Detoxificação de milho (zea mays L.) contaminado com aflatoxinas através do processamento por extrusão termoplástica

Authors

  • José Marcos Gontijo Mandarino Universidade Estadual de Londrina
  • Dilson Teixeira Coelho Universidade Federal de Viçosa
  • José Carlos Gomes Universidade Federal de Viçosa
  • June Ferreira Maia Parreiras Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.1989v10n1p6

Keywords:

Aflatoxin, Corn-aflatoxin, Aflatoxin-detoxification by thermoplastic extrusion process, Food, Microbiology.

Abstract

Experiments were conducted to study the efficiency of the thermoplastic extrusion process in reducing aflatoxin levels on naturally contaminated yellow dent corn. Quantification was accomplished by high performance liquid chromatography (HPLC). The extration method used was efficient, since recovery of added anatoxins B1, B2, G1 e G2 (10 ppb each) was 104,0; 102,7; 92,5 and 77,0% respectivaly. Subjecting contaminated yellow com flour samples at 35% moisture the thermoplastic extrusion process reduced aflatoxin B1, B2 and G2 levels below the FDA guideline of 20 ppb total aflatoxin.

 


Author Biographies

José Marcos Gontijo Mandarino, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos — CCA/Universidade Estadual de Londrina

Dilson Teixeira Coelho, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Tecnologia de Alimentos – Universidade Federal de Viçosa.

José Carlos Gomes, Universidade Federal de Viçosa

 

Departamento de Tecnologia de Alimentos – Universidade Federal de Viçosa.

June Ferreira Maia Parreiras, Universidade Federal de Viçosa

 

Departamento de Tecnologia de Alimentos – Universidade Federal de Viçosa.

Published

1989-03-10

How to Cite

Mandarino, J. M. G., Coelho, D. T., Gomes, J. C., & Parreiras, J. F. M. (1989). Detoxificação de milho (zea mays L.) contaminado com aflatoxinas através do processamento por extrusão termoplástica. Semina: Ciências Agrárias, 10(1), 6–11. https://doi.org/10.5433/1679-0359.1989v10n1p6

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