Performance of feedlot cattle with inclusion of live yeast in the diet

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2733

Keywords:

Apparent digestibility, Carcass traits, Ingestive behavior, Probiotic, Saccharomyces cerevisiae.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the productive performance, ingestive behavior, apparent digestibility of the diet, rectal temperature, superficial thermography of skin and hull, and the carcass traits of heifers finished in confinement under the effect of inclusion of live yeasts (Saccharomyces cerevisiae as probiotic) in the diet. The treatments were: Control: diet without the inclusion of live yeasts, and Yeast: diet with the inclusion of live yeasts (7 g animal day-1, at the concentration of 107 CFU g-1. The diets were composed of corn silage at a constant forage: concentrate ratio of 50: 50, on a dry matter basis. The experimental design was completely randomized, composed of two treatments and nine replicates, wherein each replicate was represented by a stall with two animals. Thirty-six heifers, ½ blood Angus, from the same herd, with an average age of 11.9 months and an initial average body weight of 317 kg, were used in the experiment. Supplementation of live yeasts in the diet for finishing heifers proved to be efficient in the feedlot finishing phase because it provided improvement in the apparent digestibility of DM. In relation to the productive performance, ingestive behavior, rectal temperature, superficial thermography of skin and hull and carcass traits, no statistical difference was found between the treatments. The animals have already come from the property adapted to the feedlot system, defining small challenge against the presence of live yeasts included in the experimental diet, justifying the lack of expression on some results obtained.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Edelmir Silvio Stadler Junior, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médico Veterinário, Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Universidade Estadual do Centro-Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Leslei Caroline Santos, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médica Veterinária, Me. em Ciências Veterinária, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Heloísa Godoi Bertagnon, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médica Veterinária, Profa. Dra., Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Maurício Paulo Virmond, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médico Veterinário, Me. em Ciências Veterinária, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

André Martins de Souza, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médico Veterinário, Discente do Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Medica Veterinária, Profa. Dra., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Giovanna Bobato Pontarolo, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médica Veterinária, Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Karina Petkowicz, Universidade Estadual de Ponta Grossa

Médica Veterinária, Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Ponta Grossa, UEPG, Ponta Grossa, PR, Brasil.

Mikael Neumann, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Eng. Agr., Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias e Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil

References

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis. 16th ed. Washington: AOAC, 1995. 2000 p.

BERRY, R. J.; KENNEDY, A. D.; SCOTT, S.; KYLE, B. L.; SCHAEFER, A. L. Daily variation in the udder surface temperature of dairy cows measured by infrared thermography: Potential for mastitis detection. Canadian Journal of Animal Science, Champaign, v. 83, n. 4, p. 687-693, 2003. DOI: 10.4141/A03-012

BITENCOURT, L. L.; SILVA, J. R. M.; OLIVEIRA, B. M. L.; DIAS JÚNIOR, G. S.; LOPES, F.; SIÉCOLA JÚNIOR, S.; ZACARONI, O. F.; PEREIRA, M. N. Diet digestibility and performance of dairy cows supplemented with live yeast. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 68, n. 3, p. 301-307, 2011. DOI: 10.1590/S0103-90162011000300005

BROADWAY, P. R.; CARROLL, J. A.; NICOLE C.; BURDICK SANCHEZ, N. C. Live yeast and yeast cell wall supplements enhance immune function and performance in food-producing. Microorganisms, United States, v. 3, n. 3, p. 417-427, 2015. DOI: 10.3390/microorganisms3030417

CALLAWAY, E. S.; MARTIN, S. A. Effects of a Saccharomyces cerevisiae culture on ruminal bacteria that utilize lactate and digest cellulose. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 80, n. 9, p. 2035-2044, 1997. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)76148-4

CHAVAN, R. S.; JANA, A. Frozen dough for bread making - a review. International Journal Food Science, Technology and Nutrition, New York, v. 2, n. 1, p. 9-27, 2008.

DAWSON, K. A. Some milestones in our understanding of yeast culture supplementation in ruminants and their implications in animal productions systems. In: ANNUAL SYMPOSIUM OF NUTRITIONAL BIOTECHNOLOGY IN THE FEED AND FOOD INDUSTRIES, 16., 2000, Nicholasville. Proceedings… Nicholasville: Alltech Technical Publications, 2000. p. 473-483.

DEVRIES, T. J.; CHEVAUX, E. Modification of the feeding behavior of dairy cows through live yeast supplementation. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 97, n. 10, p. 6499-6510, 2014. DOI: 10.3168/jds.2014-8226

DIAS, A. L. G.; AZEVEDO, R. A.; FREITAS, J. A.; MICAI, B.; SILVA, T. V.; GOMES, G. C.; RIRO, E. S.; GRECO, L. F.; LEOPOLDO JUNIOR, P. M.; SANTOS, J. E. P. Effect of feed ingyeast culture (YC) on lactation performance of dairy cows fed diets differing in rumen fermentability. In: ADSA-ASAS-CSAS JOINT ANNUAL MEETING, 2014, Gainesville. Proceeding… Gainesville: University of Florida, 2014. p. 859.

