Effect of pasteurization on the decay of Mycobacterium bovis in milk cream

Authors

  • Livia de Andrade Rodrigues Universidade de São Paulo
  • Karina Ramirez Starikoff Universidade de São Paulo
  • Gisele Oliveira de Souza Universidade de São Paulo
  • José Soares Ferreira Neto Universidade de São Paulo
  • Fernando Ferreira Universidade de São Paulo
  • Marcos Amaku Universidade de São Paulo
  • Ricardo Augusto Dias Universidade de São Paulo
  • José Henrique Hildebrand Grisi-Filho Universidade de São Paulo
  • Vítor Salvador Picão Gonçalves Universidade de Brasília
  • Adriana Cortez Universidade de Santo Amaro
  • Marcos Bryan Heinemann Universidade de São Paulo
  • Evelise Oliveira Telles Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3737

Keywords:

Fat, Mycobacteria, Thermal death, Thermal treatment.

Abstract

Milk cream must be pasteurized in order to be sold in Brazil. However, there are no specific legal requirements for this product, and producers set their own pasteurization parameters using the ones approved for milk as a reference. Considering that fat protects bacteria from heat, that no thermal inactivation studies have been performed on Mycobacterium bovis present in cream, and that bovine tuberculosis is endemic in Brazil, the aim of this study was to evaluate the inactivation of M. bovis in milk cream subjected to commercial parameters of pasteurization. Milk cream samples were contaminated and pasteurized in a water bath at 75, 80, 85, and 90°C for 5 and 15 s. M. bovis cells were plated onto Stonebrink-Leslie medium, incubated at 36°C for 45 days, and quantified; the result was expressed in log CFU mL-1. The fat content of the samples ranged from 34% to 37% and the average initial load of M. bovis was 8.0 Log CFU mL-1. The average decay of the M. bovis populations was 4.0, 4.3, 4.9 and 6.7 log CFU mL-1 when the cream was incubated for 15 sec at 75, 80, 85 and 90°C, respectively, showing that the efficiency of the heat treatment was improved by increasing the temperature of the process. Given the lipophilic nature of M. bovis, the cream should be subjected to more intense parameters of pasteurization than those applied to milk.

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Author Biographies

Livia de Andrade Rodrigues, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Karina Ramirez Starikoff, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Gisele Oliveira de Souza, Universidade de São Paulo

Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

José Soares Ferreira Neto, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Fernando Ferreira, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Marcos Amaku, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Ricardo Augusto Dias, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

José Henrique Hildebrand Grisi-Filho, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Vítor Salvador Picão Gonçalves, Universidade de Brasília

Prof., Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, UnB, Brasília/DF, Brasil.

Adriana Cortez, Universidade de Santo Amaro

Profa, Curso de Medicina Veterinária, Universidade de Santo Amaro, UNISA, São Paulo, SP, Brasil.

Marcos Bryan Heinemann, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

Evelise Oliveira Telles, Universidade de São Paulo

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, USP, São Paulo, SP, Brasil.

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Published

2016-11-09

How to Cite

Rodrigues, L. de A., Starikoff, K. R., Souza, G. O. de, Ferreira Neto, J. S., Ferreira, F., Amaku, M., … Telles, E. O. (2016). Effect of pasteurization on the decay of Mycobacterium bovis in milk cream. Semina: Ciências Agrárias, 37(5Supl2), 3737–3742. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n5Supl2p3737

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