Morphometry of the ruminal mucosa of Santa Ines lambs fed with levels of palm kernel cake (Elaeis guineensis), from biodiesel production

Authors

  • Dayanne Motta Sanders Universidade Federal da Bahia
  • Ronaldo Lopes Oliveira Universidade Federal da Bahia
  • Eduardo Luiz Trindade Moreira Universidade Federal da Bahia
  • Adriana Faria Jucá Universidade Federal da Bahia
  • Thadeu Mariniello Silva Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Luiz Fernando Batista Pinto Universidade Federal da Bahia
  • Felicidade Margarida Macome Instituto de Investigaçao Agraria de Moçambique
  • Adriana Regina Bagaldo Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Alessandra Estrela Silva Lima Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p1169

Keywords:

Co-product, Sheep, Rumen papillae, Ruminant.

Abstract

The work was carried out to determine the best level of inclusion of palm kernel cake in the concentrate-based morphometry evaluation of the ruminal mucosa in Santa Ines lambs. The experiment lasted 80 days, the Tifton-85 hay in a proportion 50 forage 50concentrado. The food was offered at 9:00 and 16:00. We used 32 sheep of Santa Ines, between 4 and 6 months and body weight of 22 ± 2.75 kg. The experiment was a completely randomized design with four treatments and eight repetitions. The treatments consisted in the inclusion levels of palm kernel cake (0.0, 6.5, 13.0 and 19.5%) in the dry matter. Variables evaluated in the ruminal mucosa were: height, width, area, density and thickness of papillary muscular layer of the rumen in the regions of the dorsal and ventral sac. There were no significant differences in the region of the dorsal sac of the rumen for variables analyzed with the inclusion of palm kernel cake in the diet. The ventral surface papillary bag quadratic effect, whereas the thickness of muscular layer decreasing linear effect. The inclusion of up to 19.5% palm kernel cake had no significant effect on the morphology of the papillae may be included in the diet of Santa Ines lambs.

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Author Biographies

Dayanne Motta Sanders, Universidade Federal da Bahia

Aluna de mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal dos Trópicos, Departamento de Produção Animal da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia da UFBA, com Nutrição de Ruminantes, no Laboratório de Nutrição Animal.

Ronaldo Lopes Oliveira, Universidade Federal da Bahia

Prof. Dr. do Departamento de Produção Animal, UFBA/Salvador. Bolsista do CNPq.

Eduardo Luiz Trindade Moreira, Universidade Federal da Bahia

Prof. do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Federal da Bahia, UFBA/Salvador.

Adriana Faria Jucá, Universidade Federal da Bahia

Profª do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Bahia, UFBA/Salvador.

Thadeu Mariniello Silva, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Aluno do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia da UFPB/CCA, Areia, PB.

Luiz Fernando Batista Pinto, Universidade Federal da Bahia

Prof. do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Bahia, UFBA/Salvador.

Felicidade Margarida Macome, Instituto de Investigaçao Agraria de Moçambique

Aluna do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal nos Trópicos, UFBA/Salvador.

Adriana Regina Bagaldo, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Profª da Universidade do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Alessandra Estrela Silva Lima, Universidade Federal da Bahia

Profª da Universidade Federal da Bahia, UFBA/Salvador.

Published

2011-08-25

How to Cite

Sanders, D. M., Oliveira, R. L., Moreira, E. L. T., Jucá, A. F., Silva, T. M., Pinto, L. F. B., … Lima, A. E. S. (2011). Morphometry of the ruminal mucosa of Santa Ines lambs fed with levels of palm kernel cake (Elaeis guineensis), from biodiesel production. Semina: Ciências Agrárias, 32(3), 1169–1178. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p1169

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