ciências Agrárias, 36(6Supl2), 4413–4422. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4413

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