Nutritional value of grass silage of mombasa associated with additives agroindustrial

Authors

  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados
  • Flávio Pinto Monção Uiversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Lais Valenzuela Moura Universidade Federal da Grande Dourados
  • Andréa Maria de Araújo Gabriel Universidade Federal da Grande Dourados
  • Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Góes Universidade Federal da Grande Dourados
  • Beatriz Lempp Universidade Federal da Grande Dourados
  • Felipe de Almeida Nascimento Universidade Federal da Grande Dourados

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1543

Keywords:

Animal nutrition, Conservation of forage, Nutritional value, Panicum maximum.

Abstract

It was aimed to evaluate the chemical composition of grass silage-mombasa associated with different additives in four times of opening the silo. The experiment was conducted in UFGD. After harvesting the forage, biomass in natura crushed, was taken to the lab, homogenized and enriched on the basis of natural mass, with the following additives: 5% wheat bran, 5% of waste (broken grain and soy ice cream cone) of soybean, 5% urea in natural matter and the witness (without additive).The silos were opened after (unprocessed material), 15, 30 and 45 days, for the analysis of chemical composition. The data obtained were analyzed through the statistical programme SISVAR and averages were compared to 5% of probability, by Skott-Knot. The grass silage- mombasa without additive presented major (P<0.05) dry matter content compared to other treatments at time 0 and 30 days of silage and did not differ (P>0.05) of grass silage- mombasa associated with 5 of urea in 15 days and 45 of silage. The grass silage-mombasa  with 5% urea showed the highest crude protein content at time 0 and differed from other treatments. The silage of mombasa associated with 5% urea provided greater in vitro digestibility of dry matter to 15 days of silage.

Author Biographies

Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados

Prof. Dr. da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados, UFGD, Dourados, MS.

Flávio Pinto Monção, Uiversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinária, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Jaboticabal, SP.

Lais Valenzuela Moura, Universidade Federal da Grande Dourados

Discente de Mestrado em Zootecnia, UFGD, Dourados, MS.

Andréa Maria de Araújo Gabriel, Universidade Federal da Grande Dourados

Profª Drª da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados, UFGD, Dourados, MS.

Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Góes, Universidade Federal da Grande Dourados

Profª Drª da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados, UFGD, Dourados, MS.

Beatriz Lempp, Universidade Federal da Grande Dourados

Profª Drª da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados, UFGD, Dourados, MS.

Felipe de Almeida Nascimento, Universidade Federal da Grande Dourados

Discente do curso de Zootecnia, UFGD, Dourados, MS.

Published

2014-06-25

How to Cite

Oliveira, E. R. de, Monção, F. P., Moura, L. V., Gabriel, A. M. de A., Góes, R. H. de T. e B. de, Lempp, B., & Nascimento, F. de A. (2014). Nutritional value of grass silage of mombasa associated with additives agroindustrial. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1543–1556. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1543

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