Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State

Authors

  • Gabriel Barbosa da Silva Júnior Universidade Federal de Piauí
  • Leonardo Fonseca da Rocha Universidade Federal de Piauí
  • Francisco Hélcio Canuto Amaral Univesidade Federal de Piauí
  • Marcelo Luiz de Andrade Univesidade Federal de Piauí
  • Raimundo Falcão Neto Univesidade Federal de Piauí
  • Ítalo Herbert Lucena Cavalcante Universidade Federal de Piauí

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p557

Keywords:

Citric fruit, Fruit quality, Citrus aurantium L.

Abstract

The work had as objecive the phisico-chemical caracterization of laranja-da-terra fruits. Five samples of 10 fruits were harvested in laranja-da-terra plants produced in home orchards of the municipality of Bom Jesus/PI and caracterized by evaluation of lenght and width, number of the seeds per fruits, weigth, soluble solids (SS), titulable acidity (TA), vitamin C and SS/AT ratio. Laranja-da-terra has good quality phisico-chemical and is a natural source of vitamin C with an average of 125.76 mg/100g of fresh fruit, low titratable acidity and high values of soluble solids and SS/AT ratio.

Author Biographies

Gabriel Barbosa da Silva Júnior, Universidade Federal de Piauí

Estudante de Engenharia Agronômica, CPCE / UFPI – Universidade Federal de Piauí, Bom Jesus, PI. Bolsista PIBIC/ CNPq.

Leonardo Fonseca da Rocha, Universidade Federal de Piauí

Estudante de Engenharia Agronômica, CPCE / UFPI – Universidade Federal de Piauí, Bom Jesus, PI. Bolsista PIBIC/ CNPq.

Francisco Hélcio Canuto Amaral, Univesidade Federal de Piauí

Estudante de Engenharia Agronômica, CPCE / UFPI – Universidade Federal de Piauí, Bom Jesus, PI. Bolsista PIBIC/ CNPq.

Marcelo Luiz de Andrade, Univesidade Federal de Piauí

Mestrando em Solos e Nutrição de Plantas, CPCE/UFPI - Universidade Federal de Piauí, Bom Jesus, PI.

Raimundo Falcão Neto, Univesidade Federal de Piauí

Mestrando em Solos e Nutrição de Plantas, CPCE/UFPI - Universidade Federal de Piauí, Bom Jesus, PI.

Ítalo Herbert Lucena Cavalcante, Universidade Federal de Piauí

Prof., Dr., CPCE/UFPI - Universidade Federal de Piauí. Bom Jesus, PI.

Published

2011-09-01

How to Cite

Silva Júnior, G. B. da, Rocha, L. F. da, Amaral, F. H. C., Andrade, M. L. de, Falcão Neto, R., & Cavalcante, Ítalo H. L. (2011). Laranja-da-terra: potential citric fruit for Piauí State. Semina: Ciências Agrárias, 31(3), 557–562. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p557

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