Performance of Holstein x Gyr dairy cows fed hydrolyzed sugarcane-based diets

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n2p807

Keywords:

Alcali, Bovine, Calcium oxide, Digestibility, Feeding behavior, Saccharum officinarum.

Abstract

Twelve multiparous 7/8 Holstein x Gyr dairy cows were fed diets based on chopped sugarcane supplied in natura (control) or after being hydrolyzed (fresh matter basis) for 24 h with 0.5%, 1% or 2% calcium oxide (CaO). The voluntary consumption and digestibility of dietary nutrients, milk production and composition, and feeding behavior of cows were evaluated. A switchback design with three periods, four treatments and three blocks was used. The linear and quadratic effects of the treatments were analyzed using orthogonal contrasts, and the effects were considered significant when P ? 0.05. Compared to the that in the control treatment, the Ca concentration increased by 297%, 570% and 1,083% in the diets including sugarcane hydrolyzed with 0.5%, 1% and 2% CaO, respectively, while the respective Ca:P ratios were 6.58:1, 10.70:1 and 19.77:1 (control Ca:P ratio: 1.55:1). The hydrolysis of sugarcane with increasing amounts of CaO promoted a linear reduction (P < 0.01) in the intake of dry matter (DM), nonfibrous carbohydrates, crude protein (CP), organic matter (OM), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFap) and ether extract. The intake of total digestible nutrients, acid detergent fiber (ADF), lignin, hemicelluloses and cellulose presented quadratic behavior (P < 0.01) in response to increasing CaO concentrations used for sugarcane hydrolysis. Increases in the amount of CaO used for sugarcane hydrolysis had no effect on the digestibility of NDFap (P > 0.05), but there were linear reductions (P < 0.05) in the digestibility of DM, OM and ADF; the production of milk corrected or not corrected to 4% fat; and the content of protein, lactose and total solids. Linear reductions (P < 0.05) were also observed in the production of all milk components. Only the milk fat content was not altered (P > 0.05) in response to the inclusion of hydrolyzed sugarcane in the diets. There was no effect (P > 0.05) of sugarcane hydrolysis with increasing amounts of CaO on the time the cows spent idle, ruminating and feeding, but there was a linear increase (P < 0.05) in the minutes spent ruminating 1 kg of DM and NDF. Chopped sugarcane hydrolyzed for 24 h with 0.5% to 2.0% CaO should not be used as exclusive roughage in diets for Holstein x Gyr dairy cows with an average milk production of 10 kg day?1.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Mariana Magalhães Campos, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Gado de Leite

Pesquisadora, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Brasil.

Ana Luiza da Costa Cruz Borges, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais

Profª Titular, Departamento de Zootecnia, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Carlos Giovani Pancoti, Agroceres Multimix

Médico Veterinário, Dr. em Zootecnia, Agroceres, Agroceres Multimix, Rio Claro, SP, Brasil.

Ricardo Reis e Silva, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais

Prof. Adjunto, Departamento de Zootecnia, Escola de Veterinária, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Tainá Silvestre Moreira, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

Bióloga, Drª em Nutrição e Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, Pirassununga, SP, Brasil.

Fernando César Ferraz Lopes, Embrapa Gado de Leite

Analista, EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Brasil.

References

ALVES, A. C. N.; EZEQUIEL, J. M. B.; LIMA, M. L. P.; AUGUSTINHO, E. T. Desempenho produtivo de vacas mestiças alimentadas com cana-de-açúcar hidrolisada e in natura. Nucleus Animalium, Ituverava, v. 2, n. 2, p. 99-105, 2010.

BERCHIELLI, T. T.; VEJA-GARCIA, A.; OLIVEIRA, S. G. Principais técnicas de avaliação aplicadas em estudo de nutrição. In: BERCHIELLI, T. T.; PIRES, A. V.; OLIVEIRA, S. G. (Ed.). Nutrição de ruminantes. 2. ed. Jaboticabal: Funep, 2011. p. 415-438.

