Allometric growth of body components in crossbred ewe lambs fed increasing dietary concentrate levels

Authors

  • Lincoln Bremm Oliveira Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria da Graça Morais Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Caroline Bertholini Ribeiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Andréa Roberto Duarte Lopes Souza Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Henrique Jorge Fernandes Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Gumercindo Loriano Franco Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Catherine Cecília Walker Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Luis Carlos Vinhas Ítavo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n1p391

Keywords:

Allometric coefficient, Body composition, Lambs.

Abstract

This study aimed to evaluate the growth of body components in crossbred ewe lambs fed increasing levels of dietary concentrate and to determine the optimum level of supplementation for finishing ewe production. Thirty crossbred (½ Pantaneira × ½ Texel) wool ewe lambs fed Tifton 85 hay (Cynodon spp.) and different dietary concentrate levels (20, 40, 60, and 80% DM basis) were selected for study. At the beginning of the study, six animals were slaughtered for determination of initial body composition. The remaining animals were slaughtered at approximately 48 kg live weight. The growth of body components in relation to body growth was estimated from the allometric model BC = a × (FBW)b, where BC is body component weight, a and b are growth equation parameters, and FBW is fasted body weight. Carcass, muscle, bone, and gastrointestinal tract were late maturing (b < 1, P < 0.01). Carcass and carcass fat growth was positively affected (linear, P < 0.05) by concentrate level. Total fat weight increased with increasing concentrate level (P < 0.05). The addition of up to 60% concentrate in growing ewe lamb diets is recommended for production of carcasses with early deposition of muscle and fat. The addition of 20% concentrate in ewe lab diets is sufficient for production of carcasses with maximum deposition of muscle and no excess fat.

Author Biographies

Lincoln Bremm Oliveira, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Maria da Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Caroline Bertholini Ribeiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Andréa Roberto Duarte Lopes Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisadora, Programa de Desenvolvimento Científico Regional, DCR/CNPq/FUNDECT, Departamento de Zootecnia da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Henrique Jorge Fernandes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, UFMS, Aquidauana, MS, Brasil.

Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Gumercindo Loriano Franco, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Catherine Cecília Walker, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Luis Carlos Vinhas Ítavo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Downloads

Published

2017-03-02

How to Cite

Oliveira, L. B., Morais, M. da G., Ribeiro, C. B., Souza, A. R. D. L., Fernandes, H. J., Ítavo, C. C. B. F., … Ítavo, L. C. V. (2017). Allometric growth of body components in crossbred ewe lambs fed increasing dietary concentrate levels. Semina: Ciências Agrárias, 38(1), 391–400. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n1p391

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.