Performance of feedlot sheep receiving diets with Cupuassu Cake (Theobroma grandiflorum Schum., Sterculiaceae)
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2023v44n4p1287Keywords:
Co-product, Cupuassu, Meat quality, Sheep, Ruminant nutrition.Abstract
This study evaluated the inclusion of cupuassu cake (Theobroma grandiflorum Schum.) in the diet of feedlot sheep. Intake (kg day-1, % LW and kg LW-0, 75), weight gain, feed conversion, carcass characteristics and measurements, ingestive behavior, and meat quality were assessed. Twenty-five mixed breed castrated sheep, with initial mean live weight (LW) of 17.4 (± 1.90) kg, were fed under feedlot management conditions until they reached 35 kg LW. The diet consisted of 26 % elephant grass silage (Pennisetum purpureum, Schum) and 74 % concentrate, composed of ground corn, soybean meal, wheat bran, limestone and cupuassu cake at 0 (control), 7.4; 14.8; 22.2 and 29.6 % of total dry matter. The experimental design was completely randomized, with five treatments and five repetitions. No statistical differences (P>0.05) were observed for the substitution of standard feedstuff by cupuassu cake in the variables evaluated, indicating that cupuassu cake can be used for feedlot sheep at up to 30 % of total dry matter, without affecting performance, intake, carcass characteristics or meat quality.
Downloads
References
Alves, L. G. C., Fernandes, A. R. M., Vargas, F. M., Jr., Cunha, C. M., Hirata, A. S. O., Osório, J. C. S., & Souza, M. R. (2020). Composição e qualidade da carcaça de ovinos com diferentes pesos corporais ao abate. Boletim de Indústria Animal, 77(1), 1-14. doi: 10.17523/bia.2020.v77.e1479 DOI: https://doi.org/10.17523/bia.2020.v77.e1479
Alves, R. M., Filgueiras, G. C., & Homma, A. K. O. (2014). Aspectos socioeconômicos do cupuaçuzeiro na Amazônia: do extrativismo a domesticação. In A. C. Santana (Ed.), Mercado, cadeias produtivas e desenvolvimento rural na Amazônia (pp. 197-223). Belém, PA.
Carneiro, M. M. Y., Morais, M. G., Souza, A. R. D. L., Fernandes, H. J., Feijó, G. L. D., Bonin, M. N., Franco, G. L., & Rocha, R. F. A. T. (2019). Residual intake and gain forthe evaluation of performance, non-carcass components, and carcass characteristics of confined crossbred Texel lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, 48:e20180206, 1-13. doi: 10.1590/rbz4820180206 DOI: https://doi.org/10.1590/rbz4820180206
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Cezar, M. F., Costa, R. G., Cunha, M. G. G., & Gonzaga Neto, S. (2011). Características de carcaça determinadas por ultrassonografia em tempo real e pós-abate de cordeiros terminados em confinamento com diferentes níveis de energia na dieta. Revista Brasileira Zootecnia, 40(1), 160-167. doi: 10.1590/S1516-35982011000100023 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982011000100023
Cezar, M. F., & Sousa, W. H. (2007). Carcaças ovinas e caprinas: obtenção - avaliação - classificação. Agropecuária Tropical.
Conover, W. J. (1999). Practical nonparametric statistics (3nd ed.). Wiley.
Costa, G. S., Jr., Campelo, J. E. G., & Azevedo, D. M. M. R. (2006). Caracterização morfométrica de ovinos da raça Santa Inês criados nas microrregiões de Teresina e Campo Maior. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(6), 2260-2267. doi: 10.1590/S1516-35982006000800009 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000800009
Costa, R. G., Andrade, M. G. L. P., Medeiros, G. R., Azevedo, P. S., Medeiros, A. N., Pinto, T. F., Soares, J. N. & Suassuna, J. M. A. (2011a). Características de carcaça de ovinos Santa Inês e Morada Nova abatidos com diferentes pesos. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 1(1), 231-234.
