Levels of replacing corn by cassava starch on performance and carcass characteristics of bulls finished in feedlot

Autores

  • Paulo Henrique Moura Dian Centro Regional Universitário de Espírito Santo
  • Ivanor Nunes do Prado Universidade Estadual de Maringá
  • Maribel Velandia Valero Universidade Estadual de Maringá
  • Polyana Pizzi Rotta Universidade Estadual de Maringá
  • Rodolpho Martin do Prado Universidade Estadual de Maringá
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Liandra Maria Abaker Bertipaglia Universidade Camilo Castelo Branco

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n2p497

Palavras-chave:

Beef cattle, Cassava, Cattle performance, Cotton hulls, Feedlot

Resumo

This work was carried out to study the effects of replacing corn by different levels of cassava starch (0; 12.5; 22.8 and 32.7%) on performance and carcass characteristics of bulls finished in feedlot. Thirty-two crossbred bulls (½ Aberdeen Angus vs. ½ Nellore) with 18 months old and 380 + 24 kg live weight were used in a completely randomized experimental design with four treatments and eight replications. The experiment was realized during 56 days with 14 days for adaptation. The complete diets [roughage (cottonseed hulls) + concentrate (corn, soybean meal and cassava starch)] were given at 8 am and at 4 pm to bulls. It was analyzed the initial weight (IW), final weight (FW), average daily gain (ADG), dry matter intake (DMI), feed conversion (FC), hot carcass dressing (HCD), fat thickness (FAT), Longissimus muscle area (LMA), leg length (LL) and cushion thickness (CT). The IW, FW, ADG, FC, HCW, HCD, FT, LMA, LL and CT did not present difference (P > 0.05) among levels of replacing corn by cassava starch. The results obtained on performance and carcass traits using cassava starch by-products as a replacement for corn can be considered satisfactory.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Paulo Henrique Moura Dian, Centro Regional Universitário de Espírito Santo

Professor do Centro Regional Universitário de Espírito Santo do Pinhal e do Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza, na ETEC DR. Carolino da Motta & Silva - Espírito Santo do Pinhal.

Ivanor Nunes do Prado, Universidade Estadual de Maringá

Pós-Doutorado em Zootecnia pelo Institut National dAgronomie - Paris-Grighon. Professor Titular da cadeira de Bovinocultura de Corte da Universidade Estadual de Maringá. 

Maribel Velandia Valero, Universidade Estadual de Maringá

Mestranda em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá.

Polyana Pizzi Rotta, Universidade Estadual de Maringá

Aluna do curso de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá.

Rodolpho Martin do Prado, Universidade Estadual de Maringá

Graduado pela Universidade Estadual de Maringá. 

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Doutorado pela Universidade Estadual de Maringá. Professor Adjunto da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia.

Liandra Maria Abaker Bertipaglia, Universidade Camilo Castelo Branco

Doutorado em Zootecnia da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP/Jaboticabal. Professor Universitário no curso de Medicina Veterinária e Agronomia e no mestrado Stricto sensu, área de concentração em Produção Animal, na Universidade Camilo Castelo Branco (UNICASTELO), Descalvado-SP.

Downloads

Publicado

2010-07-30

Como Citar

Dian, P. H. M., Prado, I. N. do, Valero, M. V., Rotta, P. P., Prado, R. M. do, Silva, R. R., & Bertipaglia, L. M. A. (2010). Levels of replacing corn by cassava starch on performance and carcass characteristics of bulls finished in feedlot. Semina: Ciências Agrárias, 31(2), 497–506. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n2p497

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2 3 4 5 

Artigos Semelhantes

1 2 > >> 

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.