Supplementation of grazing suckling beef calves receiving different energy sources

Authors

  • Josilaine Aparecida da Costa Lima Universidade Federal de Viçosa
  • Mário Fonseca Paulino Universidade Federal de Viçosa
  • Edenio Detmann Universidade Federal de Viçosa
  • Luciana Navajas Rennó Universidade Federal de Viçosa
  • Henrique Jorge Fernandes Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Aline Gomes da Silva Universidade Federal de Viçosa
  • Sidnei Antonio Lopes Universidade Federal de Viçosa
  • David Esteban Contreras Marquez Universidade Federal de Viçosa
  • Leandro Soares Martins Universidade Federal de Viçosa
  • Felipe Henrique de Moura Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1527

Keywords:

Cattle, Corn, Forage, Nitrogen, Performance.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effect of different energy sources - corn, sorghum, and wheat bran - on performance, intake, digestibility, and nitrogen utilization efficiency of beef calves subjected to creep feeding. Thirty-four calves (12 males and 22 females) with initial age and weight of four months and 108±3.9 kg, respectively, were used in a randomized-block experimental design with four treatments and two blocks (males and females). Treatments were control (MM), a mineral mixture ad libitum; corn (C); corn + sorghum (C+S); and corn + sorghum + wheat bran (C+S+WB). Supplements contained approximately 20% crude protein (CP), and were fed in the amount of 0.5% of body weight. Supplemented animals had higher performance (P < 0.05) when compared with those on treatment MM. Supplementation increased (P < 0.05) the intakes of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFap), non-fibrous carbohydrates (NFC), digestible neutral detergent fiber (dNDF), and digestible organic matter (dOM). The digestibility of NFC was higher (P < 0.05) in the supplemented treatments. The C+S and C+S+WB treatments provided increased digestibility (P < 0.05) of OM, CP, and NDFap. The synthesis of nitrogen compounds was higher (P < 0.05) in animals on treatment C as compared with those on the other supplemented treatments. Animals on treatments C+S and C+S+WB had higher (P < 0.05) nitrogen utilization efficiency compared with those on the other treatments. Concentrate supplementation improved the animal performance. The use of other energy sources (sorghum or wheat bran) in association with corn is recommended for suckling calves.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Josilaine Aparecida da Costa Lima, Universidade Federal de Viçosa

M.e em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Mário Fonseca Paulino, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, DZO/UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Edenio Detmann, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, DZO/UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Luciana Navajas Rennó, Universidade Federal de Viçosa

Profa. Dra., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, DZO/UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Henrique Jorge Fernandes, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Prof. Dr., Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul, UEMS, Aquidauana, MS, Brasil.

Aline Gomes da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, DZO/UFV, Viçosa, MG.

Sidnei Antonio Lopes, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, DZO/UFV, Viçosa, MG.

David Esteban Contreras Marquez, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, DZO/UFV, Viçosa, MG.

Leandro Soares Martins, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Departamento de Zootecnia, DZO/UFV, Viçosa, MG.

Felipe Henrique de Moura, Universidade Federal de Viçosa

Discente de graduação do Curso de Zootecnia, Departamento de Zootecnia, DZO/UFV, Viçosa, MG.

Downloads

Published

2016-06-22

How to Cite

Lima, J. A. da C., Paulino, M. F., Detmann, E., Rennó, L. N., Fernandes, H. J., Silva, A. G. da, Lopes, S. A., Marquez, D. E. C., Martins, L. S., & Moura, F. H. de. (2016). Supplementation of grazing suckling beef calves receiving different energy sources. Semina: Ciências Agrárias, 37(3), 1527–1538. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1527

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4