Feeding behavior in lambs fed diets containing crambe cake

Authors

  • Mirna Adriane Syperreck Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • André Luiz Csutódio Franco Universidade Estadual de Londrina
  • Fernando Luiz Massaro Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Rafael Mizubuti Brito Universidade Estadual de Londrina
  • Angela Rocio Parra Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2633

Keywords:

Feeding efficiency, Mastication, Rumination, Byproduct.

Abstract

It was evaluated the feeding behavior of lambs fed diets containing 30% sorghum silage and 70% crambe cake (30:70 diet), and 70% sorghum silage and 30% crambe cake (70:30 diet) under voluntary and controlled consumption. The experimental design used was a 4 × 4 Latin square, with four animals, four periods, and four treatments; feeding behavior was determined by observation. The results indicated that animals fed the 30:70 diet showed higher DM and NDF (g day-1) than those fed the 70:30 diet. Animals fed the 70:30 diet showed longer feeding times (h kg-1 DM), mastication (min kg-1 DM and min kg-1 NDF), rumination (min day-1 and min kg-1 DM), and the largest number of mericics chewing per bolus; however, a higher feed efficiency (g DM h-1) was observed in the 30:70 diet group. Furthermore, animals feeding voluntarily had higher DM intake and chewed for longer. Therefore, the combined results indicated that crambe cake could be used in the diet of sheep without affecting feeding behavior.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Mirna Adriane Syperreck, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Zootecnista, Drª em Ciência Animal, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Unioeste, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª, Universidade Federal do Ceará, UFC, Fortaleza, CE, Brasil.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará

Prof. Dr., Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, UNIFESSPA, Campus Marabá, Nova Marabá, Marabá, PA, Brasil.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª, Universidade Federal do Ceará, UFC, Fortaleza, CE, Brasil.

André Luiz Csutódio Franco, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, Dr. em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Fernando Luiz Massaro Junior, Universidade Estadual de Londrina

Zootecnista, Dr. em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Rafael Mizubuti Brito, Universidade Estadual de Londrina

Engo Agro, Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Angela Rocio Parra, Universidade Estadual de Londrina

Médica Veterinária e Zootecnista, Pós-Doutoranda em Ciência Animal, Departamento de Zootecnia, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Downloads

Published

2016-09-02

How to Cite

Syperreck, M. A., Mizubuti, I. Y., Pereira, E. S., Ribeiro, E. L. de A., Peixoto, E. L. T., Pimentel, P. G., … Parra, A. R. (2016). Feeding behavior in lambs fed diets containing crambe cake. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2633–2640. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2633

Issue

Section

Articles