Replacement of soybean meal by babassu pie in balanced rations for broilers from one to 21 days of age

Authors

  • Mônica Calixto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Jefferson Costa de Siqueira Universidade Federal do Maranhão
  • Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz Universidade Federal do Tocantins
  • Kênia Ferreira Rodrigues Universidade Federal Tocantins
  • Luiz Fernando Teixeira Albino Universidade Federal de Viçosa
  • Luciano Fernandes Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Ana Cláudia Gomes Rodrigues Neiva Universidade Federal do Tocantins
  • Flávia Luzia Rodrigues Fonseca Universidade Federal do Tocantins
  • Joana Patrícia Lira de Sousa Instituto Federal do Tocantins
  • Iberê Pereira Parente Universidade Federal do Tocantins
  • Carla Fonseca Alves Campos Universidade Federal do Tocantins
  • Ariane de Sousa Rodrigues Silva Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3947

Keywords:

Alternative food, Co-products of babassu, Feed cost.

Abstract

The objective of the present study was to evaluate the effect of substitution level of soybean meal by babassu pie on the performance and cost feed rations to broilers of one to 21 days of age. Two hundred male broiler chicks at one day of age were used, distributed in a completely randomized design with four treatments (0, 10, 20 and 30 % substitution of soybean meal by babassu pie) with five repetitions of 10 broilers each. The performance (weight gain, feed intake, feed conversion and water intake), organ biometrics, feed cost per kg and per kilogram body weight were evaluated. The substitution of soybean meal by babassu pie was significantly in (P<0.05) negatively weight gain, feed conversion, water intake and body weight at 21 days of age, with no effect (P>0.05) on feed intake. The levels of substitution of soybean meal by babassu pie did not affect (P>0.05) the relative weights of the heart or liver, or the relative weight or length of the small intestine; however, it did affect (P<0.05) the relative weight of the gizzard. The lowest cost per kg was obtained from weight gain satisfaction with the diet of 0% babassu pie, which resulted in a higher gross margin for food. The replacement of soybean meal by babassu pie impaired the performance of broilers from one to 21 days of age, being technically and economically unfeasible.

Author Biographies

Mônica Calixto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Jefferson Costa de Siqueira, Universidade Federal do Maranhão

Prof. Dr., Universidade Federal do Maranhão, UFMA, Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Chapadinha, MA, Brasil. Bolsista FAPEMA.

Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Kênia Ferreira Rodrigues, Universidade Federal Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Luiz Fernando Teixeira Albino, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., Universidade Federal de Viçosa, UFV, Deptº de Zootecnia, Viçosa, MG, Brasil.

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Ana Cláudia Gomes Rodrigues Neiva, Universidade Federal do Tocantins

Profa. Dra., Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Flávia Luzia Rodrigues Fonseca, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Joana Patrícia Lira de Sousa, Instituto Federal do Tocantins

Profª Dra, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins, Dianópolis, TO, Brasil.

Iberê Pereira Parente, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

 

Carla Fonseca Alves Campos, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Ariane de Sousa Rodrigues Silva, Universidade Federal do Tocantins

Zootecnista, Autônoma, Araguaína, TO, Brasil.

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Published

2015-12-09

How to Cite

Silva, M. C. da, Siqueira, J. C. de, Vaz, R. G. M. V., Rodrigues, K. F., Albino, L. F. T., Sousa, L. F., … Silva, A. de S. R. (2015). Replacement of soybean meal by babassu pie in balanced rations for broilers from one to 21 days of age. Semina: Ciências Agrárias, 36(6), 3947–3956. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3947

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