Ruminal degradation kinetics of protein foods by in vitro gas production technique

Authors

  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luiz de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Universidade Estadual de Londrina
  • Elizabeth dos Santos Moura Universidade Estadual de Londrina
  • Odimári Pricila Pires do Prado Universidade Estadual de Londrina
  • Valter Harry Bumbieris Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Joyce Maria Cordeiro Cruz Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n1p555

Keywords:

Wet brewery residue, Dehydrated silkworm chrysalis, Coproducts.

Abstract

Chemical analysis of carbohydrates and nitrogen fractions, as well as, determination their carbohydrates digestion rates in soyben meal (SM), crambe meal (CM), radish meal (RM), wet brewery residue (WBR) and dehydrated silkworm chrysalis (SCD) were accomplished. The kinetics parameters of non-fibrous carbohydrates (NFC) and B2 fraction were estimated using cumulative gas production technique. Among the foods studied there was considerable variation in chemical composition. The crambe meal was the only food that did not present synchronism between carbohydrate and nitrogen fractions. In this food there was predominance of A+B1 carbohydrates fractions and B1+B2 nitrogen compounds fraction, and for the other predominated B2 carbohydrate fraction and B1+ B2 nitrogen compounds fraction. There were differences among the digestive kinetic parameters for all foods. The greater participation in gas production due to non-fibrous carbohydrates was found in the crambe meal and oilseed radish meal. The fermentation of fibrous carbohydrates provided higher gas volume in the wet brewery residue and in the soybean meal, however, the soybean meal was food with higher total gas volume. Non fibrous carbohydrates degradation rates of wet brewery residue and dehydrated silkworm chrysalis were far below the limits of degradation of this fraction. Due to the parameters obtained by the cumulative gas production, the soybean meal was the best food, however, all others have potential for use in animal nutrition. The cumulative gas production technique allows the estimative of degradation rates and provides further information about the ruminal fermentation kinetics of foods.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Edson Luiz de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Fortaleza, CCA/UFC, Fortaleza, CE. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Elizabeth dos Santos Moura, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Odimári Pricila Pires do Prado, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Valter Harry Bumbieris Junior, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. .

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Joyce Maria Cordeiro Cruz, Universidade Estadual de Londrina

Profª M.e da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Campus Cornélio Procópio. Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Published

2014-02-27

How to Cite

Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., Pereira, E. S., Peixoto, E. L. T., Moura, E. dos S., Prado, O. P. P. do, … Cruz, J. M. C. (2014). Ruminal degradation kinetics of protein foods by in vitro gas production technique. Semina: Ciências Agrárias, 35(1), 555–566. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n1p555

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.