Carcass characteristics of lambs fed diets with mulberry hay

Authors

  • Luís Gabriel Alves Cirne Universidade Federal de Roraima
  • Américo Garcia da Silva Sobrinho Universidade Estadual Paulista
  • Fabiana Alves de Almeida Universidade Estadual Paulista
  • Valéria Teixeira Santana Universidade Estadual Paulista
  • Viviane Endo Universidade Estadual Paulista
  • Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola Universidade Estadual Paulista
  • Amelia Katiane Almeida Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2737

Keywords:

Cuts, Morphology, Nutrition, Sheep, Yield.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the in vivo quantitative traits of carcass and commercial cuts of lambs fed diets containing 0, 12.5, and 25.0% mulberry hay replacing the concentrate. Twentyfour Ile de France lambs at approximately 60 days of age, with 15 kg body weight, were confined in individual stalls and slaughtered at 32 kg. Increasing levels of mulberry hay in the diet resulted in a linear increase in chest depth (R2=0.84), leg muscularity index (R2=0.71), and muscle:bone ratio (R2=0.95); a linear decrease in leg compactness index (R2 =0.75), shoulder weight (R2=0.78), and femur weight (R2=0.99) and length (R2=0.86); and a quadratic response from chilling losses (R2=1.0) and percentage of intermuscular fat. Mulberry hay can be used in the feeding of feedlot lambs without compromising their carcass quantitative characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luís Gabriel Alves Cirne, Universidade Federal de Roraima

Prof., Universidade Federal de Roraima, UFRR, Boa Vista, RR, Brasil.

Américo Garcia da Silva Sobrinho, Universidade Estadual Paulista

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Fabiana Alves de Almeida, Universidade Estadual Paulista

Pós-Doutoranda, Departamento de Parasitologia, Instituto de Biociências, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Valéria Teixeira Santana, Universidade Estadual Paulista

Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Viviane Endo, Universidade Estadual Paulista

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola, Universidade Estadual Paulista

Profa, Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Amelia Katiane Almeida, Universidade Estadual Paulista

Pós-Doutoranda, Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Downloads

Published

2016-09-02

How to Cite

Cirne, L. G. A., Silva Sobrinho, A. G. da, Almeida, F. A. de, Santana, V. T., Endo, V., Zeola, N. M. B. L., & Almeida, A. K. (2016). Carcass characteristics of lambs fed diets with mulberry hay. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2737–2748. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2737

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.