DING, G.; CHANG, Y.; ZHAO, L.; ZHOU, Z.; REN, L.; MENG, Q. Effect of Saccharomyces cerevisiae on alfalfa nutrient degradation characteristics and rumen microbial population of steers fed diets with different concentrate-to-forage ratios. Journal of Animal Science and Biotechnology, China, v. 5, n. 24, p. 1-9, 2014. DOI: 10.1186/2049-1891-5-24

FERREIRA, S.; GUIMARÃES, T.; MOREIRA, K.; ALVES, V.; LEMOS, B.; SOUZA, F. Caracterização fecal de bovinos. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, Garça, v. 11, n. 20, p. 1-22, 2013.

FRANÇA, R. A.; RIGO, E. J. Utilização de leveduras vivas (Saccharomyces cerevisiae) na nutrição de ruminantes: uma revisão. Uberaba: Cadernos de Pós-Graduação da FAZU, v. 2, 2011. 9 p.

GATTAS, C. B. A.; MORAIS, M. G.; ABREU, U. G. P.; LEMPP, B.; STEIN, J.; ALBERTINI, T. Z.; FRANCO, G. L. Consumo, digestibilidade aparente e ganho de peso em bovinos de corte confinados suplementados com cultura de levedura (Saccharomyhces cerevisiae cepa 1026). Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 9, n. 3, p. 535-542, 2008.

GOERING, H. K.; VAN SOEST, P. J. Forage fiber analysis: apparatus reagents, procedures and some applications. Washington: [s.n.], 1970. 379 p. (Agricultural Handbook).

GOMIDE, D. R. Resposta digestiva de bovinos a doses de levedura autolisada. 2012. Dissertação (Mestrado em Ciências Veterinárias) - Universidade Federal de Lavras, Lavras.

JASTER, E. Fermentation principles of legume, grass forage examined. Feedstuffs, v. 12, n. 12, p. 14-16, 1994.

LOOPER, M. L.; STOKES, S. R.; WALDNER, D. N.; JORDAN, E. R. Managing milk composition: evaluating herd potential. Cooperative extension service college of agriculture and home economics. Guide D-104. New Mexico: New Mexico State University, 2001. 35 p.

MARQUES, J. A.; PRADO, I. N.; NASCIMENTO, W. G. Avaliação do desempenho de novilhas mestiças em diferentes condições reprodutivas confinadas. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 38., 2001, Piracicaba. Anais... Piracicaba, Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2001. p. 960-962.

MARQUES, J. A.; PRADO, I. N.; ZEOULA, L. M.; ALCALDE, C. R.; NASCIMENTO, W. G. Avaliação da mandioca e seus resíduos industriais em substituição ao milho no desempenho de novilhas confinadas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 5, p. 1528-1536, 2000. DOI: 10.1590/S1516-35982000000500035

MULLER, L. Normas para avaliação de carcaças e concurso de carcaça de novilhos. 2. ed. Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria, 1987. 31 p.

MULLER, M.; PRADO, I. N.; LOBO JÚNIOR, A. R.; SCOMPARIN, V. X.; RIGOLON, L. P. Diferentes fontes de gordura sobre o desempenho e características de carcaça de novilhas de corte confinadas. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal, Maringá, v. 27, n. 1, p. 131-137, 2005.

MUTSVANGWA, T.; EDWARDS, I. E.; TOPPS, J. H.; PATERSON, G. F. M. The effect of dietary inclusion of yeast culture (Yea-Sacc) on patterns of rumen fermentation, food intake and growth of intensively fed bulls. Animal Science, Liverpool, v. 55, n. 1, p. 35-40, 1992. DOI: 10.1017/S0003356100037247

NEUMANN, M.; SILVA, M. R. H.; FIGUEIRA, D. N.; SPADA, C. A.; REINEHR, L. L.; POCZYNEK, M. Leveduras vivas (Sacharomyces cerevisie) sobre o desempenho de novilhos terminados em confinamento e as características da carne e da carcaça. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, Curitiba, v. 11, n. 1, p. 75-85, 2013. DOI: 10.7213/academica.7758

NICODEMO, M. L. F. Uso de aditivos na dieta de bovinos de corte. Campo Grande: EMBRAPA Gado de Corte, 2001. 54 p. (Documentos, EMBRAPA Gado de Corte).

