Performance, carcass and meat quality of pigs fed diets with antioxidants and ractopamina

Authors

  • Roberta Abrami Monteiro Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Graziela Drociunas Pacheco Universidade Estadual de Londrina
  • Piero da Silva Agostini Universidade Autônoma de Barcelona
  • Sylvia Luiza Vinokurovas Universidade Estadual de Londrina
  • Eduardo Raele de Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • David Fernandes Gavioli Universidade Estadual de Londrina
  • Arturo Pardo Lozano Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p3971

Keywords:

Beta-adrenergic, Fat tissue, Lipid oxidation, Muscular tissue, Vitamin.

Abstract

The objective was evaluated the effects of the use of additives antioxidants associated or not with ractopamine in feed for finishing pigs. Were used 51 crossbred pigs, 27 barrows and 24 females with initial weight of 83.38 kg. Three experimental treatments were established based on the inclusion of two complexes to feed: complex 1 (4g de vitamin E + 1g de vitamin C/kg of product) and complex 2 (0.2g de ractopamine + 4g de vitamin E + 2g de vitamin C/kg of product), defining the ration control (free of complexes), ration control + complex 1 (0.1%) and ration control + complex 2 (0.05%). The experimental design was blocked randomically, presenting a factorial model 3x2 (3 treatments and 2 sexes). Were observed difference (P<0.05) for daily feed intake, feed, hot and cold carcass weight to the treatment with ractopamine. The values of vitamin E in meat were higher (P <0.05) in muscle of animals in groups receiving the vitamin. There was a difference (P <0.05) in the values of oxidation and marbling in the treatments with antioxidant. The inclusion of ractopamine, with the antioxidants, resulted in improvement in performance and carcass characteristics, and supplementation with the antioxidant, alone, showed improvement in parameters related to meat quality.

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Author Biographies

Roberta Abrami Monteiro Silva, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Graziela Drociunas Pacheco, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, CCA, UEL, Londrina, PR.

Piero da Silva Agostini, Universidade Autônoma de Barcelona

Discente de Doutorado em Produção Animal, Deptº de Ciência Animal e dos Alimentos da Universidade Autônoma de Barcelona, UAB, Espanha.

Sylvia Luiza Vinokurovas, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Mestrado em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Eduardo Raele de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

David Fernandes Gavioli, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Mestrado em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Arturo Pardo Lozano, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, CCA, UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, CCA, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-12-17

How to Cite

Silva, R. A. M., Pacheco, G. D., Agostini, P. da S., Vinokurovas, S. L., Oliveira, E. R. de, Gavioli, D. F., … Silva, C. A. da. (2013). Performance, carcass and meat quality of pigs fed diets with antioxidants and ractopamina. Semina: Ciências Agrárias, 34(6Supl2), 3971–3982. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p3971

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