Economic viability of crude glycerin in diets for lambs finished in feedlot

Authors

  • Mauriceia Costa Carvalho Barros Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Jair de Araújo Marques Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Fabiano Ferreira da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Lucas Teixeira Costa Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Gilmara Santos Guimarães Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Luciano Lemos da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • José Joaquim Nunes Gusmão Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p443

Keywords:

Costs, Productive, Systems of production, Biodiesel.

Abstract

The aim was to evaluate the economic viability of increasing levels of crude glycerin (CG) in diets for finishing lambs. The trial was carried out at Southwest State University of Bahia, Itapetinga-BA. Twenty five crossbred, Santa Inês x Dorper, with 24 ± 2,0 kg, were housed in individual pens. The experimental design was completely randomized with five treatments and five replications. Treatments consisted of increasing levels of dietary CG (0, 2.65, 5.33, 8.06 and 10.84%) and the roughage used was the Tifton 85 hay. Diets were formulated to meet the nutritional requeriments, aiming a gain of 200 g day-1. The analysis was based on use of economic indicators Net Present Value (NPV) and Internal Rate of Return (IRR). The animals dry matter intake decreased linearly (P<0.05) as the glycerin levels increased in the diet. However, there was no effect (P>0.05) on performance and meat production results. None of the treatments showed economic viability.

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Author Biographies

Mauriceia Costa Carvalho Barros, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Jair de Araújo Marques, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Prof. Adjunto, Deptº de Zootecnia, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Campus Cruz das Almas, BA.

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Titular, Deptº de Zootecnia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Fabiano Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Titular, Deptº de Zootecnia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Lucas Teixeira Costa, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Gilmara Santos Guimarães, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Luciano Lemos da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

José Joaquim Nunes Gusmão, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UESB, Campus Itapetinga, BA.

Published

2015-02-28

How to Cite

Barros, M. C. C., Marques, J. de A., Silva, R. R., Silva, F. F. da, Costa, L. T., Guimarães, G. S., Silva, L. L. da, & Gusmão, J. J. N. (2015). Economic viability of crude glycerin in diets for lambs finished in feedlot. Semina: Ciências Agrárias, 36(1), 443–452. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p443

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