Characteristics and yield of slaughter of dairy calves receiving cheese whey and colostrum in a liquid diet
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n3p1007Keywords:
Lactation, Carcass, Performance of calves, Substitute.Abstract
The objective of this study was to evaluate the effects of suckling with cheese and colostrum, from whole milk, on the characteristics and yields of slaughter of dairy calves at 60 days. Twenty-four uncastrated male Hosltein calves were used. The experimental treatments included: integral milk (MI); 50% integral milk + 50% in natura whey cheese (MW); and 30% colostrum + 70% whey cheese (CW). Dry matter intake of concentrate (IDMC) and hay (IDMH), mean daily gain (MDG), and total weight gain (WGT) were evaluated. In addition, weights and yields of hot and cold carcasses, loss and breaking during cooling, and length and thoracic depth of the carcass, commercial cuts, and non-carcass components were measured. Resultantly, a significant effect (P < 0.05) was observed for IDMC, live weight at slaughter, warm carcass weight, cold carcass weight, and carcass length; here, MW and CS treatment differed from LS. Thus, these substitute diets to whole milk showed no interference with physiological and biometric patterns in the animals.Downloads
References
Boito, B., Menezes, L., Ziech, M., Kuss, F., Lisbinski, E., &Fiorelli, A. (2015). Uso de sucedâneo em substituição ao leite no desempenho de bezerros da raça holandesa durante a cria e recria. Ciência Animal Brasileira, 16(4), 498-507. doi: 10.1590/1089-6891v16i432297
Caetano, M. B., Jr., Caetano, G. A. O. & Oliveira, M. D. (2016). A influência da dieta no desenvolvimento ruminal de bezerros. Nutritime Revista Eletrônica, 13(6), 4902-4918. Recuperado de https://www. nutritime.com.br/arquivos_internos/artigos/Artigo_8.pdf
Carvalho, S., Brochier, M. A., Pivato, J., Teixeira, R. C., & Kieling, R. (2007). Ganho de peso, características da carcaça e componentes não-carcaça de cordeiros da raça texel terminados em diferentes sistemas alimentares. Ciência Rural, 37(3), 821-827. doi: 10.1590/S0103-84782007000300034
Castro, A. L. M., Campos, W. E., Mancio, A. B., & Cecon, P. R. (2004). Desempenho e rendimento de carcaça de bezerros alimentados com colostro fermentado, associado ao óleo de soja e zenarol. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 56(2), 193-201. doi: 10.1590/S0102-09352004000200009
Costa, G. S. Jr., Campelo, J. E. G., Azevêdo, D. M. M. R., Martins, R., Fº, Cavalcante, R. R. Lopes, J. B., & Oliveira, M. E. (2006). Caracterização morfométrica de ovinos da raça Santa Inês criados nas microrregiões de Teresina e campo maior, Piauí. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(6), 2260-22676. doi: 10.1590/S1516-35982006000800009
Costa, R. G., Beltrão, E. M., Fº, Medeiros, G. R., Villarroel, A. B. S., Cruz, S. E. S. B. S., & Santos, E.M. (2010). Substituição do leite de cabra por soro de queijo bovino para cabritos alpinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(4), 824-830. doi: 10.1590/S1516-35982010000400018
Dias, A. L., & Leite, P. A. G. (2013). Avaliação da perda de peso em meias-carcaças bovinas submetidas ao sistema de resfriamento por aspersão. Pubvet, 7(23), 2327-2445. Recuperado de http://www.pubvet.com. br/artigo/799/avaliaccedilatildeo-da-perda-de-peso-em-meias-carcaccedilas-bovinas-submetidas-ao-sistema-de-resfriamento-por-aspersatildeo
França, S. R. A., Coelho, S. G., Carvalho, A. U., Martins, R. G. R., & Ribeiro, S. L. M. (2011). Desempenho de bezerros alimentados usando sucedâneo até 56 dias de idade. Revista Ceres,58(6), 790-793. doi: 10.1590/S0034-737X2011000600016
Koritiaki, N. A., Ribeiro, E. L. A., Fernandes, F., Jr., Souza, C. L., & Constantino, C. (2012). Predição do peso vivo a partir de mensurações corporais em cordeiros Santa Inês. Synergismus Scyentifica UTFPR, 7(1), 1-3. Recuperado de http://revistas.utfpr.edu.br/pb/index.php/SysScy/article/view/1485
Lima, R., Lima, P. O., Cândido, M. D., Silva, T. P. F., Moreira, R. H. F., & Aquino, R. M. S. (2011). Avaliação econômica de dietas liquidas a base de soro de queijo in natura para bezerros. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 12(1), 14-21. Recuperado de http://revistas.ufba.br index. php/rbspa/article/viewArticle/1895
Moreno, G. M. B., Silva, A. G., Sobº., Leão, A. G., Perez, H. L., Loureiro, C. M. B., & Pereira, G. T. (2011). Rendimento dos componentes não-carcaça de cordeiros alimentados com silagem de milho ou cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(12), 2878-2885. doi: 10.1590/S1516-35982011001200035
Müller, L. (1987). Normas para avaliação de carcaças e concurso de carcaças de novilhos. Santa Maria: Imprensa Universitária. (Publicação, n.1 dz).
