Influence of stunning methods on the welfare of glycerine-fed lambs

Autores

  • Viviane Correa Santos Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Elisa Marcela de Oliveira D’Aurea Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Vanessa Ruiz Fávaro Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • David Attuy Vey da Silva Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Antonio Carlos Homem Júnior Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Josiane Fonseca Lage Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • João Alberto Negrão Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2541

Palavras-chave:

Electrical stimulation, Sheep, Blood parameters, Non-penetrating bolt pistol, Meat quality.

Resumo

The effects of electrical and non-penetrating bolt pistol stunning methods were evaluated. Forty uncastrated, mixed-breed (½ Santa Inês x ½ Dorper) males were used. The welfare of lambs was not affected (P> 0.05) by the inclusion of glycerin in the diet. The color of the meat (24 hours after slaughter) of lambs stunned with a non-penetrating bolt pistol was lighter (P> 0.05). The shear force, water-holding capacity, lipid oxidation and sarcomere length were not influenced by diet and stunning methods and exhibited average values of 1.59 kgf/cm2, 59.65%, 0.62 mg/kg and 2.26 ?, respectively. The animals stunned by electrical stimulation had a higher concentration of total leukocytes (7.22 x 103/ ?L) and creatine kinase (81.89 U/L). Based on welfare and meat quality, the non-penetrating bolt pistol can be considered an alternative stunning method for lambs.

Biografia do Autor

Viviane Correa Santos, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Drª. em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Profª do Deptº de Zootecnia, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

Elisa Marcela de Oliveira D’Aurea, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Mestranda do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho (UNESP). Campus Jaboticabal, CEP: 14884-900, Jaboticabal-SP, Brasil

Vanessa Ruiz Fávaro, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Drª em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

David Attuy Vey da Silva, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

M.e em Zootecnia, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

Antonio Carlos Homem Júnior, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Dr. em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

Josiane Fonseca Lage, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Drª em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, Brasil.

João Alberto Negrão, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo

Prof. do Deptº de Ciências Básicas, Universidade de São Paulo, USP/FZEA, Pirassununga, SP, Brasil.

Downloads

Publicado

2014-09-04

Como Citar

Santos, V. C., Ezequiel, J. M. B., D’Aurea, E. M. de O., Fávaro, V. R., Silva, D. A. V. da, Homem Júnior, A. C., … Negrão, J. A. (2014). Influence of stunning methods on the welfare of glycerine-fed lambs. Semina: Ciências Agrárias, 35(4Supl), 2541–2554. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2541

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2 

Artigos Semelhantes

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.