Aspects related to production e storage of Tifton 85 bermudagrass hay with white oat IPR 126 and Guapa oversowing

Autores

  • João Paulo Ames UNIOESTE
  • Marcela Abbado Neres Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Deise Dalazen Castagnara Unipampa
  • Edleusa Pereira Seidel Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Camila Andrine Hunoff Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Camila Ducati Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Jeferson Tiago Piano Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Ivaldir Willian Junior Machado Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p341

Palavras-chave:

Avena sativa, Storage fungi, Penicillium sp, Neutral detergent insoluble protein.

Resumo

Structural characteristics, curve dehydration, dry matter production, chemical composition, occurrence of fungi, temperature in the storage of hay bales of Tifton 85 oversowing with long-cycle oat (IPR 126) and oats for short-cycle grains production (Guapa), were evaluated. For chemical composition, the experimental design used was randomized blocks, a split-plot overtime and 3 treatments (single Tifton 85, Tifton 85 with IPR 126 oat oversowing and Tifton 85 in association with Guapa white oat and 3 assessment periods (cutting, baling and 30 days of storage) with 5 repetitions. The dry matter production was higher in single Tifton 85 compared to associations with white oat. The largest stem diameter of guapa white oat contributed to reduce losses of water in the dehydration process, with the hay in this  culture system being stored under 800 g kg-1 DM. It was found that the crude protein did not differ between cropping systems, but Tifton 85 hay showed high levels of acid detergent insoluble protein and higher levels of NDF and lignin. The occurrence of fungi was higher after storage predominating fungi of the genus Penicillium.

 

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Biografia do Autor

João Paulo Ames, UNIOESTE

Discente de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Nutrição e Produção Animal, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Marcela Abbado Neres, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Profª Associada, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Deise Dalazen Castagnara, Unipampa

Doutora em Agronomia

Edleusa Pereira Seidel, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

 

Profª Adjunta, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

 

Camila Andrine Hunoff, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Nutrição e Produção Animal, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Camila Ducati, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Nutrição e Produção Animal, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Jeferson Tiago Piano, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Ivaldir Willian Junior Machado, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

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Publicado

2015-02-27

Como Citar

Ames, J. P., Neres, M. A., Castagnara, D. D., Seidel, E. P., Hunoff, C. A., Ducati, C., … Machado, I. W. J. (2015). Aspects related to production e storage of Tifton 85 bermudagrass hay with white oat IPR 126 and Guapa oversowing. Semina: Ciências Agrárias, 36(1), 341–352. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p341

Edição

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