Monitoring and ingestion of deoxynivalenol by wheat

Authors

  • Joice Sifuentes dos Santos Universidade Estadual de Londrina
  • Tatiane Martins de Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Ligia Manoel Martins Universidade Estadual de Londrina
  • Elisabete Hiromi Hashimoto Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Manoel Carlos Bassói EMBRAPA
  • João Leonardo Fernandes Pires EMBRAPA
  • Martha Zavariz Miranda EMBRAPA
  • Sandra Garcia Universidade Estadual de Londrina
  • Eiko Nakagawa Itano Universidade Estadual de Londrina
  • Elisabete Yurie Sataque Ono Universidade Estadual de Londrina
  • Osamu Kawamura Kagawa University
  • Elisa Yoko Hirooka Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1439

Keywords:

Wheat intake, Estimated exposure, Mycotoxins.

Abstract

Wheat comprises one of the main ingredients in human diet, accounting for approximately 20 % of daily calories. Concerning the predominant frequency of deoxynivalenol (DON) producing Fusarium graminearum in wheat, DON occurrence in the State of Paraná (21 samples) and Rio Grande do Sul (15 samples), as well as the risk assessment of daily intake of DON in Londrina-PR, Brazil were evaluated. DON was detected in 72.2 % samples by high performance liquid chromatography (HPLC), which ranged from non-detectable to 1,592.21 ?g/kg, with average of 321.59 ?g/kg (limit of quantification= 87.75 ?g/kg). In order to calculate the estimated daily intake (EDI) of DON, a Food Frequency Questionnaire was applied to 260 persons (64.8 % female and 35.2 % male, from 8 to 76 years-old). The main food ingested were pasta (151 g/week) and bread (267 g/week), and based in these items, the average estimated daily intake (EDI) of DON was 0.308 ?g/kg body weight/day. This EDI was lower than Provisional Tolerable Daily Maximum Intake (PTDMI) settled in 1 ?g/kg b.w./day, although two persons showed estimated DON ingestion above PTDMI. The data ratify the importance of continuous monitoring and risk assessment targeted on DON exposure.

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Author Biographies

Joice Sifuentes dos Santos, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Universidade Estadual de Londrina, UEL.

Tatiane Martins de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Universidade Estadual de Londrina, UEL.

Ligia Manoel Martins, Universidade Estadual de Londrina

Graduanda do Curso de Farmácia. Universidade Estadual de Londrina, UEL.

Elisabete Hiromi Hashimoto, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Profª da Universidade Federal Tecnológica do Paraná, Campus de Francisco Beltrão.

Manoel Carlos Bassói, EMBRAPA

Pesquisador da EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa da Soja, Londrina, PR.

João Leonardo Fernandes Pires, EMBRAPA

Pesquisador da EMBRAPA, Centro Nacional de Pesquisa do Trigo, Passo Fundo, RS.

Martha Zavariz Miranda, EMBRAPA

Pesquisador da EMBRAPA, Centro Nacional de Pesquisa do Trigo, Passo Fundo, RS.

Sandra Garcia, Universidade Estadual de Londrina

Professora do Depto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Estadual de Londrina.

Eiko Nakagawa Itano, Universidade Estadual de Londrina

Professora do Depto de Ciências Patológicas, Universidade Estadual de Londrina.

Elisabete Yurie Sataque Ono, Universidade Estadual de Londrina

Professora do Depto de Bioquímica e Biotecnologia, Universidade Estadual de Londrina.

Osamu Kawamura, Kagawa University

Professor do Food Hygiene Laboratory, Kagawa University.

Elisa Yoko Hirooka, Universidade Estadual de Londrina

Professora do Depto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Estadual de Londrina.

Published

2011-10-14

How to Cite

Santos, J. S. dos, Oliveira, T. M. de, Martins, L. M., Hashimoto, E. H., Bassói, M. C., Pires, J. L. F., … Hirooka, E. Y. (2011). Monitoring and ingestion of deoxynivalenol by wheat. Semina: Ciências Agrárias, 32(4), 1439–1450. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1439

Issue

Section

Articles