CAMPOS, M. M.; BORGES, A. L. C. C.; LOPES, F. C. F.; PANCOTI, C. G.; SILVA, R. R. Degradabilidade in situ da cana-de-açúcar tratada ou não com óxido de cálcio, em novilhas leiteiras Holandês x Gir. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 63, n. 6, p. 1487-1492, 2011.

CAMPOS, M. M.; LOPES, F. C. F.; PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; TOMICH, T. R. Cana-de-açúcar na alimentação de rebanhos leiteiros. In: SILVA, F. C.; ALVES, B. J. R.; FREITAS, P. L. (Ed.). Sistema de produção mecanizada da cana-de-açúcar integrada à produção de energia e alimentos. Brasília: EMBRAPA, 2017. v. 2, p. 900-938.

CARVALHO, G. G. P. Cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio em dietas para ovinos, caprinos, novilhas e vacas em lactação. 2008. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. Disponível em: http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/1720. Acesso em: 13 ago. 2018.

CASTRO, H. S.; ANDRADE, L. A. B.; BOTREL, E. P.; EVANGELISTA, A. R. Rendimentos agrícola e forrageiro de três cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) em diferentes épocas de corte. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 5, p. 1336-1341, 2009.

CHIZZOTTI, F. H. M.; PEREIRA, O. G.; VALADARES FILHO, S. C.; CHIZZOTTI, M. L.; RODRIGUES, R. T. S.; TEDESCHI, L. O.; SILVA, T. C. Does sugarcane ensiled with calcium oxide affect intake, digestibility, performance, and microbial efficiency in beef cattle? Animal Feed Science and Technology, Amsterdan, v. 203, p. 23-32, may 2015.

DANIEL, J. L. P.; SANTOS, M. C.; ZOPOLLATTO, M.; HUHTANEN, P.; NUSSIO, L. G. A data-analysis of lime addition on the nutritive value of sugarcane in Brazil. Animal Feed Science and Technology, Amsterdan, v. 184, n. 1-4, p. 17-23, 2013.

DETMANN, E.; VALADARES FILHO, S. C.; BERCHIELLI, T. T.; CABRAL, L. S.; LADEIRA, M. M.; SOUZA, M. A.; QUEIROZ, A. C.; SALIBA, E. O. S.; PINA, D. P.; AZEVEDO, J. A. G. Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2012. 214 p.

DOMINGUES, F. N.; OLIVEIRA, M. Dal S.; MOTA, D. A.; OLIVEIRA, R. P.; SANTOS, J.; MIRANDA, A. S.; GODOY, B. S. Composição mineral da cana-de-açúcar in natura hidrolisada com cal virgem (CaO). Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 15, n. 4, p. 827-834, 2014.

JACKSON, M. G. Review article: the alkali treatment of straws. Animal Feed Science and Technology, Amsterdan, v. 2, n. 2, p. 105-130, 1977.

LOPES, F. C. F. Determinação do consumo de forrageiras tropicais por vacas em lactação em condição de pastejo. Cadernos Técnicos de Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 52, p. 1-116, abr. 2007.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrients requirements of dairy cattle. 7th ed. Washington: National Academy Press, 2001. 381 p.

OLIVEIRA, A. S.; CAMPOS, J. M. S.; VALADARES FILHO, S. C.; ASSIS, A. J.; TEIXEIRA, R. M. A.; RENNÓ, L. N.; PINA, D. S.; OLIVEIRA, G. S. Substituição do milho pela casca de café ou de soja em dietas para vacas leiteiras: comportamento ingestivo, concentração de nitrogênio ureico no plasma e no leite, balanço de compostos nitrogenados e produção de proteína microbiana. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 1, p. 205-215, 2007.

RESENDE, H.; LEITE, J. L. B. Tecnologia e custo da cana-de-açúcar para a alimentação animal. Juiz de Fora: EMBRAPA Gado de Leite, 2016. 16 p. (Série EMBRAPA Gado de Leite, Comunicado Técnico, 80). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155437/1/COT-80-Tecnologia-e-Custo-da-Cana-de-acucar-para-a-Alimentacao-Animal.pdf. Acesso em: 5 abr. 2018.

