Estimative of the nutritional value of agroindustrial byproducts by using in vitro gas production technique

Autores

  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • José Neuman Miranda Neiva Universidade Federal de Tocantins
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Labib Santos Duarte Instituto Centec/FATEC Sertão Central
  • Greicy Mitzi Bezerra Moreno Universidade Federal do Ceará
  • Andréa Pereira Pinto Universidade Federal do Ceará
  • Marcus Roberto Goes Ferreira Costa Universidade Federal do Ceará
  • José Nery Rocha Júnior Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n1p391

Palavras-chave:

Bicompartimental mode, Degradation kinetics, Neutral detergent fiber, Non-fibrous carbohydrate.

Resumo

The objective of this work was to determine the total carbohydrates fractions and to estimate the digestion rate of non-fibrous carbohydrates of agroindustrial byproducts by using the gas production technique. The agroindustrial byproducts evaluated were the following: cashew, passion fruit, pineapple, barbados cherry, annatto and melon, and each sample was incubated in quadruplicate. After mixing all contents thoroughly, the bottles were placed in an incubator at 39ºC, and connecting the lid of each bottle to a pressure sensitive switch, a solenoid valve and a vent stem connector. Gas pressure measurements were made at 0, 3, 6, 12, 15, 18, 22, 26, 30, 34, 40, 48, 60, 72, 96 e 120 hours post-inoculation. Blanks and an internal standard were included to enable adjustments in variation among readings. There was a high variation in nutritional composition of agroindustry byproducts, that cashew and annato presented the highest protein contents (159.3 and 135.3 g/kg of dry matter, respectively). Mellon and cashew presented the lowest values of total gas production (9.60 and 12.85 mL, respectively); and annato, pineapple and passion fruit presented highest gas volume (32.80; 28.16 and 22.54 mL, respectively), being the greatest percentages of phases from B2 fraction (64.27; 81.25 and 67.49%, respectively). Among the byproducts, pineapple and annatto stand out for the highest contribution of fibrous carbohydrate for total gas production, being B2 the main energy source for microbial growth, which is degraded at a slower rate than non-fibrous carbohydrate.

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Biografia do Autor

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC, Av. Mister Hull, 2977, Fortaleza, CE, Brasil, Tel. +55.85.33669749. Pesquisadora do CNPq.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL. Pesquisadora do CNPq.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL. Pesquisador do CNPq.

José Neuman Miranda Neiva, Universidade Federal de Tocantins

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal de Tocantins, UFT, Campus de Araguaína. Pesquisador do CNPq.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UFC, Fortaleza, CE.

Labib Santos Duarte, Instituto Centec/FATEC Sertão Central

Profª MSc. do Instituto Centec/FATEC Sertão Central, Quixeramobim, CE.

Greicy Mitzi Bezerra Moreno, Universidade Federal do Ceará

Pesquisadora PRODOC/CAPES do Departamento de Zootecnia, UFC, Fortaleza, CE

Andréa Pereira Pinto, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UFC, Fortaleza, CE.

Marcus Roberto Goes Ferreira Costa, Universidade Federal do Ceará

Prof. do Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do IFCE, Campus Crateús, CE.

José Nery Rocha Júnior, Universidade Federal do Ceará

Zootecnista. Bolsista de Apoio Técnico/FUNCAP, Deptº de Zootecnia, UFC, Fortaleza, CE

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Publicado

2013-03-05

Como Citar

Pereira, E. S., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., Neiva, J. N. M., Pimentel, P. G., Duarte, L. S., … Rocha Júnior, J. N. (2013). Estimative of the nutritional value of agroindustrial byproducts by using in vitro gas production technique. Semina: Ciências Agrárias, 34(1), 391–398. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n1p391

Edição

Seção

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