PONCE, C. H.; SCHUTZ, J. S.; ELROD, C. C.; ANELE, U. Y.; GALYEAN, M. L. Effects of dietary supplementation of a yeast product on performance and morbidity of newly received beef heifers. Professional Animal Scientist, New Mexico, v. 28, n. 6, p. 618-622, 2012. DOI: 10.15232/S1080-7446(15)30419-8

SALVATI, G. G. S.; MORAIS JÚNIOR, N. N.; MELO, A. C. S.; VILELA, R. R.; CARDOSO, F. F.; ARONOVICH, M.; PEREIRA, R. A. N.; PEREIRA, M. N. Response of lactating cows to live yeast supplementation during summer. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 98, n. 6, p. 4062-4073, 2015. DOI: 10.3168/jds.2014-9215

SARTORI, E. D. Uso de levedura na alimentação de bovinos de corte: uma revisão sistemática- metanálise. 2016. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre.

SCHINGOETHE, D. J.; LINKE, K. N.; KALSCHEUR, K. F.; HIPPEN, A. R.; RENNICH, D. R.; YOON, I. Feed efficiency of mid-lactation dairy cows fed yeast culture during summer. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 87, n. 12, p. 4178-4181, 2004. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73561-4

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos, métodos químicos e biológicos. 3. ed. 4. reimpressão. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2009. 235 p.

SMITH, S. B.; CROUSE, J. D. Relative contributions of acetate, lactate and glucose to lipogenesis in bovine intramuscular and subcutaneous adipose tissue. Journal of Nutrition, Texas, v. 114, n. 4, p. 792-800, 1984. DOI: 10.1093/jn/114.4.792

SOUZA, A. M.; PRADO, I. N.; ALCALDE, C. R.; ZEOULA, L. M.; MARQUES, J. A. Desempenho de novilhas alimentadas com rações contendo milho ou casca de mandioca como fonte energética e farelo de algodão ou levedura como fonte proteica. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 1, p. 278-287, 2000.

STATISTICAL ANALYSIS SYSTEM INSTITUTE - SAS Institute. SAS/STAT user’s Guide: statistics. North Caroline, 1993. v. 2, 943 p.

TEDESCO, M. J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C. A.; BOHNEN, H.; VOLHWEISS, S. J. Análises de solo, plantas e outros materiais. 2. ed. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 1995. 74 p. (Boletim Técnico, 5).

TUN, H. M.; LI, S.; YOON, L.; SCOTT, M.; PLAIZIER, J. C.; KHAFIPOUR, E. Massive shotgun metagenomic sequencing reveals the potential mode of action of Saccharomyces cerevisiae fermentation product (SCFP) on rumen microbiome during subacute ruminal acidosis (SARA) in dairy cows. Journal Animal Science, Champaign, v. 93, n. 3, p. 320-321, 2015.

VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Symposium: carbohydrate methodology, metabolism, and nutritional implications in dairy cattle. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 74, n. 10, p. 3583-3597, 1991.

VARGAS, A. Y. V.; RAMÍREZ, J. O. H. Efectos de la pared celular de saccharomyces cerevisiae sobre pollos de engorda suplementados con alimento contaminado con aflatoxina b1 y b2. In: CONGRESO AVIESPECIALISTAS DE MÉXICO, 9., 2016, Querétaro. Proceeding… Querétaro: Memorias, 2016. p. 88-101.

VYAS, D.; UWIZEYE, A.; MOHAMMED, R.; YANG, W. Z.; WALKER, N. D.; BEAUCHEMIN, K. A. The effects of active dried and killed dried yeast on subacute ruminal acidosis, ruminal fermentation, and nutrient digestibility in beef heifers. Journal of Animal Science, Champaign, v. 92, n. 2, p. 724-732, 2014. DOI: 10.2527/jas.2013-7072

WEISS, W. P.; CONRAD, H. R.; PIERRE, N. R. S. A theoretically-based model for predicting total digestible nutrient values of forages and concentrates. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v. 39, n. 1, p. 95-110, 1992. DOI: 10.1016/0377-8401(92)90034-4

ZIMBELMAN, R. B.; COLLIER, R. J.; BILBY, T. R. Effects of utilizing rumen protected niacin on core body temperature as well as milk production and composition in lactating dairy cows during heat stress. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v. 180, n. 1-4, p. 26-33, 2013. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2013.01.005

ZIMBELMAN, R. B.; BAUMGARD, L. H.; COLLIER, R. J. Effects of encapsulated niacin on evaporative heat loss and body temperature in moderately heat-stressed lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 93, n. 6, p. 2387-2394, 2010. DOI: 10.3168/jds.2009-2557

Downloads

Published

2019-08-29

How to Cite

Stadler Junior, E. S., Santos, L. C., Bertagnon, H. G., Virmond, M. P., Souza, A. M. de, Mizubuti, I. Y., … Neumann, M. (2019). Performance of feedlot cattle with inclusion of live yeast in the diet. Semina: Ciências Agrárias, 40(6), 2733–2748. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2733

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > >> 

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.