Effect of advancing maturity stages of corn for silage on chemical characterization, digestibility and production costs
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n1p283Keywords:
Chemical composition, NDF digestibility, Phenological cycle, Physical composition, Plant without grains.Abstract
The goal of the present study was to evaluate the biomass and grain yield, the morphological and chemical composition, production costs and the ruminal disappearance of the whole corn plant and grain-free corn plant harvested at different reproductive stages. The experimental design was completely randomized, consisting of six treatments, where each treatment corresponded to a stage of corn maturity. The advance of plant cycle promoted an increase in dry biomass and grain yields per unit area, reducing production costs. Higher participation of grains and lower participation of structural components promoted a reduction in NDF and ADF, with the lowest values in dough grain (R4) and dent grain (R5) stages. The advancement of stages promoted an increase in production and a reduction in costs, but significantly reduced the quality of grain-free plants, increasing the NDF, ADF and ADL; but R4 and R5 presented NDFd of 84.80 % and 82.79 %, respectively, showing to be a good quality fiber. R4 stage had the highest rumen disappearance values after 24 and 48 hours of incubation. Based on chemical data, ruminal disappearance, ruminal degradation kinetics of the whole corn plant and without grains, the R4 stage of the evaluated hybrid is the stage at which the plant had the best quality, representing the appropriate stage to harvest the material for making silage, aiming at the production of a silage with good chemical quality.Downloads
References
Association of Official Analytical Chemists (1995). Official methods of analysis (16nd ed.). Washington, D.C.: AOAC.
Bezerra, H. F. C., Santos, E. M., Oliveira, J. S., Carvalho, G. G. P., Cassuce, M. R., Perazzo, A. F.,... Santos, V. S. (2015). Degradabilidade ruminal in situ de silagens de capim-elefante aditivadas com farelo de milho e inoculante da microbiota autóctone. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(2), 265-277. doi: 10.1590/S1519-99402015000200001
Bolsen, K. K., Ashbell, G., & Weinberg, Z. G. (1996). Silage fermentation and silage additives-Review. Journal of Animal Science, 9(5), 483-494. doi: 10.5713/ajas.1996.483
Buso, W. H. D., Machado, A. S., Ribeiro, T. B., & Silva, L. O. (2018). Produção e composição bromatológica da silagem de híbridos de milho sob duas alturas de corte. Revista de Agricultura Neotropical, 5(4), 74-80. doi: 10.32404/rean.v5i4.2682
Factori, M. A., Costa, C., Meirelles, P. R. L., Silveira, J. P. F. da, & Silva, M. G. B. da. (2014). Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem. Bioscience Journal, 30(5), 882-891.
Garcez, B. S., Alves, A. A., Araújo, D. L. C., Lacerda, M. D. S. B., Souza, L. G. C., & Carvalho, L. F. (2016). Degradabilidade ruminal do capim colonião (Panicum maximum jacq. cv. colonião) em três idades pós-rebrota. Acta Veterinaria Brasilica, 10(2), 130-134. doi: 10.21708/avb.2016.10.2.5513
Goering, H. K., & Van Soest, P. J. (1970). Forage fiberanalysis. Forage fiber analysis: apparatus reagents, procedures and some applications (No. 379). Washington, D.C: Agricultural Handbook.
Henriques, L. T., Silva, J. F. C., Detmann, E., Vasquez, H. M., & Pereira, O. G. (2007). Frações de carboidratos de quatro gramíneas tropicais em diferentes idades de corte e doses de adubação nitrogenada. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 59(3), 730-739. doi: 10.1590/ S0102-09352007000300027
Magalhães, P. C., & Drães, F. O. M. (2006). Fisiologia da produção de milho. Recuperado de http://www. cnpms.embrapa.br/publicacoes/publica/2006/circular/Circ_76.pdf
Marafon, F., Neumann, M., Carletto, R., Wrobel, F. L., Mendes, E. D., Spada, C. A., & Faria, M. V. (2015). Características nutricionais e perdas no processo fermentativo de silagens de milho, colhidas em diferentes estádios reprodutivos com diferentes processamentos de grãos. Semina: Ciências Agrárias, 36(2), 917-931. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n2p917
Mendes, M. C., Gabriel, A., Faria, M. V., Rossi, E. S., & Possatto, O., Jr., (2015). Época de semeadura de híbridos de milho forrageiro colhidos em diferentes estádios de maturação. Revista Agro Ambiente, 9(2), 136-142. doi: 10.18227/1982-8470ragro.v9i2.2316
Mertens, D. R. (1994). Regulation of forage intake. In: C., George, & O., Fahey, Jr. (Eds.), Forage quality, evaluation and utilization (pp. 450-493). Madison: American Society of Agronomy.
