Lipid profile and cholesterol in meat cuts of ewe lambs fed different levels of concentrate

Autores

  • Marcelo Aranda da Silva Coutinho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria da Graça Morais Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Roberta Gomes Coelho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Fabiana Villa Alves Embrapa Gado de Corte
  • Henrique Jorge Fernandes Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Marco Aurélio Scarton Comparin Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Caroline Bertholini Ribeiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3355

Palavras-chave:

Fatty acids, Feedlot, Forage, Leg, Loin, Shoulder.

Resumo

Consumers are more interested in having healthier and better quality products. The diet offered to animals can strongly affect the composition of meat. Thus, this study aimed to evaluate the effect of different levels of concentrate on lipid profile (in natura meat) and cholesterol content (in natura and cooked meat) of ewe lambs’ meat cuts. Therefore, twenty-four lambs with a mean weight of 23.1 ± 2.1 kg were confined and fed different levels of a concentrate (20, 40, 60 and 80%) for 120 days. The diets consisted of tifton hay and concentrate based on corn and soybean meal. The muscles triceps brachii (shoulder), longissimus dorsi (loin) and semimembranosus (leg) represented the respective cuts that were analyzed. Increased levels of concentrate decreased only C18:3 (5.82 to 0.20 mg/100 g) in meat and without affecting saturated fatty acids (SFA), unsaturated (UFA), monounsaturated (MUFA), polyunsaturated (PUFA), both desirable and total levels. Levels of concentrate had no effect on UFA/SFA (1.01), MUFA/SFA (0.97), PUFA/SFA (0.04) ratios, or the atherogenic (AI) and thrombogenic index (TI), nor on the content cholesterol in natura and cooked meat. The meat cuts had different lipid profiles, IA, IT and cholesterol content. Concentrate levels slightly alter the lipid profile and do not alter the cholesterol content, while meat cuts are different for these components.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Marcelo Aranda da Silva Coutinho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Mestre em Ciência Animal na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMT, Campo Grande, MS, Brasil.

Maria da Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Profª, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Roberta Gomes Coelho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pós-doutoranda, UFMT, Campo Grande, MS, Brasil.

Fabiana Villa Alves, Embrapa Gado de Corte

 

Pesquisadora da Embrapa Gado de Corte, Campo Grande, MS, Brasil.

 

Henrique Jorge Fernandes, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Prof., UFMT, Aquidauana, MS, Brasil.

Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Profª, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Marco Aurélio Scarton Comparin, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Mestre em Ciência Animal na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMT, Campo Grande, MS, Brasil.

Caroline Bertholini Ribeiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Mestre em Ciência Animal na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMT, Campo Grande, MS, Brasil.

Downloads

Publicado

2014-12-09

Como Citar

Coutinho, M. A. da S., Morais, M. da G., Coelho, R. G., Alves, F. V., Fernandes, H. J., Ítavo, C. C. B. F., … Ribeiro, C. B. (2014). Lipid profile and cholesterol in meat cuts of ewe lambs fed different levels of concentrate. Semina: Ciências Agrárias, 35(6), 3355–3366. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3355

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2 

Artigos Semelhantes

1 2 > >> 

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.