Parasitological analysis of green leaf lettuce cultivated in different production systems

Authors

  • Juliana Santiago Santos Universidade do Oeste Paulista
  • Cristina Atsumi Kuba Universidade do Oeste Paulista
  • Francislaine Anelize Garcia Santos Universidade do Oeste Paulista
  • Aline da Silveira Batista Universidade do Oeste Paulista
  • Stênio Clemente Paião Sitolino Universidade do Oeste Paulista
  • Ana Caroliny Carrion Pereira Universidade do Oeste Paulista
  • Rogério Giuffrida Universidade do Oeste Paulista
  • Vamilton Alvares Santarém Universidade do Oeste Paulista http://orcid.org/0000-0002-7065-1138

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n2p801

Keywords:

Enteroparasites, Cultivation systems, Leafy vegetables, Zoonoses.

Abstract

This study analysed parasite contamination in green leaf lettuce (Lactuca sativa), grown in different cultivation systems (conventional, organic, and hydroponic), from a family farmer cooperative in the municipality of Presidente Prudente, São Paulo, Brazil. Samples were collected at weekly intervals during five months, totalling 180 vegetable samples (60 samples of leaf lettuce from each cultivation system). Lettuce leaves were washed with 0.5% Extran MA 02, and the resulting fluid subjected to sedimentation and centrifugal flotation for recovery of parasite structures. Overall, 71 samples (39.4%) were contaminated with at least one parasite structure, 34 (47.9%) from lettuce grown in the hydroponic system, 20 (28.2%) from the organic system, and 17 (23.9%) from the conventional system. Entamoeba spp. cysts were the most common parasite structures found in the leafy vegetables, with the highest cyst counts found in the hydroponic system (p = 0.003). It is concluded that, regardless of the cultivation system (conventional, organic, or hydroponic), there is a possibility of green leaf lettuce contamination by intestinal parasites. Measures that improve sanitary conditions during production, as well as proper hygiene during the preparation of raw leafy vegetables, may be important to reduce contamination and consequent transmission of parasite diseases from raw leafy vegetable consumption.

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Author Biographies

Juliana Santiago Santos, Universidade do Oeste Paulista

Nutricionista, Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, São Paulo, Brasil.

Cristina Atsumi Kuba, Universidade do Oeste Paulista

Nutricionista, Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, São Paulo, Brasil.

Francislaine Anelize Garcia Santos, Universidade do Oeste Paulista

Bióloga, Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UNOESTE, Presidente Prudente, São Paulo, Brasil.

Aline da Silveira Batista, Universidade do Oeste Paulista

Médica Veterinária, Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UNOESTE, Presidente Prudente, São Paulo, Brasil.

Stênio Clemente Paião Sitolino, Universidade do Oeste Paulista

Discente, Curso de Graduação em Medicina Veterinária, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Ana Caroliny Carrion Pereira, Universidade do Oeste Paulista

Discente, Curso de Graduação em Ciências Biológicas, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Rogério Giuffrida, Universidade do Oeste Paulista

Prof., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal. Curso de Medicina Veterinária. Departamento de Medicina Veterinária Preventiva. UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Vamilton Alvares Santarém, Universidade do Oeste Paulista

Prof., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal. Curso de Medicina Veterinária. Departamento de Parasitologia. UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

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Published

2017-05-02

How to Cite

Santos, J. S., Kuba, C. A., Santos, F. A. G., Batista, A. da S., Sitolino, S. C. P., Pereira, A. C. C., … Santarém, V. A. (2017). Parasitological analysis of green leaf lettuce cultivated in different production systems. Semina: Ciências Agrárias, 38(2), 801–808. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n2p801

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