Diet metabolisability and performance of slow-growing chickens fed with cottonseed cake

Autores/as

  • Aline Ferreira Amorim Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado do Pará
  • Kênia Ferreira Rodrigues Universidade Federal do Tocantins
  • Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz Universidade Federal do Tocantins
  • Danilo Vargas Gonçalves Vieira Universidade Federal do Tocantins
  • Gerson Fausto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Luciano Fernandes Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Carla Fonseca Alves Campos Universidade Federal do Tocantins
  • Caroliny Costa Araujo Universidade Federal do Tocantins
  • Valquiria Sousa Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Shayanne Batista Machado Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p379

Palabras clave:

Alternative feedstuff, Nutrition, Naked neck.

Resumen

The aim of this study was to evaluate poultry performance and diet metabolisability in slow- growing naked neck chickens fed different substitution levels of soybean meal protein with cottonseed cake protein. The trial was conducted in a completely randomized design with five treatments (0, 10, 20, 30 and 40% substitution of soybean meal protein with cottonseed cake protein), six replicates and fifteen birds per replicate. The birds and diets of each experimental unit were weighed at one day old. At 30, 60 and 85 days old, the chickens and leftovers were weighed again to estimate the feed intake (FI), weight gain (WG), feed conversion (FC) and final weight (FW) from 1 to 30 days, from 1 to 60 days and from 1 to 85 days old. To evaluate diet metabolisability, a three-day total excreta collection (26 to 28 days of age) was performed. A quadratic effect was reported for diet metabolisability, in which the minimum substitution level was 17.45% and 17.69% for apparent metabolisable energy (AME) and nitrogen-corrected apparent metabolisable energy (AMEn), respectively. Based on performance, it is recommended to replace 40% soybean meal protein with cottonseed cake protein.

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Biografía del autor/a

Aline Ferreira Amorim, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado do Pará

Profª Drª, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Estado do Pará, IFPA, Campus Cametá, Cametá, PA, Brasil.

Kênia Ferreira Rodrigues, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Danilo Vargas Gonçalves Vieira, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Gerson Fausto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Carla Fonseca Alves Campos, Universidade Federal do Tocantins

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Caroliny Costa Araujo, Universidade Federal do Tocantins

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Valquiria Sousa Silva, Universidade Federal do Tocantins

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Shayanne Batista Machado, Universidade Federal do Tocantins

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFT, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Campus de Araguaína, Araguaína, TO, Brasil.

Citas

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Publicado

2019-02-15

Cómo citar

Amorim, A. F., Rodrigues, K. F., Vaz, R. G. M. V., Vieira, D. V. G., Silva, G. F. da, Sousa, L. F., Campos, C. F. A., Araujo, C. C., Silva, V. S., & Machado, S. B. (2019). Diet metabolisability and performance of slow-growing chickens fed with cottonseed cake. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 379–388. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p379

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