Performance and digestibility of nutritional components of diets containing byproducts of oleaginous in lambs feeding

Authors

  • Viviane Correia Santos Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Eliane da Silva Morgado Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Vanessa Ruiz Fávaro Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • André Pastori D'Áurea Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Severino Cavalcante de Sousa Junior Universidade Federal do Piauí

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1577

Keywords:

Peanut cake, Protein, Soybean cake, Sunflower cake, Sheep.

Abstract

The aim of this work was evaluate introduction of byproducts of oleaginous in lambs feeding. Diets were composed for 30% of Tifton hay and 70% of concentrate based on corn grain, soybean meal, soybean cake, sunflower cake and peanut cake, limestone and mineral mixture, as dites: FS – control with soybean meal, TS – soybean cake as part of the concentrate, TG sunflower cake as part of the concentrate and TA – peanut cake as part of the concentrate. For performance evaluating 24 Santa Inês lambs with initial age and weight of 70 days and 19 + 2 kg, according to a completely randomized design. For digestive evaluate, weight Santa Inês sheep with initial age and weight of 70 days and 16 + 1.2 kg, adapted to the use of bag, for collect feces. Animals were distributed in a replicated 4 x 4 Latin Square and means were compared by Tukey’s test with 5% significance level. By the performance trial, duration of confinement, weight gain, fed conversion and the dry matter intake were not affected (P>0,05), with averages of 54.29 days, 259 g/day, 4.29 kg of DM/kg and 1.32 kg/day, respectively. There were no difference P>0,05) for intake DM, OM, CP, CT and CE among diets, digestibility trial with averages of 76.23; 74.47; 76.44; 41.12; 73.00 and 93.00%, respectively. There were no differences for digestibility DM, OM, CP, ADF, CT and NCF. The partial substitution of the soybean meal for byproducts of oleaginous was a good proteic alternative in the feeding of lambs.

 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Viviane Correia Santos, Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Profª do Deptº de Biologia e Zootecnia, Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Ilha Solteira, SP.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Profª do Deptº de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP.

Eliane da Silva Morgado, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Dr. em Zootecnia, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP.

Vanessa Ruiz Fávaro, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Dr. em Zootecnia, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP.

André Pastori D'Áurea, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Dr. em Zootecnia, UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP.

Severino Cavalcante de Sousa Junior, Universidade Federal do Piauí

Prof. do Deptº de Zootecnia, Universidade Federal do Piauí, UFPI, Bom Jesus, PI.

Published

2014-06-25

How to Cite

Santos, V. C., Ezequiel, J. M. B., Morgado, E. da S., Fávaro, V. R., D’Áurea, A. P., & Sousa Junior, S. C. de. (2014). Performance and digestibility of nutritional components of diets containing byproducts of oleaginous in lambs feeding. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1577–1586. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1577

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2