Replacement of corn with babassu mesocarp flour in balanced rations for broilers in the period from 1 to 21 days

Autores

  • Flávia Luzia Rodrigues Fonseca Universidade Federal do Tocantins
  • Jefferson Costa de Siqueira Universidade Federal do Maranhão
  • Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz Universidade Federal do Tocantins
  • Kênia Ferreira Rodrigues Universidade Federal do Tocantins
  • Gerson Fausto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Ana Cláudia Gomes Rodrigues Neiva Universidade Federal do Tocantins
  • Mônica Calixto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Joana Patrícia Lira de Sousa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins
  • Iberê Pereira Parente Universidade Federal do Tocantins
  • Carla Fonseca Alves Universidade Federal do Tocantins
  • Rosiane Aires Luz Ruraltins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1745

Palavras-chave:

Coefficient of metabolizability, Feeding cost, Productive performance.

Resumo

The objective of this study was to evaluate the technical and economic feasibility of partial replacement of corn with babassu mesocarp flour in diets for broilers from one to 21 days of age. Two hundred male day-old chicks, from the Cobb 500® line, were distributed in a completely randomized design with four treatments (0%, 10%, 20% and 30% replacement of maize flour with the babassu mesocarp) and five replicates were used comprising ten birds. Were evaluated performance (weight gain, feed intake, feed conversion and water intake), organ biometrics, metabolizability coefficients of dry matter (MCDM), crude protein (MCCP) and gross energy (MCGE) and cost of feeding diets containing babassu mesocarp flour (BMF). It was observed that the substitution of corn with BMF negatively influenced (P < 0.05) weight gain, feed conversion and body weight at 21 days of age. The MCDM and MCGE of the diets decreased with increasing level of substitution of corn for BMF. The levels of substitution of corn with BMF did not affect (P> 0.05) the relative weights of the carcass, bursa, spleen, heart, gizzard or liver, nor the relative weight or length of the small intestine. The lower cost of feed per kg of weight gain was obtained with the diet containing 10% corn replacement with BMF, which resulted in a higher gross margin in relation to food. The replacement of corn with BMF in diets for broilers from one to 21 days of age proved to be technically feasible in 10%.

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Biografia do Autor

Flávia Luzia Rodrigues Fonseca, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal de Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Jefferson Costa de Siqueira, Universidade Federal do Maranhão

Prof. Dr., Universidade Federal do Maranhão, UFMA, Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Chapadinha, MA, Brasil. Bolsista FAPEMA.

Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Kênia Ferreira Rodrigues, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Gerson Fausto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Ana Cláudia Gomes Rodrigues Neiva, Universidade Federal do Tocantins

Profa Dra, Deptº de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Mônica Calixto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal de Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Joana Patrícia Lira de Sousa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins

Dra. em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal de Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Iberê Pereira Parente, Universidade Federal do Tocantins

Dr. em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal de Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Carla Fonseca Alves, Universidade Federal do Tocantins

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Rosiane Aires Luz, Ruraltins

Zootecnista da Ruraltins, Araguaína, TO, Brasil.

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Publicado

2015-06-10

Como Citar

Fonseca, F. L. R., Siqueira, J. C. de, Vaz, R. G. M. V., Rodrigues, K. F., Silva, G. F. da, Neiva, A. C. G. R., Silva, M. C. da, Sousa, J. P. L. de, Parente, I. P., Alves, C. F., & Luz, R. A. (2015). Replacement of corn with babassu mesocarp flour in balanced rations for broilers in the period from 1 to 21 days. Semina: Ciências Agrárias, 36(3), 1745–1754. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1745

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