Effect of organic acids or monensin-sodium addition on fatty acid production of short chain and methane through the ruminal fermentation “in vitro”

Authors

  • Alisson Minozzo da Silveira Universidade Federal de Santa Maria
  • Julio Viegas Universidade Federal de Santa Maria
  • Cimélio Bayer Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Gilberto Vilmar Kozloski Universidade Federal de Santa Maria
  • Weiler Giacomazza Cerutti Universidade Federal de Santa Maria
  • Guidiane Moro Universidade Federal de Santa Maria
  • Stela Naetzold Pereira Universidade Federal de Santa Maria
  • Tiago João Tonin Universidade Federal de Santa Maria
  • Rotchyelly Prestes Carpes Universidade Federal de Santa Maria
  • Lisiani Rorato Dotto Universidade Federal de Santa Maria
  • Diego Prado de Vargas Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p439

Keywords:

Food additives, Ionophores, Ammonia nitrogen, pH.

Abstract

Food additives may increase food and animal production efficiency, as well as reduce the production of enteric methane (CH4). With the aim to evaluate the influence of organic additives in two concentrations (250 and 500 ppm) in the production of CH4 (mL), short chain fatty acids (SCFA), ammonia nitrogen (N-NH3) and pH, an experiment “in vitro” gas was conducted, having two control groups, one as a negative control without the presence of additive and another as a positive control, with the addition of monensin-sodium (30ppm). The experiment was arranged in a completely randomized design with three replications. The treatment with monensin-sodium increased the propionate production (p<0.05) and decreased (p<0.05) CH4, acetate, butyrate, valerate, isobutyrate, isovalerate production, the acetate/ propionate ratio and total SCFA production compared to treatment without additive, the N-NH3 concentration being unchanged. Among CTX 250 and 500 organic acids treatments, only 500 CTX showed a trend (p<0.10) to decrease in N-NH3 concentrations, with no significant changes (p>0.05) in the remaining parameters related to treatment without additives. In this sense, monensin-sodium shows characteristics of modulation of rumen environment.

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Author Biographies

Alisson Minozzo da Silveira, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Julio Viegas, Universidade Federal de Santa Maria

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Cimélio Bayer, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Prof. Dr., Deptº de Solos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, UFRGS, Porto Alegre, RS, Brasil.

Gilberto Vilmar Kozloski, Universidade Federal de Santa Maria

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Weiler Giacomazza Cerutti, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Guidiane Moro, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Stela Naetzold Pereira, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Tiago João Tonin, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Rotchyelly Prestes Carpes, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Lisiani Rorato Dotto, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, UFSM, Santa Maria, RS, Brasil.

Diego Prado de Vargas, Universidade Federal de Santa Maria

Discente do Curso de Doutorado, Deptº de Tecnologia e Ciência dos Alimentos, UFSM, Santa Maria, RS. Brasil.

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Published

2016-02-29

How to Cite

Silveira, A. M. da, Viegas, J., Bayer, C., Kozloski, G. V., Cerutti, W. G., Moro, G., … Vargas, D. P. de. (2016). Effect of organic acids or monensin-sodium addition on fatty acid production of short chain and methane through the ruminal fermentation “in vitro”. Semina: Ciências Agrárias, 37(1), 439–448. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p439

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