Acerola seed meal (Malpighia emarginata) as a source of dietary fibre in starter piglet diets
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3p1209Palabras clave:
By-product, Digestibility, Fibrous ingredient, Growth performance, Nitrogen balance, Plasma urea.Resumen
Three experiments were carried out to determine the nutritional value and the effect of acerola seed meal (ASM) for starter piglet diets on feed digestibility, nitrogen balance (NB), growth performance and blood metabolites. Twenty-four crossbred entire male piglets (21.07 ± 3.07 kg) were assigned to a digestibility assay (Exp. I) and distributed in a randomised block design (RBD) with two treatments composed of reference diet (RD) or test diet (20% replacement with ASM), 12 replications and with one pig per experimental unit (EU). An NB study (Exp. II) was conducted with four levels of ASM (0, 4, 8 and 12%) and 24 crossbred entire male piglets (20.78 ± 1.84 kg) allocated in an RBD of six replications and one pig per EU. The growth performance study (Exp. III) involved 120 crossbred piglets: 60 entire males and 60 females (13.85 ± 1.49 kg). Treatments consisted of a gender combination and five levels of ASM (0, 3, 6, 9 and 12%), distributed in an RBD with six replications and four animals per EU. The physicochemical composition results indicated 86.12% of dry matter (DM), 8.03% of crude protein (CP) and 4,553 kcal kg-1 of gross energy (GE) as well as apparent digestibility coefficients of 39.04 and 28.21% for CP and GE, respectively. The levels of ASM that provided the maximum estimate for final body weight, daily body weight gain and average daily feed intake were 2.93% (p = 0.037), 3.05% (p = 0.040) and 4.27% (p = 0.043), respectively. ASM can be indicated as a dietary fibre source for starter piglet diets because it contains relevant nutritional and energy values, without affecting the nitrogen balance and blood urea concentration.Citas
Almeida, J. S., Santos, L. D., Neto, Paiva, K. S. L., Zaiden, R. T., Silveira, O. J., Neto, & Bueno, C. P. (2014). Utilização de subprodutos de frutas na alimentação animal. Revista Eletrônica Nutritime, 11(3), 3430-3443.
Araújo, K. O., Montes, A. C. R., Martins, C. Z., Masta, I. B., Silva, P. B., & Barrozo, M. A. S. (2014). Caracterização das sementes de acerola. Anais da Jornada em Engenharia Química (S100), Uberlândia, MG, Brasil, 19.
Bertechini, A. G. (2012). Nutrição de monogástricos. Lavras, MG: Editora UFLA.
Brambillasca, S., Zunino, P., & Cajarville, C. (2015). Addition of inulin, alfalfa and citrus pulp in diets for piglets: Influence on nutritional and faecal parameters, intestinal organs, and colonic fermentation and bacterial populations. Livestock Science, 178 (2015), 243-250. doi: 10.1590/S1519-99402015000400 004
Budiño, F. E. L., Prezzi, J. A., Rodrigues, D. J., Monferdini, R. P., & Otsuk, I. P. (2015). Desempenho e digestibilidade de leitões alimentados com rações contendo feno de alfafa e frutoligossacarídeo na fase inicial1. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(4), 796-810. doi: 10.1590/S1519-9940 2015000400004
Caldarelli, C. E., & Bacchi, M. R. P. (2012). Fatores de influência no preço do milho no Brasil. Nova Economia, 22(1), 141-164. doi: 10.1590/S0103-63512012000100005
Carvalho, L. E., Watanabe, P. H., Ribeiro, J. C., Nepomuceno, R. C., Gomes, T. R., & Oliveira, E. L. (2014). Níveis de farelo de coco em rações para leitões na fase de creche. Archivos de Zootecnia, 63(242), 295-303. doi: 10.21071/az.v63i242.546
Castelini, F. R. (2015). Farelo de acerola em programa de restrição alimentar para suínos pesados. Tese de doutorado, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Jaboticabal, SP, Brasil.
Diógenes, G. V., Arruda, A. M. V., Vasconcelos, N. V. B., Fernandes, R. T. V., Marinho, J. B. M., Lopes, F. F.,... Paiva, C. C. P. L. (2014). Digestibilidade do resíduo agroindustrial de acerola em rações para aves. Anais da Congresso Brasileiro de Zootecnia - A Zootecnia Fazendo o Brasil Crescer, Vitória, ES, Brasil, 24.
Fachinello, M. R., Pozza, P. C., Moreira, I., Carvalho, P. L. O., Castilha, L. D., Pasquetti, T. J.,... Huepa, L. M. D. (2015). Effect of passion fruit seed meal on growth performance, carcass, and blood characteristics in starter pigs. Tropical Animal Health and Production, 47(7), 1397-1403. doi: 10. 1007/s11250-015-0877-5
Figueiredo, A. V., Albuquerque, D. M. N., Lopes, J. B., Farias, L. A., Marques, C. M., & Carvalho, D. U., Fº. (2012). Feno da rama de mandioca para suínos em terminação. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(3), 791-803. doi: 10.1590/S1519-99402012000300017
Jones, J. M. (2014). CODEX-aligned dietary fiber definitions help to bridge the ‘fiber gap’. Nutrition Journal, 13(1), 34. doi: 10.1186/1475-2891-13-34
Matterson, L. D., Potter, L. M., Stutz, M. W., & Singsen, E. P. (1965). The metabolizable energy of feed ingredients for chickens. Storrs: The University of Connecticut Agricultural Experiment Station, 7(1), 11-14.
Nelson, D. L., & Cox, M. M. (2014). Princípios de bioquímica de Lehninger. Porto alegre, RS: Artmed.
