Prevalence and associated risk factors for bovine brucellosis in the State of Pernambuco, Brazil

Authors

  • Erivânia Camelo de Almeida Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco
  • Aderaldo Alexandrino Freitas Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Késia Alcântara Queiroz Pontual Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco
  • Marcília Maria Alves Souza Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento
  • Marcos Amaku Universidade de São Paulo
  • Ricardo Augusto Dias Universidade de São Paulo
  • Fernando Ferreira Universidade de São Paulo
  • Evelise Oliveira Telles Universidade de São Paulo
  • Marcos Bryan Heinemann Universidade de São Paulo
  • Vítor Salvador Picão Gonçalves Universidade de Brasília
  • Joaquim Evêncio-Neto Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Maria Fernanda Vianna Marvulo Faculdade Max Planck
  • José Henrique Hildebrand Grisi-Filho Universidade de São Paulo
  • José Soares Ferreira Neto Universidade de São Paulo
  • Jean Carlos Ramos Silva Universidade Federal Rural de Pernambuco

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3413

Keywords:

Bovine, Brazil, Brucellosis, Prevalence, Risk factors, Pernambuco, Brazil.

Abstract

This study was conducted to characterize the epidemiology of bovine brucellosis in the state of Pernambuco, Brazil. The state was divided into three regions, and in each region, approximately 300 properties were randomly sampled. From these selected properties, a pre-established number of animals were randomly selected and blood serum samples were obtained. A total of 3,901 animals were selected from 900 properties. For each selected property, an epidemiological questionnaire was administered to assess the type of farming, the animal husbandry practices and the sanitary practices that could be associated with the presence of brucellosis infection. The testing protocol consisted of screening the samples with a buffered acidified plate antigen test and retesting the positive samples with a complement fixation test (CF). One positive animal was enough to define an infected herd. The prevalence rates of infected herds and animals in the state were 4.5% [3.2; 6.4%] and 1.4% [0.7; 2.7%], respectively. By region, the prevalence rates of infected herds and animals, respectively, were as follows: Zona da Mata, 3.3% [1.8; 6.1%] and 1.7% [0.5; 3.0%]; Agreste, 7.4% [4.9; 10.9%] and 1.9% [0.8; 3.0%]; and Sertão, 1.3% [0.5; 3.5%] and 0.7% [0.0; 1.6%]. Flooded pastures (OR = 2.86 [1.37; 6.42]) and the presence of 13 or more females in the herd (3rd quartile) (OR = 2.65 [1.19; 5.89]) were identified as risk factors. The existence of veterinary care emerged as a protective factor against bovine brucellosis in the state of Pernambuco (OR = 0.24 [0.10; 0.58]).

Downloads

Author Biographies

Erivânia Camelo de Almeida, Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco

Médica Veterinária, Fiscal Estadual Agropecuário, Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco, ADAGRO, Recife, PE, Brasil.

Aderaldo Alexandrino Freitas, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Késia Alcântara Queiroz Pontual, Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco

Médica Veterinária, Fiscal Estadual Agropecuário, Agência de Defesa e Fiscalização Agropecuária de Pernambuco, ADAGRO, Recife, PE, Brasil.

Marcília Maria Alves Souza, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento

Auditora Fiscal Federal Agropecuário, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, MAPA, Recife, PE, Brasil.

Marcos Amaku, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Ricardo Augusto Dias, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Fernando Ferreira, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Evelise Oliveira Telles, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Marcos Bryan Heinemann, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Vítor Salvador Picão Gonçalves, Universidade de Brasília

Prof., Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, UnB, Brasília, DF, Brasil.

Joaquim Evêncio-Neto, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Maria Fernanda Vianna Marvulo, Faculdade Max Planck

Profª, Faculdade Max Planck, FMP, Indaiatuba, SP, Brasil.

José Henrique Hildebrand Grisi-Filho, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

José Soares Ferreira Neto, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Jean Carlos Ramos Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Downloads

Published

2016-11-09

How to Cite

Almeida, E. C. de, Freitas, A. A., Pontual, K. A. Q., Souza, M. M. A., Amaku, M., Dias, R. A., … Silva, J. C. R. (2016). Prevalence and associated risk factors for bovine brucellosis in the State of Pernambuco, Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 37(5Supl2), 3413–3424. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3413

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 > >> 

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.