Characteristics of housing and meat for lambs fed diets containing different genotypes cynodons

Authors

  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Flávio Pinto Monção Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Afonso Nienkotter Hostalácio Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Mariana Viegas dos Santos Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Alexandre Rodrigo Mendes Fernandes Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Andréa Maria de Araújo Gabriel Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Maria da Graça Morais Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Faculdade de Ciências Agrárias
  • Lais Valenzuela Moura Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2563

Keywords:

Forage, Sheep, Carcass yield, Breeding system, Feedlot.

Abstract

This study aimed to evaluate body morphometry and qualitative traits of carcasses and meat of lambs in a feedlot, fed hay Cynodon genotypes: Jiggs, Vaquero, Tifton 68, Coast -Cross, Tifton 85 and Russel. The diets had forage to concentrate ratio of 60:40 for all levels of performance. The experimental design was a randomized block design with 6 treatments and 5 animals per treatment, randomly assigned according to body weight. There was no significant difference in slaughter weight, yield of carcass muscle and hot, with average values of 33.67 kg, 42.74 and 53.20%, respectively. There was a significant difference for heart girth and length of carcass, where the animals of the treatment Jiggs had greater in vivo measurements (78.40 and 67.60 cm, respectively). To the perimeter of leg, carcasses relating to Russel and Vaquero treatments had lesser extent. Lambs supplemented with hay Cynodon had potential for production of carcasses and meat quality.

Author Biographies

Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Prof., UFGD, Deptº de Ciências Agrárias, UFGD, Dourados, MS.

Flávio Pinto Monção, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Campus Jaboticabal, Jaboticabal, SP.

Afonso Nienkotter Hostalácio, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Discente do Curso de Mestrado em Zootecnia, UFGD, Dourados, MS.

Mariana Viegas dos Santos, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Discente do Curso de Mestrado em Zootecnia, UFGD, Dourados, MS.

Alexandre Rodrigo Mendes Fernandes, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Prof., UFGD, Deptº de Ciências Agrárias, UFGD, Dourados, MS.

Andréa Maria de Araújo Gabriel, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Profª, UFGD, Deptº de Ciências Agrárias, UFGD, Dourados, MS.

Maria da Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Faculdade de Ciências Agrárias

Profª, Deptº de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS.

Lais Valenzuela Moura, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias

Discente do Curso de Mestrado em Zootecnia, UFGD, Dourados, MS.

Published

2014-09-04

How to Cite

Oliveira, E. R. de, Monção, F. P., Hostalácio, A. N., Santos, M. V. dos, Fernandes, A. R. M., Gabriel, A. M. de A., … Moura, L. V. (2014). Characteristics of housing and meat for lambs fed diets containing different genotypes cynodons. Semina: Ciências Agrárias, 35(4Supl), 2563–2578. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2563

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