Evaluation of orange peel and corn silages with different protein additives

Authors

  • Andréa Pereira Pinto Universidade Federal do Ceará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luiz de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Valter Harry Bumbieres Júnior Universidade Estadual de Londrina
  • Patricia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Rafael Salmazo Universidade Estadual de Londrina
  • Maria Socorro de Souza Carneiro Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3305

Keywords:

Buffering capacity, Cotton seed meal, Lactic acid, Soybean meal, Sunflower meal, Urea.

Abstract

Experimental mini-silos were prepared, in a completely randomized design distributed in a 2 x 5 factorial arrangement, with two silages (orange peel and corn) and five treatments (without protein source; with urea; soybean meal; cotton seed meal and sunflower meal). The protein additives were added to each silage to achieve about 10% protein. The silos were opened 90 days after the make silages. The following determinations were accomplished: pH, lactic acid (LA), buffering capacity (BC), dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), calcium (Ca), total carbohydrates (TC), non fibrous carbohydrates (NFC) and in vitro digestibility (IVD). The protein additives increased the DM averages of the silages. The pH of silages varied from 3.41 to 3.95, being the lactic acid and in vitro digestibility higher to the orange peel silage when compared to the corn silage. It can be concluded that the orange peel silage to be preserved in silage form with protein source.

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Author Biographies

Andréa Pereira Pinto, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC, Av. Mister Hull, 2977, Fortaleza, CE, Brasil, Tel. +55.85.33669416.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL. 3,1Pesquisadores do CNPq.

Edson Luiz de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL. 3,1Pesquisadores do CNPq.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC. Pesquisadora do CNPq.

Valter Harry Bumbieres Júnior, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL. 3,1Pesquisadores do CNPq.

Patricia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC. Pesquisadora do CNPq.

Rafael Salmazo, Universidade Estadual de Londrina

Médico Veterinário. Mestre em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Maria Socorro de Souza Carneiro, Universidade Federal do Ceará

Profª Drª do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC, Av. Mister Hull, 2977, Fortaleza, CE, Brasil, Tel. +55.85.33669416.

Published

2013-02-28

How to Cite

Pinto, A. P., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., Pereira, E. S., Bumbieres Júnior, V. H., Pimentel, P. G., … Carneiro, M. S. de S. (2013). Evaluation of orange peel and corn silages with different protein additives. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3305–3314. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3305

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