Alcohol consumption as a social practice: implications for commensality and hospitality

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/2176-6665.2025v30e50970

Keywords:

Hospitality, Commensality, Alcoholic beverages, Sociability

Abstract

The consumption of alcoholic beverages, often analyzed for its health effects, also carries significant sociocultural meanings. This study, through a literature review, investigates the intersections between alcohol consumption, hospitality, and commensality. The data indicate that alcoholic beverages are fundamental for social interaction, promoting conviviality, solidarity, and reciprocity. In many cultures, consumption is linked to celebrations and gatherings, representing welcome and hospitality. However, excessive consumption can lead to uncontrolled and violent behaviors, harming these experiences. Preferences and rituals vary according to each community's traditions, influencing the way hospitality and commensality are experienced in different contexts. The article concludes that the relationship between alcohol, hospitality, and commensality is multifaceted and complex.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Renan Teixeira, Anhembi Morumbi University

Doutorando no Programa de Pós-graduação em Hospitalidade da Universidade Anhembi Morumbi. E-mail: trenanteixeira@gmail.com . Lattes: http://lattes.cnpq.br/6031779724832694 . 

Rafael Cunha Ferro, Federal Rural University of Rio de Janeiro

Doutor e mestre em Hospitalidade e graduado em Gastronomia e em Filosofia. Professor adjunto da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFFRJ) e Professor colaborador do Programa de Pós-graduação em Hospitalidade da Universidade Anhembi Morumbi. E-mail: rafacferro@gmail.com . Lattes: http://lattes.cnpq.br/9643271002123963 .

References

BAECHLER, Jean. Grupos e sociabilidade. In: BOUDON, Raymund (org.). Tratado de sociologia. Rio de Janeiro: Jorge Zahar, 1995. p. 65-106.

BOFF, Leonardo. Virtudes para um outro mundo possível: direito e dever de todos. Petrópolis: Vozes, 2005. v. 1.

BOUDOU, Benjamin. Elementos para uma antropologia política da hospitalidade. In: BRUSADIN, Leandro Benedini (org.). Hospitalidade e dádiva: a alma dos lugares e a cultura do acolhimento. Aparecida: Prismas, 2017. p. 99-118.

BOUTAUD, Jean-Jacques. Comensalidade: compartilhar a mesa. In: MONTANDON, Alan. (org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac, 2011. p. 1213-1230.

CAMARGO, Luiz Octávio de Lima. Hospitalidade. São Paulo: Aleph, 2004.

CAMARGO, Luiz Octávio de Lima. Os interstícios da hospitalidade. Hospitalidade, São Paulo, v. 12,p. 42-69, maio 2015. Disponível em: https://www.revhosp.org/hospitalidade/article/view/574 Acesso em: 5 jul. 2024.

CARNEIRO, Henrique S. Bebida, abstinência e temperança na história antiga e moderna. São Paulo: Senac, 2010.

CONTRERAS, Jesús; GRACIA, Mabel. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

GEHRELS, Sjoerd. Liquid hospitality: wine as the metaphor. In: LASHLEY, Conrad (ed.). The Routledge handbook of hospitality studies. London: Routledge, 2016. p. 263-275.

GIL, Antônio C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.

GODBOUT, Jacques T. Introdução à dádiva. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v.13, n. 38, p. 39-52, out. 1998. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-69091998000300002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-69091998000300002

GRIGNON, Claude. Commensality and social morphology: an essay of typology. In: SCHOLLIERS, Peter (ed.). Food, drink and identity: cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages. Oxford: Berg, 2001. p.23-33. DOI: https://doi.org/10.5040/9781350044845-ch-002

JÖNSSON, Hakan; MICHAUD, Maxime; NEUMAN, Nicklas. What is commensality?: a critical discussion of an expanding research field. International Journal of Environmental Research and Public Health, Basel, v. 18, n. 12, p. 1-17, jun. 2021. DOI 10.3390/ijerph18126235. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph18126235

LASHLEY, Conrad. Para um entendimento teórico. In: LASHLEY, Conrad; MORRISON, Alison (org.). Em busca da hospitalidade: perspectivas para um mundo globalizado. Barueri: Manole, 2004. p.1-23.

LASHLEY, Conrad; LYNCH, Paul; MORRISON, Alison. Ways of knowing hospitality. In: LASHLEY, Conrad; LYNCH, Paul; MORRISON, Alison (org.). Hospitality: a social lens. London: Routledge, 2007. p. 187-206. DOI: https://doi.org/10.4324/9780080465692-19

LOPES, Mariana; GIMENES-MINASSE, Maria Henriqueta Sperandio Garcia. Relações de hospitalidade e hostilidade entre veganos e onívoros em práticas de comensalidade: a perspectiva vegana. Mediações, v. 29, n. 2, p. 1-20, 2024. DOI: 10.5433/2176-6665.2024v29n2e49351. DOI: https://doi.org/10.5433/2176-6665.2024v29n2e49351

MANZI, Joachim; TOUDOIRE-SURLAPIERRE, Fréderique. O estrangeiro: o desconhecido que bate à minha porta. In: MONTANDON, Alan (org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac, 2011. p. 795-804.

MAUSS, Marcel. Ensaio sobre a dádiva. In: MAUSS, Marcel. Sociologia e antropologia. São Paulo: EPU, 1974. p. 183-294.

