Whole and ground grain sorghum and the free choice feeding system in broiler diets

Authors

  • Cleber Fagundes Universidade Federal de Uberlândia
  • Evandro de Abreu Fernandes Universidade Federal de Uberlândia
  • Fernanda Heloisa Litz Universidade Federal de Uberlândia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p389

Keywords:

Feeding. Birds, Free choice, Nutrition, Whole grain sorghum.

Abstract

This experiment evaluates the zootechnical performance, yield of cuts, carcass composition, and intake of metabolizable energy, lysine, and methionine + cystine in male broilers from 21 to 42 days of age fed diets based on whole and ground grain sorghum and corn. A total of 112 birds of the Cobb 500 lineage were divided into 28 cages (four animals per cage) in a completely randomized design with four treatments and seven replications. Treatments consisted of diets based on ground corn and soybean meal (control, T1), ground sorghum and soybean meal (treatment 2, T2), whole grain sorghum and soybean meal (treatment 3, T3), and the diet T3 separated in feeders in the fractions (a) whole grain sorghum and (b) concentrate containing the other ingredients of the mixed feed (free choice feeding) (treatment 4, T4). The variables feed intake, body weight, feed conversion, viability, breast, drumstick and thigh yield , bromatological composition of breast and drumstick + thigh, and daily intakes of metabolizable energy, lysine and methionine + cystine were studied. The whole grain sorghum in diets is viable, contributes to reducing factory and logistics costs in the poultry industry, and promotes the same results of zootechnical performance, yields, and bromatological composition of cuts when compared to diets with ground corn and sorghum. Diets with whole grain sorghum in the free choice feeding system may be a viable alternative because birds sought to meet their daily needs for metabolizable energy and digestible amino acids even in short periods of adaptation to the diets, as demonstrated in the experiment.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Cleber Fagundes, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Universidade Federal de Uberlândia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Evandro de Abreu Fernandes, Universidade Federal de Uberlândia

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Fernanda Heloisa Litz, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

References

ARROYO, J.; AUVERGNE, A.; DUBOIS, J. P.; LAVIGNE, F.; BIJJA, M.; FORTUN-LAMOTHE, L. Influence of feeding sorghum on the growth, gizzard development and carcass traits of growing geese. Animal, London, v. 6, n. 10, p. 1583-1589, 2012.

BIAGI, J. D. Implicações da granulometria de ingredientes na qualidade de peletes e na economia da produção de rações. In: SIMPÓSIO SOBRE GRANULOMETRIA DE INGREDIENTES E RAÇÕES PARA SUÍNOS E AVES, 1998, Concórdia. Anais... Concórdia: EMBRAPA/CNPSA, 1998. p. 57-70.

BOGOSAVLJEVI?-BOŠKOVI?, S.; PAVLOVSKI, Z.; PETROVI?, M. D.; DOSKOVI?, V.; RAKONJAC, S. Broiler meat quality: proteins and lipids of muscle tissue-review. African Journal of Biotechnology, Nairobi, v. 9, n. 54, p. 9177-9182, 2010.

CAROLINO, A. C. X. G. Morfometria do trato gastrintestinal e qualidade da carcaça de frangos de corte alimentados com sorgo grão inteiro. 2012. Dissertação (Mestrado em Ciências Veterinárias) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia.

CAROLINO, A. C. X. G.; SILVA, M. C. A.; LITZ, F. H.; FAGUNDES, N. S.; FERNANDES, E. A. Rendimento e composição de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas contendo sorgo grão inteiro. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 30, n. 4, p. 1139-1148, 2014.

DOZIER, W. A. Reducing utility cost in the feed mill. Watt Poultry, Kansas City, v. 53, n. 1, p. 40-44, 2002.

FARUK, M. U. L'évaluation de l'alimentation mélangée et séquentielle à base de matières premières localement disponibles sur les performances des poules pondeuses en France et au Nigeria. 2010. Tese (Doutorado em Ciências da Vida) - Université François, Tours.

FERKET, P. R.; GERNAT, A. G. Factors that affect feed intake of meat birds: a review. International Journal of Poultry Science, Faisalabad, v. 5, n. 10, p. 905-911, 2006.

FERNANDES, E. A.; PEREIRA, W. J. S.; HACKENHAAR, L.; RODRIGUES, R. M.; TERRA, R. The use of whole grain sorghum in broiler feeds. Revista Brasileira de Ciência Avícola, Campinas, v. 15, n. 3, p. 217-222, 2013.

