Production and nutritional value of wheat and triticale cultivars in different harvest times in the Minas Gerais semiarid

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2022v43n1p381

Keywords:

Bromatology, Winter cereals, Triticum aestivum L.. X., Triticosecale Wittmack.

Abstract

The objective of the present study was to evaluate the productive performance and nutritional value of forage of wheat and triticale cultivars at different harvest times in the semiarid region of Minas Gerais. Eight wheat cultivars and two triticale cultivars harvested at three stages of plant development were evaluated: Rubberization, grain at the stage of soft mass and harvest maturation. The experimental design adopted was a randomized block in a factorial scheme 10 × 3, with three replicates, 10 cultivars and 3 developmental stages for plant collection. The main agronomic characteristics and nutritional value were evaluated of forage of the cultivars under study. The study demonstrated the potential of wheat and triticale cultivation for forage in the semiarid region of Minas Gerais. The mean dry matter yield of wheat cultivars was 5.90 t ha -1, 7.85 t ha -1 and 7.98 t ha -1 and triticale 6.47 t ha -1, 9.97 t ha -1 and 10.5 t ha -1 for the rubber harvesting stages, grain at the stage of soft mass and harvest maturation, respectively. For the average crude protein content, the wheat cultivars showed 15.07%, 9.13%, 10.60% and the triticale cultivars showed 14.4%, 9.31% and 10.05% for the harvest stages of rubber formation, grain at the stage of soft mass and harvest maturation, respectively. When evaluating the average levels of total digestible nutrients, the wheat and triticale cultivars showed an average of 48.90% and 48.67% in the rubber harvesting stage and 42.68% and 49.60% in the grain in the mass stage suave and 44.43% and 42.90% at harvest maturation. The highest yield of digestible dry matter was observed with the cultivars harvested at the grain stage at the soft mass stage. Triticale IPR 111 and Wheat IPR PANATY had greater productive potential and better nutritional quality for use as forage.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Emanuell Medeiros Vieira, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Institute of Agricultural Sciences, Montes Claros, MG, Brazil.

Carlos Juliano Brant Albuquerque, Universidade Federal de Minas Gerais

Prof., UFMG, Montes Claros, MG, Brazil.

João Paulo Sampaio Rigueira, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Virgílio Mesquita Gomes, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Maurício Antônio de Oliveira Coelho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais

Researcher, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, EPAMIG, Patos de Minas, MG, Brazil.

Vicente Ribeiro Rocha Rocha Júnior, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Flávio Pinto Monção, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Isadora Alves Santana, Universidade Estadual de Montes Claros

M.e, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Fernanda Ferreira da Hora, Universidade Estadual de Montes Claros

M.e, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brazil.

Maria Letícia Rodrigues Gomes, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco, UNIVASF, Petrolina, PE, Brazil.

References

Alvares, C. A. Stape, J. L., Sentelhas, P. C., Moraes Gonçalves, J. L. de, Sparovek, G. (2013). Koppens climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22(6), 711-728. doi: 10.1127/0941-2948/2013/0507

Bartmeyer, T. N., Dittrich, J. R., Silva, H. A. da, Moraes, A. de, Piazzetta, R. G., Gazda, T. L., & Carvalho, P. C. de F. (2011). Trigo de duplo propósito submetido ao pastejo de bovinos nos Campos Gerais do Paraná. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 46(10), 1247-1253. doi: 10.1590/s0100-204x201100100001 9

Carletto, R., Leão, G. F. M., Neumann, M., & Horst, E. H. (2020). Influência do regime de cortes sobre a produção e valor nutricional de trigo cv. BRS Umbu para forragem. Revista de Ciências Agroveterinárias, 19(3), 254-262. doi: 10.5965/223811711932020254

Casali, A. O., Detmann, E., & Valadares, S. C., Fº. (2009). Estimação de teores de componentes fibrosos em alimentos para ruminantes em sacos de diferentes tecidos. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 130-138. doi: 10.1590/S1516-35982009000100017

Costa, K. A. de P., Oliveira, I. P., Faquin, V., Neves, B. P., Rodrigues, C., & Sampaio, F. de M. T. (2007). Intervalo de corte na produção de massa seca e composição e composição químico bromatológica da brachiaria brizantha cv. mg-51. Ciência e Agrotecnologia, 31(4), 1197-1202.

Costa, R. H. de A. M., Cabral, L. da S., Bhering, M., & Abreu, J. G. (2008). Nutritive value of the elephant grass obtained on different cut ages. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 9(3), 397-406.