RIBEIRO, R. C. O.; VILLELA, S. D. J.; VALADARES FILHO, S. C.; SANTOS, S. A.; RIBEIRO, K. G.; DETMANN, E.; ZANETTI, D.; MARTINS, P. G. M. A. Effects of roughage sources produced in a tropical environment on forage intake, and ruminal and microbial parameters. Journal of Animal Science, Champaign, v. 93, n. 5, p. 2363-2374, 2015.

SANDERS, W. L.; GAYNOR, P. J. Analysis of switchback data using Statistical Analysis System, Inc.® software. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 70, n. 10, p. 2186-2191, 1987.

SANTOS, S. A.; VALADARES FILHO, S. C.; DETMANN, E.; VALADARES, R. F. D.; RUAS, J. R. M.; AMARAL, P. M. Different forage sources for F1 Holstein x Gir dairy cows. Livestock Science, Amsterdan, v. 142, n. 1-3, p. 48-58, 2011.

SFORCINI, M. P. R. Silagem de milho, cana-de-açúcar in natura e hidrolisada, para vacas em lactação. 2009. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal. Disponível em: https://alsafi.ead.unesp.br/handle/11449/96580. Acesso em: 13 ago. 2018.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa, MG: UFV, 2002. 235 p.

SILVA JÚNIOR, B. A.; OLIVEIRA, M. V. M.; MALTEMPI FILHO, P.; LUZ, D. F.; STERZA, F. A. M.; VARGAS JUNIOR, F. M.; BIAZOLLI, W. Desempenho de vacas leiteiras alimentadas com cana de açúcar associada à ureia e tratada com cal virgem na região do Alto Pantanal Sul-Mato-Grossense. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 3, p. 2317-2328, 2015. Suplemento 1.

SOUZA, R. C.; REIS, R. B.; LOPEZ, F. C. F.; MOURTHE, M. H. F.; LANA, A. M. Q.; BARBOSA, F. A.; SOUSA, B. M. Efeito da adição de teores crescentes de ureia na cana-de-açúcar em dietas de vacas em lactação sobre a produção e composição do leite e viabilidade econômica. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 67, n. 2, p. 564-572, 2015.

TEIXEIRA JUNIOR, D.; MISSIO, R. L.; SFORCINI, M. P. R.; OLIVEIRA, M. D. S.; FERRARI, V. B.; SANTOS, R. F. Productive performance of dairy cows fed with hydrolyzed sugarcane. Ciência Rural, Santa Maria, v. 45, n. 10, p. 1848-1853, 2015.

VALADARES FILHO, S. C.; MACHADO, P. A. S.; CHIZZOTTI, M. L.; AMARAL, H. B.; MAGALHÃES, K. A.; ROCHA JÚNIOR, V. C.; CAPELLE, E. R. (Ed.). Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. 3. ed. Viçosa, MG: UFV/DZO, 2010. 502 p.

WEISS, W. P. Energy prediction equations for ruminant feeds. In: CORNELL NUTRITION CONFERENCE FOR FEED MANUFACTORERS, 61., 1999, Ithaca. Proceedings… Ithaca: Cornell University, 1999. p. 176-185.

WISE, M. B.; ORDOVEZA, A. L.; BARRICK, E. R. Influence of variations in dietary Calcium:Phosphorus ratio on performance and blood constituents of calves. The Journal of Nutrition, Cambridge, v. 79, n. 1, p. 79-84, 1963.

Downloads

Published

2019-04-15

How to Cite

Campos, M. M., Borges, A. L. da C. C., Pancoti, C. G., Silva, R. R. e, Moreira, T. S., & Lopes, F. C. F. (2019). Performance of Holstein x Gyr dairy cows fed hydrolyzed sugarcane-based diets. Semina: Ciências Agrárias, 40(2), 807–818. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n2p807

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>