Influence of sex on performance, carcass traits and economic feasibility of cattle fed high grain diets
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2643Palavras-chave:
Corn, Feedlot, Meat, Sex, Ruminant.Resumo
This study was aimed at evaluating the effect of gender on performance, carcass traits and economic feasibility of finishing beef cattle fed high grain diets. The experiment was conducted at the Manaus Farm, located in the boroughs of Itajú do Colônia, southern Bahia state. A total of 40 Nellore animals have been used: 20 uncastrated strees and 20 heifers, separated as a function of treatments: males and females have been arranged in a completely randomized design. Except for feed conversion and feed efficiency (FE), there was no statistical difference in performance (P>0.05). Sex has exerted an effect in all carcass traits (P <0.05). In cost to taxes, personnel, depreciation, improvements and administration relatedcosts have not varied as a function of sex (P>0.05). The total cost of males was higher than the females’ (P<0.05). Income and profitability did not vary (P<0.05). Males and females have the same performance when fed diets high grain, however females have better fat cover. Use of male and female high grain in feedlots are economically viable.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2014 Semina: Ciências Agrárias
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Os Direitos Autorais para artigos publicados são de direito da revista. Em virtude da aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores.
Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação.
As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.