Moreira, A. (2017). Manual de adubação e calagem para o estado do Paraná. Curitiba: SBCS/NEPAR.
Neumann, M., Horst, E. H., Dochwat, A., Leão, G. F. M., Carneiro, M. K., & Mello, R. P. (2017). Características agronômicas do milho para silagem sob níveis de adubação nitrogenada e potássica em cobertura. Scientia Agraria Paranaensis, 16(1), 69-77. doi: 10.18188/1983-1471/sap.v16n1p69-77
Neumann, M., Horst, E. H., Souza, A. M., Venancio, B. J., Stadler, E. S., Jr., & Karpinski, R. A. K. (2019) Avaliação de doses crescentes de nitrogênio em cobertura em milho para silagem. Revista Agrarian, 12(44), 156-164. doi: 10.30612/agrarian.v12i44.7195
Neumann, M., Mühlbach, P. R. F., Nörnberg, J. L., Restle, J., & Ost, P. R. (2007). Efeito do tamanho de partícula e da altura de colheita das plantas de milho (Zea mays L.) sobre as perdas durante o processo fermentativo e o período de utilização das silagens. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(5), 1395-1405. doi: 10.1590/S1516-35982007000600024
Neumann, M., Poczynek, M., Leão, G. F. M., Figueira, D. N., & Souza, A. M. (2018). Desempenho de híbridos de milho para silagem cultivados em diferentes locais com três densidades populacionais. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 17(1), 49-62. doi: 10.18512/1980-6477/rbms.v17n1p49-62
Nocek, J. E. (1988). In situ and other methods to estimate ruminal protein and energy digestibility: a review. Journal of Dairy Science, 71(8), 2051-2069. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(88)79781-7
Oba, M., & Allen, M. S. (2000). Effects of brown mibrib 3 mutation in corn silage on productivity of dairy cows fed two concentrations of dietary neutral detergent fiber: 1. Feeding behavior an nutrient utilization. Journal of Dairy Science, 83(6), 1333-1341. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(00)75000-4
Oliveira, M. R., Neumann, M., Jobim, C. C., Ueno, R. K., Marafon, F., & Neri, J. (2013). Composição Morfológica e nutricional de plantas e silagens de milho em diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 12(2), 183-192. doi: 10.18512/1980-6477/rbms.v12n2p183-191
Ørskov, E. R., & McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science, 92(2), 499-503. doi: 10.1017/S0021859600063048
Pereira, J. L. A. R., Von Pinho, R. G., Souza, A. X., Fº., Pereira, M. N., Oliveira Santos, A., & Borges, I. D. (2012). Quantitative characterization of corn plant components according to planting time and grain maturity stage. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(5), 1110-1117. doi: 10.1590/S1516-359820120005 00005
Pereira, J. L. A. R., Von Pinho, R. G., Souza, A. X., Fº., Santos, A. O., & Fonseca, R. G. (2011). Avaliação de componentes estruturais da planta de híbridos de milho colhidos em diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 10(1), 47-55. doi: 10.18512/1980-6477/rbms.v10n1 p47-55
Pereira, L. B., Machado, D. S., Alves, D. C., Fº., Brondani, I. L., Silva, V. S. da, Argenta, F. M.,... Borchate, D. (2017). Características agronômicas da planta e produtividade da silagem e grãos de milho submetido a diferentes arranjos populacionais. Magistra, 29(1), 18-27.
