Evaluation and implementation of good pratices in main points of microbiological contamination in milk production

Authors

  • Éder Paulo Fagan Universidade Estadual de Londrina
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina
  • Márcia A. F. Barros Universidade Estadual de Londrina
  • Ernst E. Muller Universidade Estadual de Londrina
  • Luís A. Nero Universidade de São Paulo
  • Elsa H. W. Santana Universidade Estadual de Londrina
  • Douglas Furtado Magnani Universidade Estadual de Londrina
  • Emanuel R. Vacarelli Universidade Estadual de Londrina
  • Luiz C. Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Mykell S. Pereira Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n1p83

Keywords:

Milk quality, GMP, Mesophilic aerobes, Psychrotrophics.

Abstract

In order to improve the microbiological quality of Brazilian milk and dairy products some measures have been implemented in the milk-producing sector throughout the years, such as milk refrigeration and bulk collection. Refrigeration is a very efficient procedure, however allows psychrotrophics multiplication, which are largely found in milk produced in poor hygienic conditions. To assure and improve the microbiologic quality of milk turns out to be necessary the implementation of hygienic measures, known as Good Manufacturing Practices (GMP). In this study, several hygienic practices were tested in the main contamination points in milk production, previously determined: teats (different chlorine concentrations pre-dipping), cans and bulk tanks (hygienic techniques) and residual water (elimination). The recommended practices were picked up considering their efficiency in microbial reduction, practiced and economic viability. When the practices were all applied, reduction in microbial counts was observed. After 48 hours the final and refrigerated milk showed a reduction of 11.95x106 CFU/mL to 12.48x103 CFU/mL of mesophilic aerobes, and a reduction of 18.10x106 CFU/mL to 5.38x103 CFU/mL of psychrotrophics. The results show that the procedures proposed by LIPOA is efficient, viable and easily adopted by milk farmers, representing an important alternative in producing high quality milk.

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Author Biographies

Éder Paulo Fagan, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

Márcia A. F. Barros, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

Ernst E. Muller, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

Luís A. Nero, Universidade de São Paulo

Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, FCF, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Lineu Prestes 580, 05508-900 - São Paulo, SP, Brasil.

Elsa H. W. Santana, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

 

Douglas Furtado Magnani, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

 

Emanuel R. Vacarelli, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

 

Luiz C. Silva, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

 

Mykell S. Pereira, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, (LIPOA) DMVP, CCA, Universidade Estadual de Londrina, Caixa Postal 6001, 86051-970 - Londrina, PR, Brasil.

 

Published

2005-06-30

How to Cite

Fagan, Éder P., Beloti, V., Barros, M. A. F., Muller, E. E., Nero, L. A., Santana, E. H. W., … Pereira, M. S. (2005). Evaluation and implementation of good pratices in main points of microbiological contamination in milk production. Semina: Ciências Agrárias, 26(1), 83–92. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n1p83

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