Hospitality and Hostility Relations between Vegans and Omnivores in Commensality Practices: The Vegan Perspective

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/2176-6665.2024v29n2e49351

Keywords:

hospitality, hostility, commensality, veganism

Abstract

Veganism is based on the premise of excluding all forms of exploitation and cruelty towards animals, whether in food, clothing, or any other purpose, consequently leading to a series of challenges in social interaction. In the practice of commensality, different dietary stances can elicit reactions ranging from hospitality to hostility. This article, with a constructivist approach and qualitative character, aims to analyze commensal relations between vegan and omnivorous individuals from the perspective of hospitality and hostility, as seen through the eyes of vegan individuals. The study is based on a bibliographic review and semi-structured interviews with 12 vegan individuals. The results indicate the main challenges as being the acceptance of new habits by friends, family, and colleagues, as well as potential discomfort during moments of commensality, particularly due to the lack of available vegan foods. They also highlighted that actions of hospitality foster equally hospitable responses, while actions of hostility generate equally hostile reactions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mariana Lopes, Senac University Center of Águas de São Pedro

Ph.D. in Hospitality from Anhembi Morumbi University (2023). Faculty member at the Department of Gastronomy, Senac University Center of Águas de São Pedro. Research funded by CAPES (Process No. 88887.507495/2020-00). Email: mariana.slopes@sp.senac.br.

Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse, Anhembi Morumbi University

Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes Minasse. Doctora en Historia por la Universidad Federal de Paraná (2008). Docente en el Programa de Posgrado en Hospitalidad de la Universidad Anhembi Morumbi. Correo electrónico: mariegimenes@gmail.com.

References

ACEVEDO, Claudia Rosa et al. Motivação, valores e sentimentos por trás da resistência ao consumo e veganismo. Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 8, p. 12979-13004. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv5n8-118. ALVARO, Carlo. Veganism and children: a response to Marcus William Hunt. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, Dordrecht, v. 32, n. 4, p. 647-661, 2019.

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.

BARTHES, Roland. Toward a psychosociology of contemporary food consumption. In: Edited COUNIHAN, Carole; Van

ESTERIK, Penny (ed.). Food and culture. Oxford: Oxford, 2008. p. 28-35.

BASTOS, Sênia; RAMEH, Ladjane; BITELLI, Fábio. Dimensões da hospitalidade em Derrida: um estudo exploratório no portal de periódicos CAPES. Revista Turismo & Desenvolvimento, Campinas, v. 1, n. 27-28, p. 193-203, 2017.

BERGAMINI, Cecilia. Motivação: uma viagem ao centro do conceito. RAE Executivo, São Paulo, v. 1, n. 2, p. 63-67, 2003.

BOFF, L. Comer e beber juntos e viver em paz. Petrópolis: Vozes, 2006.

BOJORQUEZ, Ietza; UNIKEL, Claudia; CORTEZ, Irene; CERECERO, Diego. The social distribution of dietary patterns. Traditional, modern and healthy eating among women in a Latin American city. Appetite, v. 92, p. 43-50, 2015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.05.003.

BOUDOU, Benjamin. Elementos para uma antropologia política da hospitalidade. In: BRUSADIN, Leandro (org.). Hospitalidade e dádiva: a alma dos lugares e a cultura do acolhimento. Curitiba: Prismas, 2017. p. 99-118.

BOURDIEU, Pierre. Gostos de classe e estilos de vida. In: ORTIZ, Renato (org.). Sociologia. São Paulo: Ática, 1983. p. 82-121.

BOUTAUD, Jean. Compartilhar a mesa. In: MONTANDON, Alan (org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac, 2011. p. 1213-1230.

BRILLAT-SAVARIN, Jean-Anthelme. A fisiologia do gosto. São Paulo: Companhia das Letras, 1995.

CAMARGO, Luiz. A pesquisa em hospitalidade. Revista Hospitalidade, São Paulo, v. 5, n. 2, p. 15-51, 2008.

CAMARGO, Luiz. Hospitalidade. São Paulo: Aleph, 2004.

CAMARGO, Luiz. Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade, São Paulo, v. 12, p. 42-69, 2015.

CARVALHO, Luis.; BASTOS, Sênia; MINASSE, Maria. Comensalidade na família nuclear paulistana: 1950 a 2000. Rosa

dos Ventos, Caxias do Sul, v. 9, n. 1, p. 18-31, 2017.

CONTRERAS, Jesus; GRACIA, Mabel. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.

CUCHE, Denys. A noção de cultura nas ciências sociais. Bauru: Edusc, 2012.

DERRIDA, Jacques. Cosmopolitas de todos os países, mais um esforço! Coimbra: Minerva, 2001.

DERRIDA, Jacques. Hospitality. Angelakai: Journal of the Theoretical Humanities, Oxford, v. 5, n. 3, p. 3-18, 2000.

DERRIDA, Jacques.; DUFOURMANTELLE, Anne. Da hospitalidade. São Paulo: Escuta, 2003.

FALTIN, Andrea; GIMENES-MINASSE, Maria Henriqueta. Comensalidade, hospitalidade e convivialidade: um ensaio

teórico. Revista Rosa dos Ventos, Caxias do Sul, v. 11, n. 3, p. 634-652, 2019.

FISCHLER, Claude. Commensality, society and culture. Social Science Information, London, v. 50, n. 3-4, p. 528–548, 2011. FISCHLER, Claude. Food, self and identity. Social Science Information, London, v. 27, n. 2, p. 275-292, 1988.