FERREIRA, D. F. SISVAR: Um programa para análise e ensino de estatística. Revista Symposium, v.6, n. 2, p.36-41, 2008.

GARCIA, R. G.; MENDES, A. A.; ALMEIDA PAZ, I. C. L.; KOMIYAMA, C. M.; CALDARA, F. R.; NÄÄS, I. A.; MARIANO, W. S. Implications of the use of sorghum in broiler production. Brazilian Poultry Science, Campinas, v. 15, n. 3, p. 257-262, 2013.

LIU, S. Y.; TRUONG, H. H.; SELLE, P. H. Whole-grain feeding for chicken-meat production: possible mechanisms driving enhanced energy utilisation and feed conversion. Animal Production Science, Melbourne, v. 55, n. 5, p. 559-572, 2014.

MAIORKA, A.; BOLELI, I. C.; MACARI, M. Desenvolvimento e reparo da mucosa intestinal. In: MACARI, M.; FURLAN, R. L.; GONZÁLES, E. (Ed.). Fisiologia da digestão e absorção das aves. Campinas: Fundação Apinco de Ciência e Tecnologia Avícolas, 2002. p. 113-124.

MARCU, A.; V?CARU-OPRI?, I.; MARCU, A. The influence of feed protein and energy level on meat chemical composition from different anatomical regions at Cobb 500 hybrid. Zootehnie si Biotecnologii, Timisoara, v. 42, n. 1, p. 147-150, 2009.

PACK, M. Proteína ideal para frango de corte. Conceitos e posição atual. In: CONFERÊNCIA APINCO DE TECNOLOGIA AVÍCOLA, 1995, Curitiba. Anais... Curitiba: FACTA, 1995. p. 95-110.

POUSGA, S.; BOLY, H.; OGLE, B. Choice feeding of poultry: a review. Livestock Research for Rural Development, Roma, v. 17, n. 4, p.45-46, 2005.

ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F.; DONZELE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. F.; LOPES, D. C.; FERREIRA, A. S.; BARRETO, S. L. T.; EUCLIVES, R. F. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3. ed. Viçosa, MG: UFV/DZO, 2011. 252 p.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa: UFV, 2002. 235 p.

SILVA, M. C. A.; CAROLINO, A. C. X. G.; LITZ, F. H.; FAGUNDES, N. S.; FERNANDES, E. A. Sorgo grão inteiro na ração pré-inicial de pintinhos de corte e os efeitos sobre o desenvolvimento. Enciclopédia Biosfera - Centro Científico Conhecer, Goiânia, v. 10, n. 18, p. 2769-2782, 2014.

SUCHÝ, P.; JELÍNEK, P.; STRAKOVÁ, E.; HUCL, J. Chemical composition of muscles of hybrid broiler chickens during prolonged feeding. Czech Journal of Animal Science, Praga, v. 47, n. 12, p. 511-518, 2002.

TESSERAUD, S.; LE BIHAN-DUVAL, E.; PERESSON, R.; MICHEL, J.; CHAGNEAU, A. M. Response of chick lines selected on carcass quality to dietary lysine supply: live performance and muscle development. Poultry Science, Oxford, v. 78, n. 1, p. 80-84, 1999.

TESSERAUD, S.; TEMIM, S.; LE BIHAN-DUVAL, E.; CHAGNEAU, A. M. Increased responsiveness to dietary lysine deficiency of pectoralis major muscle protein turnover in broilers selected on breast development. Journal of Animal Science, Champaign, v. 79, n. 4, p. 927-933, 2002.

VALADARES FILHO, S. C.; ROCHA JUNIOR, V. R.; CAPELLE, E. R. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. Viçosa, MG: UFV/DZO; DPI, 2001. 297 p.

ZANOTTO, D. L.; BRUM, P. A. R.; GUIDONI, A. L. Granulometria do milho da dieta e desempenho de frangos. In: CONFERÊNCIA APINCO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 1996, Curitiba. Anais... Campinas: FACTA, 1996, p. 19.

Downloads

Published

2019-02-15

How to Cite

Fagundes, C., Fernandes, E. de A., & Litz, F. H. (2019). Whole and ground grain sorghum and the free choice feeding system in broiler diets. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 389–402. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p389

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.