Methane production by in vitro ruminal fermentation of feed ingredients

Autores/as

  • Antonio Carlos Homem Junior Universidade Estadual Paulista
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Universidade Estadual Paulista
  • Vanessa Ruiz Fávaro Universidade Estadual Paulista
  • Marco Túlio Costa Almeida Universidade Estadual Paulista
  • Josimari Regina Paschoaloto Universidade Estadual Paulista
  • André Pastori D'Áurea Universidade Estadual Paulista
  • Vanessa Barbosa de Carvalho Universidade Estadual Paulista
  • Bruno Faleiros Nocera Universidade Estadual Paulista
  • Leonardo Fernandes Cremasco Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n2p877

Palabras clave:

Carbon dioxide, Corn, Crude glycerin, Dry matter degradation, pH.

Resumen

This study investigates the methane and carbon dioxide gas production, dry matter degradation, and final pH values obtained during the in vitro incubation of corn grain, soybean hulls, citrus pulp, corn silage, and crude glycerin. Experiments were performed using a randomized block design with four incubation periods. Each period featured four replicates per ingredient and four blanks, totaling 16 repetitions per ingredient. The lowest total amount of produced gas (37.96 mL gincubated DM-1) and the lowest final pH value (4.95) were obtained for crude glycerin (P < 0.05), which, however, exhibited the highest (P < 0.05) DM degradation. Citrus pulp produced the largest amount (P < 0.05) of CH4 per gram of incubated DM (13.56 mL g-1). However, when methane production was expressed per gram of degraded feed, the ingredients with lower degradation values, such as soybean hulls and corn silage, produced more CH4 per gram of degraded DM. Citrus pulp and corn grain produced more (P < 0.05) CO2 per gram of incubated DM. However, per gram of degraded food, citrus pulp produced the largest amount of CO2 (P < 0.05). Crude glycerin and corn grain produced less methane (per gram of degraded feed) than citrus pulp, soybean hulls, and corn silage. Differentiation of ingredients based on their methane production ability is important to express methane production per unit degraded food mass.

Biografía del autor/a

Antonio Carlos Homem Junior, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Universidade Estadual Paulista

Profª Drª, Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Vanessa Ruiz Fávaro, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Marco Túlio Costa Almeida, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Josimari Regina Paschoaloto, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

André Pastori D'Áurea, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Vanessa Barbosa de Carvalho, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Bruno Faleiros Nocera, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Leonardo Fernandes Cremasco, Universidade Estadual Paulista

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, FCAV/UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Descargas

Publicado

2017-05-02

Cómo citar

Homem Junior, A. C., Ezequiel, J. M. B., Fávaro, V. R., Almeida, M. T. C., Paschoaloto, J. R., D’Áurea, A. P., … Cremasco, L. F. (2017). Methane production by in vitro ruminal fermentation of feed ingredients. Semina: Ciências Agrárias, 38(2), 877–884. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n2p877

Número

Sección

Artigos

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 > >>