Comparison of acceptability of tropical fruit mixed nectars by mean test and multivariate statistical analysis
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n5p2307Palavras-chave:
Global impression, Cashew apple, Mango, Acerola, Consumers.Resumo
Fruits are a rich source of nutrients and fruit juices are a popular way of consuming them. Development of mixed juices, where two or more fruit juices are blended to obtain a product that combines the nutritional value of fruits, has been encouraged by the food industry and well accepted by consumers. This work aimed to develop mixed nectars of tropical fruits (cashew apple, mango and acerola) and to compare the acceptability data by mean test and multivariate statistical analysis of hierarchic grouping and principal compounds. The tropical fruit nectars showed good acceptability, the formulations with higher mango and cashew and lower acerola contents the most accepted. The formulation with 12.25% cashew apple pulp, 21% mango pulp and 1.75% acerola pulp had the highest global evaluation score. However, it could be observed by the cluster analysis of consumers’ data and posterior principal components analysis of these results a clearly segmentation of consumers.
Métricas
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Os Direitos Autorais para artigos publicados são de direito da revista. Em virtude da aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores.
Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação.
As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.