Peyrat, J., Nozière, P., Le Morvan, A., Férard, A., Protin, P. V., & Baumont, R. (2014). Effects of ensiling maize and sample conditioning on in situ rumen degradation of dry matter, starch and fibre. Animal Feed Science and Technology, 196(1), 12-21. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2014.06.017
Pôssas, F. P., Gonçalves, L. C., Pereira, L. G. R., Machado, F. S., Jayme, D. G., Rodrigues, J. A. S.,... Tomich, T. R. (2015). Cinética de fermentação ruminal das silagens de três híbridos de milho comerciais em diferentes estádios de maturação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(1), 159-165. doi: 10.1590/1678-7066
Ritchie, S. W., Hanway, J. J., & Benson, G. O. (2003). Como a planta de milho se desenvolve. Arquivo do Agrônomo, 103(15), 1-20. Recuperado de http://brasil.ipni.net/ipniweb/region/brasil.nsf/0/81A0BBD6E 936445D83257AA0003A892E/$FILE/Encarte103.pdf
Sampaio, I. B. M., Pike, D. J., & Owen, E. (1995). Optimal design for studying dry matter degradation in the rumen. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 47(3), 373-383.
Santos, C. G., Amaral, P. N. C., Carpejan, G. C., & Junges, L. (2014). Produção de silagem de milho híbrido com diferentes idades de corte. Revista Científica de Produção Animal, 16(1), 32-45.
Sena, L. S., Rocha, V. R., Jr., Reis, S. T., Oliveira, L. M., Marques, K. M. S., & Tomich, T. R. (2014). Degradabilidade das silagens de diferentes frações da parte aérea de quatro cultivares de mandioca. Ciência animal brasileira, 15(3), 249-258. doi: 10.1590/1809-6891v15i316567
Silva, C. O., & Machado, P. C., Jr. (2014). Efeito da adição de inoculante bacteriano sobre a qualidade da silagem de milho (Zea mays L.). Revista Científica de Medicina Veterinária, 1(1), 31-45.
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2009). Análise de Alimentos, métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa.
Skonieski, F. R., Nörnberg, J. L., Kessler, J. D., David, D. B., Azevedo, E. B., Brüning, G., & Pimentel, C. M. M. (2014). Corn plant arrangement and its effect on silage quality. Revista Brasileira de Zootecnia, 43(3), 114-119. doi: 10.1590/S1516-35982014000300002
Souza, A. X., Fº., Von Pinho, R. G., Pereira, J. L. A. R., Reis, M. C., Rezende, A. V., & Mata, D. C. (2011). Influence of stage of maturity on bromatological quality of corn forage. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(9), 1894-1901. doi: 10.1590/S1516-35982011000900008
Souza, L. A., Carvalho, W. T. V., Pereira, R. V. G., Faria, H. A., Minighin, D. C., Tavares, Q. G.,... Martins, G. A. (2020). Avaliação de diferentes alturas de corte na ensilagem de milho. PUBVET, 14(1), 1-7. doi: 10.31533/pubvet.v14n1a496.1-7
Souza, M. P., Neumann, M., Horst, E. H., Leão, G. F. M., Slompo, D., Dochwat, A., & Almeida, E. R. (2017). Composição morfológica da planta de híbridos de milho convencionais e transgênicos (bt). Agropecuária Científica no Semiárido, 13(1), 53-58. doi: 10.30969/acsa.v13i1.830
Statistical Analysis System Institute (1993). SAS/STAT user’s Guide: statistics version 6.4 (Vol. 2). Cary, NC: SAS Inst.
Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Velásquez, P. A. T., Berchielli, T. T., Reis, R. A., Rivera, A. R., Dian, P. H. M., & Teixeira, I. A. M. A. (2010). Composição química, fracionamento de carboidratos e proteínas e digestibilidade in vitro de forrageiras tropicais em diferentes idades de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(6), 1206-1213. doi: 10.1590/S1516-35982010000600007
Wolf, D. P., Coors, J. G., Albrecht, K. A., Undersander, D. J., & Carter, P. R. (1993). Forage quality of mayze genotypes selected for extreme fiber concentrations. Crop Science, 33(6), 1353-1359.
Zopollatto, M., Nussio, L. G., Mari, J. M., Schmidt, P., Duarte, A. P., & Mourão, G. B. (2009). Alterações na composição morfológica em função do estádio de maturação em híbridos de milho para produção de silagem. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(3), 452-461. doi: 10.1590/S1516-35982009000300008
Zou, Y., Dong, S., Du, Y., Li, S., Wang, Y., & Cao, Z. (2016). Effects of moisture content or particle size on the in situ degradability of maize silage and alfalfa haylage in lactating dairy cows. Animal Nutrition, 2(3), 249-252. doi: 10.1016/j.aninu.2016.05.002
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.