Detmann, E., Souza, M. A., Valadares, S. C., Fº., Queiroz, A. C., Berchielli, T. T., Saliba, E. O. S., & Azevedo, J. A. G. (2012). Methods for food analysis = métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema.

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2012). Sistema brasileiro de classificação de solos (5a ed.). Brasília: EMBRAPA.

Ferreira, D. F. (2020). SISVAR: a computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, 37(4), 529-535. doi: 10.28951/rbb.v37i4.450 Retrieved from http://www. biometria.ufla.br/index.php/BBJ/article/view/450

Franco, A. F., & Evangelista, A. (2018). Informações técnicas para trigo e triticale – safra 2018. Anais da Reunião da Comissão Brasileira de Pesquisa de Trigo e Triticale, Cascavel, PR, Brasil, 11.

Fronza, V., Souza, M. A., & Resende, J. C. F. (1998). Avaliação de linhagens de trigo (Triticum durum desf.), com irrigação na região Norte de Minas Gerais. Revista Ceres, 45(262), 541-553.

Hastenpflug, M., Martin, T. N., Ziech, M. F., Simionatto, C. C., & Castagnino, D. S. (2011). Cultivares de trigo duplo propósito submetidos ao manejo nitrogenado e a regimes de corte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63(1), 196-202. doi: 10.1590/s0102-09352011000100029

Instituto Nacional de Metereologia (2020). Estações e dados/dados metereológicos. Recuperado de http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=estacoes/estacoesAutomaticas.

Large, E. C. (1954). Growth stages in cereals. Illustration of the Feekes scale. Plant Pathology, 1(1), 128-129. doi: 10.1111/j.1365-3059.1954.tb00716.x

Lehmen, R. I., Fontaneli, R. S., Fontaneli, R. S., & Santos, H. P. (2014). Rendimento, valor nutritivo e características fermentativas de silagens de cereais de inverno. Ciência Rural, 44(7), 1180-1185. doi: 10.1590/0103-8478cr20130840

Mancipe-Munoz, E. A., Vásquez-Venegas, J. E., Castillo-Sierra, J., Orti-Cuadros, R. E., Avellaneda-Avellaneda, Y., & Vargas-Martínes, J. J. (2021). Productividad y valor nutricional de forraje de cebada y trigo del trópico alto colombiano. Agronomía Mesoamericana, 32(1), 271-292. doi: 10.15517/am.v32 i1.40465

Martins, L. F., Prado, D. M. B., Gomes, G. R., Teixeira, A. M., Oliveira, L. N., Gonçalves, L. C., & Oliveira, F. S. (2020). Valor nutricional do capim elefante verde colhido em diferentes idades de rebrota. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 72(5), 1881-1890. doi: 10.1590/1678-4162-11329

Meinerz, G. R., Olivo, C. J., Viégas, J., Nornberg, J. L., Agnolin, C. A., Scheibler, R. B.,... Fontaneli, R. S. (2011). Silagem de cereais de inverno submetidos ao manejo de duplo propósito. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(10), 2097-2104. doi: 10.1590/s1516-35982011001000005

Rezende, G. F., Sampaio, M. V., Machado, B. Q. V., Lima, D. T., Perdomo, D. N., Celoto, F. J.,... Pereira, H. S. (2020). Effect of silicon on aphid populations and wheat yield in Minas Gerais, Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 41(6), 2481-2494. doi: 10.5433/1679-0359.2020v41n6p2481

Santos, H. P. dos, Fontaneli, R. S., Spera, S. T., Dalmago, G. A., Pires, J. L. F., & Santi, A. (2019). Sistemas de produção para cereais de inverno: três décadas de estudo. Brasília, DF: EMPRABA.

Tilley, J. M. A., & Terry, R. A. (l963). A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. The Journal of the British Grassland Society, l8(2), 104-111. doi: 10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x.

Wrobel, F. L., Neumann, M., Leão, G. F. M., Sandini, I. E., Poczynek, M. M., & Marafon, F. (2018). Qualidade da silagem de trigo produzida sob níveis de adubação nitrogenada em dois estádios fenológicos. Revista de Ciências Agroveterinárias, 17(4), 539-546. doi: 10.5965/223811711732018539

Downloads

Published

2022-01-10

How to Cite

Vieira, E. M., Albuquerque, C. J. B., Rigueira, J. P. S., Gomes, V. M., Coelho, M. A. de O., Rocha Júnior, V. R. R., … Gomes, M. L. R. (2022). Production and nutritional value of wheat and triticale cultivars in different harvest times in the Minas Gerais semiarid. Semina: Ciências Agrárias, 43(1), 381–396. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2022v43n1p381

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.