Costa, R. G., Lima, C. A. C., Medeiros, A. N., Lima, G. F. C., Marques, C. A. T., & Queiroga, R. C. R. E. (2011b). Composição centesimal e análise sensorial da carne de ovinos Morada Nova alimentados com dietas contendo melão em substituição ao milho. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(12), 2799-2804. doi: 10.1590/S1516-35982011001200026 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982011001200026
Gomes, S. P., Borges, A. L. C. C., Borges, I., Macedo Júnior, G. L., Silva, A. G. M., & Pancoti, C. G. (2012). Efeito do tamanho de partícula do volumoso e da frequência de alimentação sobre o consumo e a digestibilidade em ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(1), 137-149. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402012000100012
Johnson, T. R., & Combs, D. K. (1991). Effects of prepartum diet, inert rumen bulk, and dietary polythyleneglicol on dry matter intake of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 74(3), 933-944. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78243-X DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78243-X
Kruskal, W. H., & Wallis, W. A. (1952). Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal of the American Statistical Association, 47(260), 583-621. doi: 10.1080/01621459.1952.10483441 DOI: https://doi.org/10.1080/01621459.1952.10483441
Moraes, M. A. C. M. (1993). Métodos para avaliação sensorial dos alimentos (8a ed.). Unicamp.
Mota, D. A., Fragata, N. P., Brito, E. P., Casagrande, D. R., Rosa, B. L., & Borges, C. R. A. (2014). Torta de cupuaçu na alimentação de tourinhos nelore confinados. Boletim de Indústria Animal, 71(4), 309-316. doi: 10.17523/bia. v71n4p309 DOI: https://doi.org/10.17523/bia.v71n4p309
National Research Council (2007). Nutrient requirements of small ruminants. NRC.
Oliveira, T. B. de, & Genovese, M. I. (2013). Chemical composition of cupuassu (Theobroma grandiflorum) and cocoa (Theobroma cacao) liquors and their effects on streptozotocin-induced diabetic rats. Food Research International, 51(2), 929-935. doi: 10.1016/j.foodres.2013.02.019 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.02.019
Osório, J. C., Osório, M. T. M., Oliveira, N. R. M., & Siewerot, L. (2002). Qualidade, morfologia e avaliação de carcaças. Universidade Federal de Pelotas.
PARÁ (2020). Indicadores agropecuários. Secretaria de Estado de Desenvolvimento Agropecuário. http://www.sedap.pa.gov.br/content/cupua%C3%A7u
Pazdiora, R. D., Pazdiora, B. R. C. N., Ferreira, Muniz, I. M., Andrade, E. R., Siqueira, J. V. S., Scherer, F., Venturoso, O. J., & Souza, P. J. (2019). Digestibilidade, comportamento ingestivo e desempenho de ovinos alimentados com resíduos de agroindústrias processadoras de frutas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(6), 2093-2102. doi: 10.1590/1678-4162-10706 DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-10706
Ribeiro, E. L. A., & Giotto, F. M. (2019). Características da carcaça de ovinos. In F. C. A. Rego (Org.), Saúde e produção de ovinos (pp. 177-204). Londrina. https://repositorio.pgsskroton.com//handle/123456789/24145
Rodrigues, L. S., Menezes, B. P., Silva, A. G. M., Faturi, C., Silva, J. A. R., Garcia, A. R., Nahum, B. S., Andrade, S. J. T. & Lourenço Júnior, J. B. (2015). Ovine feed intake, digestibility, and nitrogen balance in feeds containing different amounts of cupuaçu meal. Semina: Ciências Agrárias, 36(4), 2799-2808. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n4p2799 DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2779
Silva, A. G., Sobrinho, Sañudo, C., Osório, J. C. S., Arribas, M. M. C., & Osório, M. T. M. (2008). Produção de carne ovina. Ed. Jaboticabal.
Silva, A. G. M., Lima, S. C. G., Oliveira, P. D., Moraes, M. dos S., Guimarães, C. M. C., Silva, J. A. R., Garcia, A. R., Nahúm, B. de S., Neres, L. de S., Noronha, G. N., Lourenço, J. de B., Jr. (2021). Production, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon. Animal Science Journal, 92(1): e13576. 1-9. doi: 10.1111/asj.13576 DOI: https://doi.org/10.1111/asj.13576
Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). Um sistema líquido de carboidratos e proteínas para avaliar dietas para bovinos: II. Disponibilidade de carboidratos e proteínas. Journal Animal Science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x DOI: https://doi.org/10.2527/1992.70113562x
Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University. DOI: https://doi.org/10.7591/9781501732355
Zundt, M., Macedo, F. A. F., Astolphi, J. L. L., Mexia, A. A., & Sakaguti, E. S. (2006). Desempenho e características de carcaça de cordeiros Santa Inês confinados, filhos de ovelhas submetidas à suplementação alimentar durante a gestação. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 928-935. doi: 10.1590/S1516-35982006000300040 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000300040
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.