MORAN, Robyn; GALLANT, Karen A. What's a drink with friends? A qualitative systematic synthesis of social drinking as leisure. Leisure Sciences, Abingdon, v. 42, n. 5/6, p. 465-481, set.2018. DOI: https://doi.org/10.1080/01490400.2018.1483853. DOI: https://doi.org/10.1080/01490400.2018.1483853

MOREIRA, Sueli A. Alimentação e comensalidade: aspectos históricos e antropológicos. Ciência e Cultura, São Paulo, v. 62, n. 4, p. 23-26, out. 2010. Disponível em: http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0009-67252010000400009. Acesso em:5 jul. 2024.

NASCIMENTO, Pedro. Beber como um homem: dilemas e armadilhas em etnografias sobre gênero e masculinidades. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 31, n. 90, p. 57-70, fev. 2016. DOI: https://doi.org/10.17666/319057-70/2016. DOI: https://doi.org/10.17666/319057-70/2016

NEVES, Delma Pessanha. O consumo de bebidas alcoólicas: prescrições sociais. Revista Brasileira de Informação Bibliográfica em Ciências Sociais, São Paulo, n. 55, p. 73-98, mar. 2003. Disponível em: https://bibanpocs.emnuvens.com.br/revista/article/view/260. Acesso em: 5 jul. 2024.

NOGUEIRA, Félix T. A hospitalidade na Bíblia e nas grandes religiões. São Paulo: Ideias & Letras, 2018.

PERNANEN, Kai. Consequences of drinking to friends and the close social environment. In: KLINGEMANN, Harald; GMEL, Gerrit (ed.). Mapping the social consequences of alcohol consumption. Dordrecht: Springer Dordrecht, 2001.p.53-65.PITT-RIVERS, Julian. The law of hospitality. Journal of Ethnographic Theory, Chicago, v. 2, n. 1,p. 501-517, 2012. DOI: https://doi.org/10.14318/hau2.1.022 DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-015-9725-8_5

REIS, Juliana T. Bebidas e hospitalidade: produção científica no Brasil (2004-2012). 2015. Dissertação (Mestrado em Hospitalidade) - Universidade Anhembi Morumbi, São Paulo, 2015. Disponível em: https://portal.anhembi.br/wp-content/uploads/2022/06/Dissertacao_Juliana_Trombeta_Reis.pdf. Acesso em: 5 jul. 2024.

ROOM, Robin; MÄKELÄ, Klaus. Typologies of the cultural position of drinking. Journal of Studies on Alcohol, Clifton, v. 61, n. 3, p. 475-483, may 2000. DOI 10.15288/jsa.2000.61.475. DOI: https://doi.org/10.15288/jsa.2000.61.475

ROTHER, Edna Terezinha. Revisão sistemática X revisão narrativa. Acta Paulista de Enfermagem, São Paulo, v. 20, n. 2, p. 5-6, jun. 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-21002007000200001. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-21002007000200001

SELWYN, Tom. Uma antropologia da hospitalidade. In: LASHLEY, Conrad; MORRISON, Alison (org.). Em busca da hospitalidade: perspectivas para um mundo globalizado. Barueri: Manole, 2004. p. 25-50.

SHERINGHAM, Colin; DARUWALLA, Pheroza. Transgressing hospitality: polarities and disordered relationships? In: LASHLEY, Conrad; LYNCH, Paul; MORRISON, Alison (org.). Hospitality: a social lens. London: Routledge, 2007.p. 33-46. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-045093-3.50006-0

SILVA, Jairo M. Cachaça: o mais brasileiro dos prazeres: história, elaboração, serviço e degustação: um guia para profissionais e apreciadores. São Paulo: Anhembi Morumbi, 2006.

SILVA, Luis Antonio Machado. O significado do botequim. Enfoques, Rio de Janeiro, v. 10, n. 1, p. 115-136, maio 2011. Disponível em: https://www.academia.edu/24299660/O_significado_do_Botequim. Acesso em: 5 jul. 2024.

SIMMEL, George. Sociologia da refeição. Estudos Históricos, Rio de Janeiro, v. 1, n. 33, p. 159-166, jun. 2004. Disponível em: https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2218. Acesso em: 5 jul. 2024.

TELFER, Elizabeth. A filosofia da "hospitabilidade". In: LASHLEY, Conrad; MORRISON, Alison (org.). Em busca da hospitalidade: perspectivas para um mundo globalizado. Barueri: Manole, 2004. p. 53-78.

ULIN, Robert C. The gifting of wine: language, representation and the commodity form. In: HOWLAND, Peter (ed.). Wine and the gift. London: Routledge, 2022. p.16-31. DOI: https://doi.org/10.4324/9781003038986-2

VEECK, Aann; LANCENDORFER, Karen; ATKIN, Joann L. Network ties and interaction rituals: an examination of social drinking. Journal of Marketing Management, Abingdon, v. 34, n.9/10, p. 775-795, ago. 2018. DOI: https://doi.org/10.1080/0267257X.2018.1508055. DOI: https://doi.org/10.1080/0267257X.2018.1508055

VISSER, Richard O. de. The social contexts of alcohol use. In: COOKE, Richard; CONROY, Dominic; DAVIES, Emma Louise; HAGGER, Martin S.; VISSER, Richard O. (ed.). The Palgrave handbook of psychological perspectives on alcohol consumption. London: Springer International Publishing, 2021. p. 135-157.

Published

2025-03-10

How to Cite

TEIXEIRA, Renan; FERRO, Rafael Cunha. Alcohol consumption as a social practice: implications for commensality and hospitality. Mediações - Revista de Ciências Sociais, Londrina, v. 30, p. e50970, 2025. DOI: 10.5433/2176-6665.2025v30e50970. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/mediacoes/article/view/50970. Acesso em: 15 dec. 2025.

Issue

Section

Articles