Glycerin in cattle feed: intake, digestibility, and ruminal and blood parameters

Autores

  • Vanessa Ruiz Fávaro Universidade Estadual Paulista "Julio Mesquita Filho"
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista
  • André Pastori D'Aurea Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista
  • Eric Haydt Castello Branco van Cleef Kansas State University
  • Juliana Borsari Dourado Sancanari Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista
  • Viviane Correa Santos Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista
  • Antonio Carlos Homem Junior Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1495

Palavras-chave:

Beef cattle, Biodiesel, Glycerin, Metabolism, Ruminal fermentation.

Resumo

This study aimed to evaluate the effects of glycerin supplements in the diet of beef cattle by assessing intake, apparent nutrient digestibility, ruminal pH, ruminal ammonia concentrations, and blood parameters. The study was conducted at the São Paulo State University (UNESP, Jaboticabal campus) using five crossbred cattle in an experiment employing a 5 x 5 Latin square design. Cattle diet treatments included zero, 50, 100, 150, and 200 g kg-1 dry matter of glycerin. Feed, leftover feed, and faeces were collected to determine intake and digestibility. Samples of ruminal liquid were collected at –1, 0, 1, 2, 4, 6 and 8 h after feeding to determine pH and ruminal ammonia. Blood was collected four hours after the morning feeding from the coccygeal vein. Replacing maize with glycerin resulted in lower concentrations of ether extract and non-fibre carbohydrates in the diets, leading to a linear decrease in the intake of these nutrients (P<0.05). The digestibility of neutral detergent fibre and non-fibre carbohydrates also decreased linearly with increasing dietary glycerin concentrations (P<0.05). The results for ruminal fermentation parameters showed a linear decrease (P<0.05) in the ruminal concentration of N-NH3 with increasing dietary levels of glycerin; however, ruminal pH was not affected (P<0.05). Serum concentrations of urea, triglycerides, cholesterol, and plasma glucose concentrations were within normal ranges based on the literature. The inclusion of glycerin in the cattle diet altered rumen fermentation, reducing the concentration of N-NH 3, the digestibility of neutral detergent fiber and non-fiber carbohydrates.

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Biografia do Autor

Vanessa Ruiz Fávaro, Universidade Estadual Paulista "Julio Mesquita Filho"

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia na Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

Profª Drª, Deptº de Zootecnia, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

André Pastori D'Aurea, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia na Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Eric Haydt Castello Branco van Cleef, Kansas State University

Pós-Doutorando do Animal Science Department, Kansas State University, Manhattan, KS 66506-8028 USA.

Juliana Borsari Dourado Sancanari, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

Dra. em Zootecnia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Viviane Correa Santos, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

Pós-Doutoranda, Deptº de Zootecnia, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Antonio Carlos Homem Junior, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista

Dr. em Zootecnia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

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Publicado

2015-06-10

Como Citar

Fávaro, V. R., Ezequiel, J. M. B., D’Aurea, A. P., van Cleef, E. H. C. B., Sancanari, J. B. D., Santos, V. C., & Homem Junior, A. C. (2015). Glycerin in cattle feed: intake, digestibility, and ruminal and blood parameters. Semina: Ciências Agrárias, 36(3), 1495–1506. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1495

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