Yield, milk quality and physiological variables of dairy cows in rainy and dry seasons
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n2p769Keywords:
Brachiaria decumbens, Milk protein, Somatic cell count, Total bacterial count.Abstract
The objective of this study was to analyse the effect of the dry and rainy seasons on the production, milk quality (lactose, fat, protein, total solids, TBC and SCC) and physiological (rectal and surface temperature and respiratory and heart rate) of crossbred cows (holstein/ zebu) in lactation, under rotational grazing regime in cultivated pasture, using 10 crossbred cows (holstein / zebu) in lactation, average live weight of 500 ± 30 kg, and in the rainy season they were between the fourth and fifth months of lactation and in the dry period were between the seventh and eighth months of lactation with an average initial production of 18 ± 4kg of milk / cow / day, maintaining batch homogeneity in both seasons. The animals were kept in a semi-intensive rearing system, using rotational grazing on pasture of Brachiaria decumbens, in an area of 3 hectares, where there was a conglomerate of trees that provided 5m² / animal with natural shade, to shelter the animals in the warm shorelines The seasons and times of the day significantly influenced (P < 0.05) the ambient temperature, relative air humidity and the black globe temperature index and humidity. The respiratory rate and surface temperature were higher (P < 0.05) in the dry season and the values for rectal temperature and respiratory rate were similar (P > 0.05) in the seasons. Milk production and protein showed a significant difference (P < 0.05) depending on the seasons. With the aid of physiological variables (rectal and surface temperature and heart and respiratory rate), even so, cows decreased their production and increased the concentration of protein in milk.Downloads
References
Bernabucci, U., Basiricò, L., Morera, P., Dipasquale, D., Vitali, A., Piccioli Capelli, F., & Calamari, L. (2015). Effect of summer season on milk protein fractions in holstein cows. Journal Dairy Science, 98(3), 1815-1827. doi: 10.3168/jds.2014-8788
Bertocchi, L., Vitali, A., Lacetera, N., Nardone, A., Varisco, G., & Bernabucci, U. (2014). Seasonal variations in the composition of holstein cow’s milk and temperature humidity index relationship. Animal, 8(4), 667-674. doi: 10.1017/S1751731114000032
Instrução Normativa (2000). Ministério da Agricultura. Secretaria Nacional de Agricultura. Instrução Normativa nº 37, 8 de novembro de 2000. Regulamento Técnico de Produção, Identidade e Qualidade do Leite de Cabra. Diário Oficial da União. Seção 1.
Buffington, D. E., Collazo-Arocho, A., Canton, G. H., & Pitt, D. (1981). Black Globe-Humidity Index (BGHI) as comfort equation for dairy cows. Transactions of the ASAE, 24(3), 711-714. doi: 10.13031/2013.34325
Diehl, M. S., Olivo, C. J., Agnolin, C. A., Bratz, V. F., Bem, C. M., Aguirre, P. F., & Serafim, G. (2013). Produtividade de sistemas forrageiros consorciados com leguminosas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(5), 1527-1536. doi: 10.1590/S0102-09352013000500034
Lima, I. A., Azevedo, M., Borges, C. R. A., Ferreira, M. A., Guim, A., & Almeida, G. L. P. (2013). Thermoregulation of Girolando cows during summertime, in Pernambuco state, Brasil. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 35(2), 193-199. doi: 10.4025/actascianimsci.v35i2.16591
Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (2002). Instrução normativa Nº 51 de 18 de setembro de 2002. Regulamento técnico de produção, identidade e qualidade do leite tipo A, do leite tipo B, do leite tipo C, do leite pasteurizado e do leite cru refrigerado e o regulamento técnico da coleta de leite cru refrigerado e seu transporte a granel. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 18 de set. de 2002. Secção 3. Recuperado de http://www.mda.gov.br
Moreira, F. S., Oliveira, M. M. N. F., Villela, S. D. J., Barbosa, F. A., Mourthé, M. H. F., & Diniz, F. B. (2015). Desempenho produtivo e econômico de três grupos genéticos de bovinos recriados a pasto com suplementação e terminados em confinamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(1), 140-148. doi: 10.1590/1678-7250
Pereira, J. C., Cunha, D. N. F. V., Cecon, P. R., & Faria, E. S. (2008). Desempenho, temperatura retal frequência respiratória de novilhas leiteiras de três grupos genéticos recebendo dietas com diferentes níveis de fibra. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(2), 328-334. doi: 10.1590/S1516-35982008000200 020
Perissinotto, M., Moura, D. J., Cruz, V. F., Souza, S. R. L., Lima, K. A. O., & Mendes, A. S. (2009). Conforto térmico de bovinos leiteiros confinados em clima subtropical e mediterrâneo pela análise de parâmetros fisiológicos utilizando a teoria dos conjuntos fuzzy. Revista Ciência Rural, 39(5), 1492-1498. doi: 10. 1590/S0103-84782009005000094
Ramos, A. O., Ferreira, M. A., Santos, D. C., Véras, A. S. C., Conceição, M. G., Silva, E. C., & Salla, L. E. (2015). Associação de palma forrageira com feno de maniçoba ou silagem de sorgo e duas proporções de concentrado na dieta de vacas em lactação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(1), 189-197. doi: 10.1590/1678-6537
Ribeiro, J. C., Jr., Tamanini, R., Silva, L., & Beloti, V. (2015). Qualidade do leite produzido por pequenos e grandes produtores. Semina: Ciências Agrárias, 36(2), 883-888. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n2 p883
Rocha, D. R., Salles, M. G. F., Moura, A. A. A. N., & Araújo, A. A. (2012). Índices de tolerância ao calor de vacas leiteiras no período chuvoso e seco no Ceará. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, 10(4), 335-343. doi: 10.7213/academica.7739
Saravanan, R., Das, D. N. S., & Panneerselvam, S. (2015). Effect of season and parity on somatic cell count across zebu and crossbred cattles population. Indian Journal Animal Research, 49(3), 383-387. doi: 10. 5958/0976-0555.2015.00127.2
Souza, B. B., Silva, I. J. O., Mellace, E. M., Santos, R. F. S., Zotti, C. A., & Garcia, P. R. (2010). Avaliação do ambiente físico promovido pelo sombreamento sobre o processo termorregulatório em novilhas leiteiras. Agropecuária Científica no Semi-Árido, 6(2), 59-65. doi: 10.30969/acsa.v6i2.69
Souza, R. C., Reis, R. B., Lopez, F. C. F., Mourthe, M. H. F., Lana, A. M. Q., Barbosa, F. A., & Sousa, B. M. (2015). Efeito da adição de teores crescentes de ureia na cana-de-açúcar em dietas de vacas em lactação sobre a produção e composição do leite e viabilidade econômica. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(2), 564-572. doi: 10.1590/1678-7799
Statistical Analysis System Institute (2001). SAS Language reference. Version 8.2. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Stober, M. Identificação, anamnese, regiões básicas da técnica do exame clínico. In M. Rosemberg (Ed.), Exame clínico dos bovinos (3a ed. pp. 411-419). Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 1993.
Vilela, R. A., Leme, T. M. C., Titto, C. G., Fantinato, P., Neto, Pereira, A. M. F., Balieiro, J. C. C., & Titto, E. A. L. (2013). Respostas fisiológicas e comportamentais de vacas Holandesas mantidas em sistema adiabático evaporativo. Pesquisa Veterinária Brasileira, 33(11), 1379-1384. doi: 10.1590/S0100-736X 2013001100015
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.