FRANCO, Erica; REGO, Raul. Marketing estratégico para subculturas: um estudo sobre hospitalidade e gastronomia vegetariana em restaurantes da cidade de São Paulo. Turismo – Visão e Ação, São Paulo, v. 7, n. 3, p. 469-482, 2005.

GIL, Antônio. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.

GRASSI, Marie-Claire. Transpor a soleira. In: MONTANDON, Alain (org.). O livro da hospitalidade: a acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: Senac, 2011. p. 45-54.

KAMEL, Karime. Cultura compartilhada em comunidades virtuais: conversas sobre o veganismo. In: CONGRESSO

BRASILEIRO DE CIÊNCIAS DA COMUNICAÇÃO, 40., 2017, Curitiba. Anais [...]. Curitiba: Sociedade Brasileira de Estudos Interdisciplinares em Comunicação, 2017. p. 1-15.

KEARNEY, Richard. Hospitality: possible or impossible? Hospitality & Society, Bristol, v. 2, n. 5, p. 173-184, 2015.

KOURY, Mauro. Estilos de vida e individualidade. Horizontes Antropológicos, Porto Alegre, v. 16, p. 41-53, 2010.

LASHLEY, Conrad; LYNCH, Paul; MORRISON, Alisson. Hospitality: a social lens. New York: Elsevier, 2007.

LEONE, Massimo. Food, meaning, and the law: confessions of a vegan semiotician. International Journal for the Semiotics of Law, London, v. 31, n. 3, p. 637-658, 2018.

MONTANDON, Alain. Uma construção do vínculo social. In: MONTANDON, Alain (org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac, 2011. p. 31-37.

OLIVEIRA, Romário; CONTI, Bruna. Investigação teórica sobre o veganismo e o turismo: uma revisão sistemática da literatura. Revista Hospitalidade, São Paulo, v. 19, p. 550-578, 2022.

OSÓRIO, Andréa Barbosa. Guloseimas para animais de estimação: comensalidade, afeto e antropomorfismo. Mediações, v. 24, n. 3, p. 57-71, 2019.

PAZZINI, Bianca. O veganismo como prática de justiça e igualdade: perspectivas descoloniais pela consagração de um novo direito. In: CONGRESO DE ESTUDIOS POSCOLONIALES, 2., 2014, Buenos Aires. Anais […]. Buenos Aires: UNSAM, 2014. Disponível em: http://www.idaes.edu.ar/pdf_papeles/Artigo.pdf. Acesso em: 28 set. 2023.

PETRINI, Carlo. Slow food nation: why our food should be good, clean and fair. New York: Rizzoli, 2013.

POULAIN, Jean-Pierre. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Florianópolis: UFSC, 2004.

PROVIN, Ana Paula. Veganismo e sustentabilidade: uma leitura sobre moda ética na atualidade. In: COSTA, Rogerio S.; ROECKE, Rejane. (orgs.). Estudos Interdisciplinares XIII, 2020. p. 33-49. DOI: http://dx.doi.org/10.19177/978-65-88775-08-0.33-49.

RIBEIRO, Ursula. A ascensão do consumo ético de produtos vegetarianos e veganos no mercado brasileiro. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana, Curitiba, v. 3, n. 12, p. 1-12, 2019.

RICHARDSON, Roberto Jarry et al. Pesquisa social: Métodos e Técnicas. São Paulo: Atlas, 1999.

SCHÄNZEL, Heike A.; LYNCH, Paul. Family perspectives on social hospitality dimensions while on holiday. Tourist Studies, [s. l.], v.16, n.2, p.133–150, June 2016.

SCHOLLIERS, Peter. Food, drink and identity: cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages. New York: Berg, 2001.

SIMMEL, Georg. Sociologia da refeição. Estudos Históricos, Rio de Janeiro, n. 33, p. 149-156, 2004.

SOUZA, Carla Delgado; OLIVEIRA, Maurício Ferreira. De corpos e comidas, afetos e banquetes: uma análise da performance “banquetecomidacorpocorpocomida”. Mediações, v. 26, n. 2, p. 441-460, 2021.

THE VEGAN SOCIETY. Definition of veganism. Birmingham: The Vegan Society, [2023]. Disponível em: https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism. Acesso em: 16 abr. 2023.

TRIGUEIRO, Aline. Consumo, ética e natureza: o veganismo e as interfaces de uma política de vida. Revista Internacional Interdisciplinar Interthesis, Florianópolis, v. 10, n. 1, p. 237-260, 2013.

TWINE, Richard. Vegan killjoys at the table – contesting happiness and negotiating relationships with food practices. Societies, [s. l.], n. 4, p. 623-639, 2014.

VELHO, Gilberto. Estilo de vida urbano e modernidade. Revista Estudos Históricos, Rio de Janeiro, v. 8, n. 16, p. 227-234, 1995.

VINUTO, Juliana. A amostragem em bola de neve na pesquisa qualitativa: um debate em aberto. Temáticas, Campinas, v. 22, n. 44, p. 203-220, 2016.

Published

2024-08-25

How to Cite

LOPES, Mariana; GIMENES-MINASSE, Maria Henriqueta Sperandio Garcia. Hospitality and Hostility Relations between Vegans and Omnivores in Commensality Practices: The Vegan Perspective. Mediações - Revista de Ciências Sociais, Londrina, v. 29, n. 2, p. 1–20, 2024. DOI: 10.5433/2176-6665.2024v29n2e49351. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/mediacoes/article/view/49351. Acesso em: 31 aug. 2024.

Issue

Section

Articles

Funding data