Milk quality improvement after implantation of good manufacturing practices in milking in 19 cities of the central region of Paraná

Authors

  • Vitória Maria Vallin Instituto Paranaense de Assistência Técnica e Extensão Rural
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Paula Pavão Battaglini Universidade Estadual de Londrina
  • Ronaldo Tamanini Universidade Estadual de Londrina
  • Rafael Fagnani Universidade Estadual de Londrina
  • Henrique Lopes da Angela Universidade Estadual de Londrina
  • Livia Cavaletti Corrêa da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p181

Keywords:

Milk quality, GMP, Total bacterial count, Somatic cell count.

Abstract

The milk production in Brazil presents efficiency and quality problems concerning the raw material, reducing its competitiveness. The poor quality of raw milk is associated with faults in handling and milking hygiene conditions, high indices of mastitis, inadequate maintenance and disinfection of the equipment, inefficient or inexistent refrigeration, disqualified workforce, among others. The aim of this study was to evaluate the efficiency of implantation of simple, inexpensive and easily adopted Good Manufacturing Practices (GMP) on dairy farms. Quality parameters researched were total bacterial count (TBC) and somatic cell count (SCC), which indicates respectively milking hygiene and mammary gland health. Forty six raw milk samples from 19 cities of the central region of Paraná were analyzed, among them, 32 (69,57%) had manual milking and 14 (30,43%) mechanic milking. The implantation of GMP resulted in average reduction of 87,90% to TBC on manual milking farms and 86,99% on mechanic milking farms. Regarding SCC, the average reduction was 33,94% in manual milking farms and 51,85% in mechanics milking farms. The implemented practices had shown efficient in all of the studied conditions of production and installations.

Author Biographies

Vitória Maria Vallin, Instituto Paranaense de Assistência Técnica e Extensão Rural

Instituto Paranaense de Assistência Técnica e Extensão Rural – EMATER – PR

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, UEL, Londrina PR. Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Universidade Estadual de Londrina. Caixa Postal 6001, CEP 86051-990, Londrina, PR, Brasil. Tel.: (43) 3371 4708.

Ana Paula Pavão Battaglini, Universidade Estadual de Londrina

Médica(o) Veterinária(o) Residente do Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR.

Ronaldo Tamanini, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós Graduação em Ciência Animal (Sanidade Animal) da Universidade Estadual de Londrina, Londrina PR.

Rafael Fagnani, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós Graduação em Ciência Animal (Sanidade Animal) da Universidade Estadual de Londrina, Londrina PR.

Henrique Lopes da Angela, Universidade Estadual de Londrina

Médica(o) Veterinária(o) Residente do Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR.

Livia Cavaletti Corrêa da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós Graduação em Ciência Animal (Sanidade Animal) da Universidade Estadual de Londrina, Londrina PR.

Published

2009-07-30

How to Cite

Vallin, V. M., Beloti, V., Battaglini, A. P. P., Tamanini, R., Fagnani, R., Angela, H. L. da, & Silva, L. C. C. da. (2009). Milk quality improvement after implantation of good manufacturing practices in milking in 19 cities of the central region of Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 181–188. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n1p181

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>