Pardi, M. C. (1993). Ciência, higiene e tecnologia da carne. Goiânia, GO.
Pinheiro, R. S. B., Silva, A. G. S., Marques, C. A. T., & Yamamoto, S. M. (2007). Biometria in vivo e da carcaça de cordeiros confinados. Archivos de Zootecnia, 56(216), 955-958. Recuperado de http://www. uco.es/organiza/servicios/publica/az/php/img/web/06_17_39_18NotaBiometriaPinheiro.pdf
Prado, C. S., & Felício, P. E. (2010). Effects of chilling rate and spray-chilling on weight loss and tenderness in beef strip loin. Meat Science, 86(2),430-435. doi: 10.1016/j.meatsci.2010.05.029
Ribeiro, T. R., Pereira, J. C., Oliveira, M. V. M., Queiroz, A. C., Cecon, P. R., Leão, M. I., & Melo, R. C. A. (2001). Características da carcaça de bezerros holandeses para produção de vitelos recebendo dietas com diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(6), 2154-2162. doi: 10.1590/S1516-35982001000800026
Roça, R. O. (2003). Refrigeração. Botucatu: Fazenda Experimental Lageado, FCA.
Saalfeld, M. H., Pereira, D. I. B., Silveira, K. R. K., Schramm, R., Valente, J. S. S., Borchardt, J. L., Gularte, M. A., & Leite, F. P. L. (2013). Anaerobicallyfermentedcolostrum: analternative for feeding calves. Ciência Rural, 43(9),1636-1641. doi: 10.1590/S0103-84782013000900016
Santos, A. C. P., Silva, B. C. D., Oliveira, V. S., & Valença, R. L. (2016). Métodos de avaliação de carcaça e de carne dos animais através de predições in vivo e post mortem. Revista Cientifica de Medicina Veterinária, 30, 1-21. Recuperado de http://faef.revista.inf.br/imagens_arquivos/arquivos_destaque/ q1KKIRyuFpO9Eqi_2018-7-10-8-20-18.pdf
Santos, L. H. C., Carvalho, R. C., Bianchi, I. E., & Piedade, A. R. (2016). Gestão e análise econômica de processo produtivo leiteiro no município de Santo Antônio do Leverger/MT. Revista de Ciências Agroambientais, 14(2), 75-82. Recuperado de https://periodicos.unemat.br/index.php/rcaa/article/ view/1607
SAS (2004). SAS/STAT User’s Guide. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Silva, N. V., Costa, R. G., Medeiros, G. R., Gonzaga Neto, S., Cezar, M. F., Cavalcanti, M. C. A. (2016). Medidas in vivo e da carcaça e constituintes não carcaça de ovinos alimentados com diferentes níveis do subproduto agroindustrial da goiaba. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(1), 101-115. doi: 10.1590/S1519-99402016000100010
Teixeira, P. A., Oliveira, M. D. S., Sousa, C. C., & Silva, T. M. (2007). Avaliação de diferentes dietas sobre o desempenho de bezerros da raça holandesa durante o período de aleitamento. Ciência Agrotecnologia, 31(6), 831-837. doi: 10.1590/S1413-70542007000600034
Vaz, F. N., Restle, J., Pádua, J. T., Fonseca, C. A., Pascoal, L. L., & Severo, M. M. (2015). Componentes não carcaça de bovinos nelore abatidos com diferentes pesos. Ciência Animal Brasileira, 16(3), 313-323. doi: 10.1590/1089-6891v16i318694
Vaz, R. Z., Lobato, J. F. P., & Pascoal, L. L. (2011). Desenvolvimento de bezerros de corte desmamados aos 80 ou 152 dias até os 15-16 meses de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(1), 221-229. doi: 10.1590/S1516-35982011000100030
Viégas, J., Skonieski, F. R., Weber, A., Pinto-Neto, A., Oliveira, R. L., Ribeiro, C. V. D. M., Bermudes, R. F., & Nörnberg, M. F. L. (2017). Soro de leite em substituição ao leite na cria de bezerros. Arquivo de Ciências Veterinária e Zoologia da UNIPAR, 20(1), 9-13. doi: 10.25110/arqvet.v20i1.2017.6313
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Semina: Ciências Agrárias
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.