Digestibility and performance of lambs fed with diets containing mulberry hay

Authors

  • Luis Gabriel Alves Cirne Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Américo Garcia da Silva Sobrinho Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Valéria Teixeira Santana Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Felipi Ulian Silva Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Emanuel Almeida de Oliveira Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Fabiana Alves de Almeida Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Viviane Endo Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Roque Takahashi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Gleidson Giordano Pinto de Carvalho Universidade Federal da Bahia
  • Nivea Maria Brancacci Lopes Zeoula Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1523

Keywords:

Alternative feed, Feedlot, Intake, Weight gain.

Abstract

The experiment was conducted to evaluate the intake, the digestibility and the performance of lambs fed with diets containing 0; 12,5 and 25% of mulberry hay in substitution of the concentrate. It was used a total of 24 lambs Ile de France breed, non castrated, average age 60 days and and 15 kg of body weight, confined, distributed in a completely randomized design. Voluntary intake of nutrients was not altered (P>0.05) by different percentages of mulberry hay inclusion in the concentrate, except ether extract which decreased linear (P<0.01). The digestibility of nutrients, days on feeding, daily weight gain and the feed conversion, were also not affected (P>0.05). The partial substitution of the concentrate, based on soybean meal and corn grain, by mulberry hay up to 25% does not compromise the intake, the digestibility of nutrients and the performance of diet of feedlot lambs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luis Gabriel Alves Cirne, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal de Roraima, UFRR, Boa Vista, RR.

Américo Garcia da Silva Sobrinho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP.

Valéria Teixeira Santana, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente, UNESP, Jaboticabal, SP.

Felipi Ulian Silva, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente, UNESP, Jaboticabal, SP.

Emanuel Almeida de Oliveira, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP.

Fabiana Alves de Almeida, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente, UNESP, Jaboticabal, SP.

Viviane Endo, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente, UNESP, Jaboticabal, SP.

Roque Takahashi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. e Pesquisador, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Jaboticabal, SP.

Gleidson Giordano Pinto de Carvalho, Universidade Federal da Bahia

Prof. e Pesquisador, Universidade Federal da Bahia, UFBA, Salvador, BA.

Nivea Maria Brancacci Lopes Zeoula, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pesquisadora, UNESP, Jaboticabal, SP.

Published

2014-06-25

How to Cite

Cirne, L. G. A., Sobrinho, A. G. da S., Santana, V. T., Silva, F. U., Oliveira, E. A. de, Almeida, F. A. de, … Zeoula, N. M. B. L. (2014). Digestibility and performance of lambs fed with diets containing mulberry hay. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1523–1532. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1523

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.