Ruminal degradability In Situ of nutritive components of some

Authors

  • Ana Paula de Souza Fortaleza Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Rondineli Pavezzi Barbero Universidade Estadual de Londrina
  • Fernando Luiz Massaro Júnior Universidade Estadual de Londrina
  • Angelita Xavier dos Santos Universidade Estadual de Londrina
  • Valdecir de Souza Castro Universidade Estadual de Londrina
  • Filipe Alexandre Boscaro de Castro Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n2p481

Keywords:

Co-products, Cotton seed, Crude protein, Dry matter, Organic matter, Passage rate, Soybean meal, Sunflower seed, Turnip cake.

Abstract

Degradability “in situ” of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) of whole cotton seed (WCS), soybean meal (SM), sunflower seed (SS), turnip cake (TC) and ground corn (GC) were determined with incubation of nylon bags in the rumen of five steers ½ Simmental-Zebu. The effective degradability (ED) of dry matter and crude protein with 5%/h of passage rate were respectively 40,93 and 48,95% for cotton seed; 67,35 and 53,20% for soybean meal; 63,38 and 72,50% for sunflower seed; 66,59 and 57,82% for turnip cake and 3,65 e 54,18% for ground corn. Through the fermentation rates of the different nutritious components determined on this experiment it was concluded that turnip cake has a potential to substitute soybean meal as a protein source in ruminant feeding; sunflower seed presents a high soluble fraction of crude protein and the cotton seed ether extract may affect negatively the degradation of dry matter and organic matter of this feed, specially when provided ground to the animals.

Author Biographies

Ana Paula de Souza Fortaleza, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina – UEL, bolsista do CNPq.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Professor Doutor do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina – UEL.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Professor Doutor do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina – UEL.

Rondineli Pavezzi Barbero, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, graduado pela Universidade Estadual de Londrina – UEL.

Fernando Luiz Massaro Júnior, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, graduado pela Universidade Estadual de Londrina – UEL.

Angelita Xavier dos Santos, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, graduado pela Universidade Estadual de Londrina – UEL.

Valdecir de Souza Castro, Universidade Estadual de Londrina

Mestrandos do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina.

Filipe Alexandre Boscaro de Castro, Universidade Estadual de Londrina

Mestrandos do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina.

Published

2009-07-21

How to Cite

Fortaleza, A. P. de S., Silva, L. das D. F. da, Ribeiro, E. L. de A., Barbero, R. P., Massaro Júnior, F. L., Santos, A. X. dos, … Castro, F. A. B. de. (2009). Ruminal degradability In Situ of nutritive components of some. Semina: Ciências Agrárias, 30(2), 481–496. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n2p481

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