Noblet, J., & Le Goff, G. (2001). Effect of dietary fibre on the energy value of feeds for pigs. Animal Feed Science and Technology, 90(1-2), 35-52. doi: 10.1016/S0377-8401(01)00195-X
Pascoal, L. A. F., Thomaz, M. C., Watanabe, P. H., Ruiz, U. S., Ezequiel, J. M. B., Amorim, A. B.,… Masson, G. C. I. (2012). Fiber sources in diets for newly weaned piglets. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3), 636-642. doi: 10.1590/S1516-35982012000300024
Pekas, J. C. (1968). Versatile swine laboratory apparatus for physiologic and metabolic studies. Journal of Animal Science, 27(5), 1303-1306. doi: 10.2527/jas1968.2751303x
Pereira, C. T. M., Silva, C. R. P., Lima, A., Pereira, D. M., Costa, C. N., & Cavalcante, A. A., Neto. (2013). Obtenção, caracterização físico-química e avaliação da capacidade antioxidante in vitro da farinha de resíduo de acerola (Malpighia glabra L.). Acta Tecnológica, 8(2), 50-56.
Pluschke, A. M., Williams, B. A., Zhang, D., & Gidley, M. J. (2018). Dietary pectin and mango pulp effects on small intestinal enzyme activity levels and macronutrient digestion in grower pigs. Food & Function, 9(2), 991-999. doi: 10.1039/c7fo00602k
Ratanpaul, V., Williams, B. A., Black, J. L., & Gidley, M. J. (2019). Review: effects of fibre, grain starch digestion rate and the ileal brake on voluntary feed intake in pigs. Animal, 13(11), 2745-2754. doi: 10. 1017/S1751731119001459
R Core Team (2013). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria.
Rebello, C. J., O'Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews, 74(2), 131-147. doi: 10.1093/nutrit/nuv063
Rezaei, R., Wang, W., Wu, Z., Dai, Z., Wang, J., & Wu, G. (2013). Biochemical and physiological bases for utilization of dietary amino acids by young Pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4(1), 7. doi: 10.1186/2049-1891-4-7
Ritzinger, R., & Ritzinger, C. H. S. P. (2011). Acerola. Informe Agropecuário, 32(264), 17-25.
Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzele, J. L., Gomes, P. C., Oliveira, R. F., Lopes, D. C.,... Euclides, R. F. (2011). Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, MG: UFV.
Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Hannas, M. I., Donzele, J. L., Sakomura, N. K., Perazzo, F. G.,... Brito, C. O. (2017). Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, MG: UFV.
Sakomura, N. K., & Rostagno, H. S. (2016). Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. Jaboticabal, SP: FUNEP.
Schedle, K., Plitzner, C., Ettle, T., Zhao, L., Domig, K. J., & Windisch, W. (2008). Effects of insoluble dietary fibre differing in lignin on performance, gut microbiology, and digestibility in weanling piglets. Archives of Animal Nutrition, 62(2), 141-51. doi: 10.1080/17450390801892617
Shang, Q., Liu, H., Liu, S., He, T., & Piao, X. (2019). Effects of dietary fiber sources during late gestation and lactation on sow performance, milk quality, and intestinal health in piglets. Journal of Animal Science, 97(12), 4922-4933. doi: 10.1093/jas/skz278
Shang, Q., Ma, X., Liu, H., Liu, S., & Piao, X. (2020). Effect of fibre sources on performance, serum parameters, intestinal morphology, digestive enzyme activities and microbiota in weaned pigs. Archives of Animal Nutrition, 74(2), 121-137. doi: 10.1080/1745039X.2019.1684148
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2002). Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV.
Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x
Taranu, I., Habeanu, M., Gras, M. A., Pistol, G. C., Lefter, N., Palade, M.,… Marin, D. E. (2018). Assessment of the effect of grape seed cake inclusion in the diet of healthy fattening-finishing pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102(1), e30-e42. doi: 10.1111/jpn.12697
Vieira, S. S., Santos, E. R., Neta, Vieira, E. S., Alves, K. S., Galvão, L. T. O., Sucupira, F. S.,.... Barbosa, F. R. S. (2018). Avaliação bromatológica de resíduos de polpas de frutas para alimentação animal. Anais da Zootecnia Brasil - Construindo Saberes, Formando Pessoas e Transformando a Pecuária Nacional, Goiânia, GO, Brasil.
Williams, B. A., Mikkelsen, D., Flanagan, B. M., & Gidley, M. J. (2019). “Dietary fibre”: moving beyond the “soluble/insoluble” classification for monogastric nutrition, with an emphasis on humans and pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 10(1), 45. doi: 10.1186/s40104-019-0350-9
Zhang, W., Li, D., Liu, L., Zang, J., Duan, Q., Yang, W., & Zhang, L. (2013). The effects of dietary fiber level on nutrient digestibility in growing pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4(1), 17. doi: 10.1186/2049-1891-4-17
Zhao, L., Windisch, W., Roth, F. X., Eder, K., & Ettle, T. (2007). Nutritive value of Masson Pine pollen (Pinus massoniana) in comparison to wheat bran and effects on stool characteristics in a pig model. Die Bodenkultur, 58(1-4), 73-82.
Zhuang, Z., Chen, M., Niu, J., Qu, N., Ji, B., Duan, X.,… Zhao, B. (2019). The manufacturing process of kiwifruit fruit powder with high dietary fiber and its laxative effect. Molecules (Basel, Switzerland), 24(21), 3813. doi: 10.3390/molecules24213813.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2021 Semina: Ciências Agrárias
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Os Direitos Autorais para artigos publicados são de direito da revista. Em virtude da aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores.
Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação.
As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.